• Luka Skarlovnik

Čeprav strel še ni videti, v Oklahomi ponovno grmi

Oklahoma City Thunder – franšiza s sicer zavidljivo navijaško bazo, a pridobljena z eno največjih kraj modernega športa, ko so jo prestavili iz nadvse košarkarskega Seattla. Ekipi je šlo dobro, skoraj zavidljivo. V zaporednih letih so na naboru izbrali tri prihodnje najkoristnejše igralce. Tri igralce, ki jih skoraj nedvomno čaka dvorana slavnih. Če pogledamo po trenutnem moštvu, noben od svete trojice ne nosi več modro oranžnega dresa Oklahome. Če pogledamo še malo dlje v zgodovino, ugotovimo, da je naslov iz leta 1979 še vedno edini, ki ga je ekipa osvojila, pa še to je postavljeno pod vprašaj, glede na to, da so se takrat imenovali Supersonics in je romal v Seattle. Zlato okno se jim je torej že zaprlo. Vseeno, bolj ko opazujemo in pogledujemo po letošnji NBA lestvici ter se oziramo po »sredstvih«, s katerimi trenutno franšiza iz Oklahome razpolaga, bolj se zdi, da se odpira novo okno. Kako žlahtna bo kovina, pa je odvisno le in zgolj od vodstva in njihove sposobnosti, da svoje bogastvo pretvorijo v tako želene šampionske prstane.


Brada, Kača in TMNT

Če danes pomislimo, da so za nekaj let skupaj igrali Kevin Durant, Russell Westbrook in James Harden, je skoraj nemogoče razumeti, da dva od omenjenih še nimata prstana. Po drugi strani košarkarji, kot jih poznamo danes, kot soigralci niso bili kompatibilni do mere, da bi lahko govorili o najuspešnejši trojici vseh časov. Pa vseeno – količina kvalitete je znana od tu do Severne Koreje; nuklearno ozračje ob tem, ko se v istem prostoru znajdeta Durant in Westbrook pa tudi (pun intended). Pripoved je treba začeti z najznamenitejšo brado lige NBA, ki pa v zgodbi igra najmanjšo vlogo.

(vir: cbssports.com) Westbrook, Durant in Harden

James Harden v Oklahomi ni bil stroj, ki ga poznamo danes. Perspektiven, mlad košarkar je bil ubijalski s klopi, a daleč od (skoraj) nezaustavljive napadalne sile zadnjih nekaj let. Vseeno hudo bega dejstvo, da so ga v Houston Rocketse menjali za drobiž nekaj naborov, Kevina Martina in Jeremyja Lamba. Težko je ugibati, kaj bi bilo, če takrat tria ne bi razbili, a skoraj z gotovostjo trdim, da v takem primeru »Brada« ne bi bil niti približno takšen igralec, kot je danes – mogoče celo ne bi bil dovolj pomemben, da mu dodelijo ta znameniti vzdevek.


Kot ni dneva, ko Skip Bayless ne bi omenjal »povprečnosti« LeBrona Jamesa, tako ni mojega prispevka, ko ne bi omenjal »izdaje« Kevina Duranta. Z Westbrookom sta tvorila zavidljiv dvojec. Mlada in neizkušena, a izjemno atraktivna igralca. Durant je neprestano lovil naziv najboljšega, Westbrookova fizična prezenca, skočnost in atletska sposobnost pa je zgodovinsko v samem vrhu. Oklahoma je vsako leta segala po najvišjih mestih, a ji je vedno nekaj zmanjkalo. Posledično se je Durant odpravil v Kalifornijo, izdal ekipo in Westbrooka, a osvojil dva naslova prvaka.


Russell je (bil) Mr. OKC. Po odhodu svoje boljše polovice je prevzel vajeti ekipe, se napihnil z egoizmom in odšel na pohod po statističnih lestvicah, ki jih je preprosto demoliral. Ekipo je vzel skorajda za talca, a med tem postavljal rekorde, ki so ga za vedno zapisali v zgodovinske knjige – a s tem pristopom ni dosegel nobene pomembnejše zmage.


V lovljenju za točkami in v svoji ozkoglednosti, ko tako Durant kot Westbrook ob primernem trenutku nista znala stopiti koraka nazaj, da bi ekipa lahko skočila tri naprej, sta zaznamovala svoje ime s pridevnikom nezmagovalcev – če je že poraženec mogoče malo prehuda beseda. Kljub pomoči zelo dobrih in nezahtevnih igralcev, kot sta Serge Ibaka in Steven Adams, Oklahomi ni uspelo.

POSREČENO TVEGANJE

Vendarle je vodstvu franšize leta 2017 uspel trenutek nadvse posrečene briljantnosti, ko so v menjavi prejeli Paula Georgea – igralca z le enim preostalim letom na pogodbi, ki se je na koncu (proti vsem špekulacijam) odločil ostati v Oklahomi. Sicer bi to uspešnost lahko debatirali, glede na to, da so v zameno v Indiano poslali Victorja Oladipa in Domantasa Sabonisa, ki sta se razvila v vrhunska igralca, a Paula Georgea je Oklahoma pretvorila v prihodnost franšize.

(vir: sportingnews.com) Westbrook in George

George je torej podpisal novo pogodbo, a sta z Westbrookom ponovno razočarala in izpadla že v prvem krogu končnice. In George je, presenetljivo, zaprosil za menjavo v Clipperse, ki so ga preprosto morali dobiti, če so želeli, da zanje podpiše tudi Kawhi Leonard. Oklahoma je v zameno dobila:


- pet izborov v prvem krogu nabora

- dve možnosti menjave izborov

- Danila Gallinarija

- Shaia Gilgeousa-Alexandra


Nenormalno. Posledica te menjave? Russ, Mr. OKC, je zaprosil, da tudi on zaključi svoje poglavje v dresu, ki ga je nosil od vstopa v ligo. Mirno, z veliko lepimi spomini, so mu navijači pomahali v slovo, pripravljeni na »rebuild«, ki se bo (vse kaže) zgodil veliko hitreje, kot so predvidevali. Po eni strani je to najboljši scenarij za franšizo, ki je ugotovila, da kljub vsemu, kar Westbrook je, svoje ekipe ni sposoben pripeljati do zmage in da je ne glede na vse svoje kvalitete preveč rigiden v svojem početju, da bi se prilagodil situaciji in premagal oviro, ki mu stoji nasproti. In tako se je odpravil v Houston, da ponovno združi moči s (tokrat že izjemnim) Jamesom Hardenom, Thunder pa so v zameno zanj prejeli:


- dva izbora v prvem krogu nabora

- dve možnosti menjave izborov

- Chrisa Paula


Dodatni premik Jeramija Granta v Denver jim je doprinesel še en izbor v prvem krogu nabora.


In – ne kričim, je pa to potrebno napisati z velikimi tiskanicami – OKC BO IMELA V NASLEDNJIH ŠESTIH LETIH KAR 11 IZBOROV V PRVEM KROGU NBA NABORA.


Vseh najverjetneje ne bodo zadržali, saj so nekateri bolj ali manj zaščiteni, a številka je neverjetna. In vstopamo v novo ero košarke v Oklahomi. Ero po veliki trojici in še posebej po Russellu »ninja želvi« Westbrooku.


GROM IN STRELA

Špekulacij okoli naborov, koga in kako bodo izbirali, se ne bom posluževal. Niti nima smisla - a dejstvo, da bojo nedvomno imeli možnost dodati goro talenta, večjo od tiste, ki je potopila Titanik, je nesporno. In ne le prihodnost, tudi v trenutni situaciji je Oklahoma posegla po višavah, ki jim jih pred sezono ne bi pripisali niti največji navijači. Z napovedano 0,2 % možnostjo za uvrstitev v končnico pred začetkom sezone, so ob prekinitvi marca zasedali peto mesto na izjemno zahtevnem zahodu.


Ko so pridobili Chrisa Paula, so se ga (z njegovo nenormalno plačo) želeli čim prej znebiti, kar jim zaradi (skoraj neumno visoke) plače ni uspelo. Kaj nam je Paul letos dokazal?


Še vedno je zvezdnik in upravičeno sodi med najboljše organizatorje igre, ki so kdaj odbijali žogo po NBA parketih. Njegovo vodenje ekipe tako na kot izven igrišča je izredno in dalo bi se trditi, da je vse kar Westbrook ni – podpovprečen atlet, ki vendarle iz ekipe v Oklahomi zna izvleči največ.

(vir: thunderousintentions.com) Paul in Gilgeous-Alexander

Pod njegovim mentorstvom se je imel letos priložnost kaliti Gilgeous-Alexander, še en izvrsten igralec pridobljen v poletnih menjavah, ki OKC vleče naprej s svojo ekipno igro, dobrimi strelskimi predstavami in obrambo – kljub temu, da je v ligi šele drugo sezono. In verjetno je že en glavnih delov Oklahomine prihodnosti.


Ekipo zaokrožujejo izjemni igralci, ki bi veliko pripomogli marsikateri ekipi in tako sestavljajo ogromno možnosti za potencialne menjave. Danilo Gallinari (po koncu sezone mu poteče pogodba), Dennis Schroeder, Steven Adams, Nerlans Noel, v manjši meri tudi Hamidou Diallo, Terrance Ferguson in Mike Muscala, so lahko del všečnega paketa.

(vir: clutchpoints.com) Schroeder, Adams, Billy Donovan (trener), Chris Paul, Danilo Gallinari in Gilgeous-Alexander

Prvi trije sicer ne morejo biti prvi zvezdnik ekipe, a so lahko manjkajoči del sestavljanke, ki nekoga potisne v ožji krog favoritov. Tako ima Oklahoma malo morje možnosti.


Lahko na naboru izberejo nov temelj franšize?

S trenutnimi igralci pridobiti še več izborov prvega kroga?

Ali pa je najbolje oboje skombinirati v paket in menjati za zvezdnika ter ustvariti novo superekipo.


Katerokoli pot OKC uberejo, so v izjemnem položaju. Prihodnost ponovno izgleda svetla. In na vodstvu franšize sloni odgovornost, da izjemna sredstva, s katerimi razpolagajo, pretvorijo v nakit, okrašen z diamanti, medtem ko se bo pokal Larryja O'Briena svetil v franšizini vitrini z lovorikami.

62 views0 comments

Recent Posts

See All