• Niko Hari

Črna luknja imenovana WNBA in kako jo zakrpati?


Vrsto kritik, če ne celo parado posmeha, je doživela kampanja košarkaric WNBA, ki so zahtevale enako plačilo, kot ga prejemajo njihovi moški kolegi. Razlike med plačami moških in žensk v košarki so večje od egocentričnosti Kanyeja Westa, a bodimo realni, takšna je trenutna razlika med občinstvom, ki spremlja ligi. Roko na srce, žensko košarko nasploh gleda manj ljudi, kot ima Branko Čakarmiš las, zato je dobiček, ki ga ta liga ustvari sam od sebe tako majhen, da je WNBA v rdečih številkah od časov klinopisa. Problematika pa ne tiči v patriarhalnosti športa in vsesplošni nepravičnosti kozmosa. Ni kriv Trump, niti jehove priče, da smo tam kjer smo, kar se tiče ženske nacionalne košarkarske lige. Športnice si zaslužijo višjo plačo, to je dejstvo, vendar mora liga najti rešitve glede tega, kako zaslužiti denar. V dobro stoječem podjetju imajo delavci višje plače kot v slabem, ena plus ena je res enako dve.Vir: Rovi SportsNE ME SEŽGAT, PROSIMNe, nisem včlanjen v šovinistično društvo Slovenije, sem le realist. Če liga NBA s finančnimi injekcijami vsako leto ne bi pomagala ženski različici lige, bi ta propadla že kar nekaj časa nazaj. Plače moških igralcev bi bile neznatno manjše, če potrošniki ne bi kazali povpraševanja po njihovi storitvi. Na žalost so potrošniki trenutno za žensko košarko zainteresirani približno toliko, kot pornese za celibat. Za oris situacije: NBA bo v devetih letih od televizijskih pravic dobila slabih 24 milijard dolarjev, medtem ko WNBA televizijske pravice proda za vsoto, ki se gliblje med 65 in 100 milijonov dolarjev, za obdobje šestih let, kar je približno toliko, kot znaša plača solidnega NBA košarkarja, recimo v šestih sezonah. Spotoma demantirajmo še argument patriarhalnosti, saj košarkarice v NBA dobijo večji delež od televizijskih pravic (0,32 % v povprečju) kot moški (0,22 %), res pa je, da moški dobijo večji delež od skupnega zaslužka lige kot ženske, argument, da bi ta procenta morala biti enaka, se mi zdi smiselen (trenutno pa nerealen, saj bi liga s trenutnimi sredstvi propadla). Nekatere statistike celo kažejo, da več žensk gleda tekme NBA kot WNBA, kar še bolj poglablja krizo lige. Žensko košarko je treba začeti reševati sistematično, saj si dame zaslužijo več ogledov na tekmah, ker trenirajo enako intenzivno, kot moški košarkarji. Plače športnikov pa so logično sorazmerne njihovi priljubljenosti, gledanosti na TV in ekonomični vrednosti partikularne športne discipline.Vri: Twitter/Outsidethelines


Ženske, ki s svojimi igrami pritegnejo pozornost gledalcev, tako pometajo z mnogimi moškimi športniki: sestri Williams, in gora ostalih teniških igralk (med petnajstimi najbolj plačanimi ženskimi športnicami v letu 2019 jih je kar 12, če se referiramo na Forbes), golfistka Ariya Jutanugarn, celotna ameriška ženska nogometna ekipa, ki po popularnosti moško ameriško reprezentanco prekaša že celo večnost ter P.V. Sindhu, ki je milijone našla v badmintonu, od vseh možnih športov. Med največjimi imeni in posledično zaslužkarji ženskih športov vseh časov sta še dirkačici Alexis DeJoria ter Danica Patrick, obilica bivših tenisačic, golfistka Annika Sörenstam ter umetnostna drsalka Michelle Kwan. Vse so v svojih športnih disciplinah s svojim talentom pritegnile pozornost gledalcev in zaradi te pozornosti v prtljažnikih svojih športnih avtomobilov prevažale vreče denarja.


Povzemimo, kar smo se naučili do sedaj: trg je tisti, ki določa zaslužek športnika, filmskega igralca, pevca, dobesedno vsakega v svetu zabave, saj je šport točno to: en izmed členov industrije zabave. Dotično v košarki so dame dobile biološki sredinec, v primerjavi z moško konkurenco, enostavno ne morejo skakati tako visoko, teči tako hitro in igrati tako eksplozivno (čeprav se zavedam, da bi me v igri ena na ena verjetno premagala tudi punca iz selekcije U-14).RABIMO BANDWAGON NAVIJAČE


Slovenci smo lep primer bandwagon navijačev (po domače, navijači, ki so čez noč strokovnjaki za šport, v katerem smo Slovenci dobri), saj po novem gledamo balvansko plezanje, šport, za katerega je pred dvema letoma vedelo pet ljudi. Gledamo motokros, če je Gajser v formi, gledamo odbojko, če nizamo dobre predstave, po prvenstvu pa pozabimo na šport. Košarko pa gledamo, ko igra Dončić, judo pa na štiri leta. Edino pri nogometu smo konstantni glede našega navijaštva, čeprav smo (recimo bobu bob) nogometni eksoti, za katere je dosežek stoletja, če se uvrstimo na kakšno večje tekmovanje. S takšnim navijanjem ni nič narobe, potrjuje pa dejstvo, da gledalce pritegnejo rezultati in zanimivost (sicer ne vem, kje so rezultati in zanimivost pri gledanju reprezentančnih nogometnih tekem ampak okej, nogomet je pač šport vseh športov, tudi sam gledam tekme, na žalost). Večina športnih navdušencev po svetu je običajnih gledalcev, ki so prav tako kupili vstopnico za hype train moštva, ki mu v danem trenutku gre dobro od rok oziroma je atraktivno.KAKŠNE VEZE IMA TO Z REŠEVANJEM WNBA?


Rezultati pridejo sami od sebe, nekdo pač mora biti prvak lige, ne glede na kakovost celotnega tekmovanja. Drug vidik, zabava in šov, ki ga na tekmah WNBA primanjkuje, pa bi moral biti deležen korenitih sprememb. Tudi v ''moški'' NBA se pravila, sojenje in igra podrejajo šovu, eksplozivnosti, hitrosti in čim manjšemu številu prekinitev. Američani so v želji po atraktivnejši, filmski igri popačili sleherno pravilo moderne košarke, kar me sicer moti, vendar popolnoma razumem logiko za takšnimi ukrepi.

Enakih ukrepov bi morala biti deležna ženska košarka, a na malce drugačen način . Nižji koši (verjemite ali ne, ženske mišične mase ne dobijo položene v zibelko, niti je ne morejo razviti približno toliko kot moški, neglede na intenzinost treninga), v katere bodo dame lahko silovito zabijale in spravljale dvorane v delirij. Manjša igrišča za hitrejši potek igre, morda celo krajše napade, ali pa daljše. Nisem strokovnjak, vendar se mi zdi, da bi bilo smotrno eksperimentirati kakšno sezono, saj liga nima česa izgubiti. Milo rečeno napačno so se stvari lotili v eni od lig ženskega ameriškega nogometa Legends Football League (do leta 2013 poznana kot Lingerie Football League), ki je bolj podobna striptiz klubu kot pa dejanski športni aktivnosti, ženske pa popolnoma degradira in jih ponižuje. WNBA potrebuje zgodbo, potrebuje zvezde, potrebuje šov. WNBA potrebuje popolno renesanso, igro pa je potrebno prilagoditi dejanskim fizičnim zmožnostim športnic. Če bo Cathy Engelbert, prva dama lige NBA, potegnila glavo iz peska in začela uvajati spremembe, sem prepričan, da WNBA čaka svetla prihodnost. Sam pa si bom v znak podpore damam in temu prečudovitemu športu v prihodnje ogledal kar se da veliko tekem ženske košarke, pa čeprav bom zabijanje videl samo, če preklopim kanal.

188 views0 comments

Recent Posts

See All