• Luka Skarlovnik

Črna Mamba

Papir moraš zmečkati v trdno in kompaktno kepo, da se ob letu ne razvije. Leteti mora hitro in natančno. Odmeriš razdaljo in se pripraviš na met. Ko v čudovitem loku zadeneš koš za smeti, občutek ni pravi brez ene fraze. Enega imena. »Kobe«. Mogoče ravno to dejstvo dodobra opiše njegov vpliv in doseg v svetu športa, saj nanj pomislimo ob uspehu, zmagi. Otroci, najstniki in odrasli po vsem svetu vzklikajo ime Črne Mambe. Ne Jordan, ne LeBron, niti Wilt ali Curry. To ne pomeni nujno, da je bil Kobe Bryant najboljši košarkar vseh časov. Kaže pa na njegovo persono in njegov doseg ter dokazuje, da je ena največjih ikon košarke in športa v zgodovini. Minuli vikend smo v helikopterski nesreči, ki je terjala 9 žrtev, izgubili legendo.


(vir: lylesmoviefiles.com)

Kobe Bean Bryant je svoje otroštvo preživel v Italiji in Philadelphiji. Bil je odpadnik, otrok, ki nikamor ni zares spadal in mogoče je ravno to nelagodje v njem zbudilo Mambo. S sovrstniki ni navezoval globokih stikov in zdi se, da ga je ravno »odpadnost« utrdila, potiskala dlje, da je imel potrebo po dokazovanju. Z vstopom v puberteto, ko je zrasel in se fizično razvil, se je začela legenda Kobeja Bryanta. Vodila ga je do vstopa v ligo NBA leta 1996, ko je prvič oblekel sloviti zlato–vijoličen dres Los Angeles Lakersov, ki ga je nosil skozi celotno kariero.


Hitro se je pokazalo, da je drugačen od drugih mladeničev. Bil je neusmiljen, neprestano v iskanju zmage. Zato najverjetneje, tudi ko je odrasel, ni užival družbe res dobrih prijateljev – košarka je bila vedno na prvem mestu. Stremel je k Billu Russellu in Jerryju Westu, svojima muzama, a nikoli ni potreboval njunega odobravanja. Neskončne količine samozavesti so mejile na narcisoidnost, zmaga in uspeh pa sta bila najpomembnejša in obseden je bil s tem, da ju doseže.


Začetek tisočletja so označila leta dominacije Lakersov. Bryant je takrat igral s Shaquillom O'Nealom in osvojil tri zaporedne naslove. »Shaq« je bil v tistih letih dominantnejši, razvitejši igralec in najverjetneje prva violina ekipe, kar ni dobro vplivalo na interakcijo med dvema zvezdnikoma. Mamba je O'Nealu neprestano očital nedelo, nezagretost in počitniško miselnost, kar je dodobra načelo njun odnos. Ta se je tudi dokončno zlomil, kar je eventualno vodilo do tega, da so Lakersi začeli iskali menjavo za enega od svojih zvezdnikov in na koncu Shaqa poslali v Miami Heat. Čeprav sta z leti postala dobra prijatelja, se Kobe ni zadrževal, ko je govoril o tem, da je bila prava odločitev, da so LA Lakersi obdržali njega.


”Če kdo ni obseden s tem, kar dela, ne govoriva istega jezika,” je Kobe povedal v intervjuju za ESPN z Ramono Shelbourne.


Nekaj let po vstopu v ligo je na snemanju videospota za svojo, roko na srce, neuspešno rap kariero, spoznal Vanesso, s katero se je leta 2001 tudi poročil. Takrat je začel iskati uspeh tudi v osebnem življenju in ne le v Staples Centru, kjer je igral. In tako kot na košarkarskih igriščih, kjer je »trčil« ob vsakega, ki ni dosegal njegovih standardov, plovba tudi v zasebnem življenju ni bila neprestano mirna.


Malo je svetovno znanih posameznikov, bodisi športnikov, glasbenikov, igralcev ali katerih drugih javnih osebnosti, ki se tekom svoje kariere popolnoma izognejo škandalom, čeprav so mnoge obtožbe krivične in netočne. Bryant ni izjema, a zdi se, da so njegova dejanja leta 2003 črno zaznamovala njegov ugled in pustila grenak priokus delu njegove zapuščine. V Koloradu je bil obtožen spolnega napada na delavko v hotelu. Primer je bil izjemno odmeven in se je končal z denarno poravnavo. Čeprav Črna Mamba svojih dejanj nikoli ni odkrito priznal, se je javno opravičil, kar kaže na to, da je bilo v obtožbah vsaj nekaj resnice.


Kontroverznost je vplivala na Bryantovo kariero, ko je bil prisiljen neprestano potovati med mesti, kjer se je nahajala ekipa in Koloradom, kjer je potekalo sojenje. Še bolj pa, upravičeno, na njegov zakon, ki je bil na izredno majavih temeljih. Napad ali ne, dejstvo je bilo, da je bil Bryant nezvest. To je bilo obdobje, ko je prvič pokazal tudi močno željo in odločnost, da v red spravi svoje družinsko življenje. Pripisal mu je vrednost, ki je prvič lahko parirala s košarko, kar je na koncu pripomoglo tudi k temu, da ga je Vanessa vzela nazaj.


Njegova želja po zbližani in povezani družini najverjetneje izhaja iz tega, da Bryant ni imel dobrega odnosa s svojimi starši. Ti so najnižjo točko dosegli leta 2013, ko sta starša na dražbo pristavila predmete iz njegove srednješolske kariere. Od takrat niso govorili. Šlo se jima je za denar, kar je Bryant preziral. Ravno zato je svojima sestrama hitro postavil meje in jasno povedal, da naj se denarno nanj ne zanašata. Bilo mu je težko, a je pripomoglo k njihovemu odnosu, saj sta si ustvarili svoji karieri in tako od Bryanta pričakovali le bratsko vlogo. Kobejev odnos z očetom je temeljil še na košarkarski povezavi, saj je tudi oče igral v NBA, nikoli pa ni dosegel visokega statusa v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Za to je iskal izgovore, česar Mamba ni razumel. Ni razumel, da lahko za svoj (ne)uspeh kriviš kaj ali koga drugega kot sebe. Njegov »Mamba mentality«. Fraza, ki je znana večini in si je pot utrla v svet, izven okvirov košarke.


Kobe je bil fenomen, enigma. Bil je prvi v telovadnici in zadnji, ki jo je zapustil. Iskal je slabosti v nasprotnikih, jih preučil in izrabil. Tujce je zbadal v maternem jeziku, nenazadnje je pred kratkim z Dončićem na tekmi v Staples Centru govoril slovensko in tudi po končani karieri, z roba igrišča, igral na karte, ki bi pomagale »njegovi« ekipi. Je največji Laker vseh časov. Ponovno pogledamo onkraj kvalitete in govorimo o veličini, o Črni Mambi, o delu sebe, ki ga je podaril franšizi iz Kalifornije.


Lovil je popolnost in takoj, ko se ji je približal, je lestvico pomaknil višje in začel loviti nekaj novega. Nikoli se ni ustalil, da bi se počutil prijetno. Skozi vse življenje, vso kariero je lovil novo popolnost, čeprav je ni nikoli mogoče zares ujeti.


Od vseh je pričakoval najboljše, preziral je ležernost, lenobo in tiste, ki v svojo obrt niso vložili vsega. Na All-star tekmah je od soigralcev pričakoval, da bodo v igro vložili maksimalen trud, kar vsaj v zadnjih letih ni bila praksa. Dwyane Wade mu je na eni od teh tekem zlomil nos, za tem pa sta postala dobra prijatelja – Kobe je cenil njegovo vnemo.


Vse te zgodbe, izkušnje je vse pogosteje predajal mlajšim generacijam in mladim športnikom in s tem prevzemal mentorsko vlogo. Pripovedoval in navdihoval jih je, kot je njega samega navdušil Michael Jackson. Pop pevec od katerega se je Bryant naučil razstaviti, preučiti, izboljšati dele svoje »umetnosti«. »Bodi legendaren« je Mamba največkrat na preprost način svetoval mladim športnikom. In čeprav je fraza banalna, je iz njegovih ust pomenila nekoliko več. Mentor je postal tudi zdajšnjemu zvezdniku lige Kyrieju Irvingu, kateremu je svetoval, da naj v svoji ekipi povzroča konflikt, naj poskrbi, da nikomur ni popolnoma prijetno v svoji koži, saj to vodi do želje po izboljšanju in ognja, ki tli v vsakem členu ekipe. Morda se tudi v tem kaže Bryantova edinstvenost. Kljub izrednemu talentu, je Irving s svojim »vodenjem« do zdaj v ekipi večkrat povzročal le kaos. Mogoče lahko isto rečemo za Črno Mambo, a je Kobe uspel kaos kontrolirati in usmeriti, da je napolnil jadra, na katerih je kasneje nosil ekipo, medtem ko Irvingov kaos bolj ustreza slovarski definiciji – velikemu neredu, zmedi.


Kobejeva strast je postala obsesija in čeprav je košarko ljubil, se vseeno zdi, da se v iskanju popolnosti nekaj veselja do igre izgubi.


Zadnja leta Bryantovega igranja Lakersi niso bili konkurenčna ekipa. Leta 2013 je Mambi popustila Ahilova tetiva. Takoj po poškodbi je zadel še 2 prosta meta, ki so mu jih dodelili sodniki in odšepal z igrišča, zdelo pa se je, da mogoče tudi od dominance, ki jo je njegovo ime predstavljalo. Po rehabilitaciji sta se zvrstili poškodbi kolena in rame, čeprav je Bryant pri slednji želel preprosto nadaljevati in metati z drugo roko. Vse to je počasi vodilo do njegove zadnje tekme v Staples Centru, kjer je preživel 20 let. Poslovil se je, kot se lahko le on: s 60 točkami iz kar 50 metov. Tudi če žoga ni hotela skozi obroč, je s trmo in vztrajnostjo na silo pripeljal svojo ekipo do zmage.


V jeseni svoje kariere se je Kobe spreminjal. Zaradi poškodb in starosti je bil prisiljen začeti razmišljati o koncu košarkarske poti. Bil je bolj odprt, zdelo se je, da je več ljudi spustil blizu. Življenje je postalo več kot le neskončno tekmovanje. Začel je ustvarjati in se odločil, da želi po končani košarkarski poti ustvarjati in pripovedovati zgodbe. Tudi tega se je lotil obsesivno. Preučeval je avtorje in filmarje, da bi razumel kaj jih dela posebne ter to implementiral v svoje delo. Nenazadnje je za kratek film posnet na podlagi njegove pesnitve prejel tudi najprestižnejšo filmsko nagrado: Hollywoodskega oskarja. Šele začel je ustvarjati, uživati v svetu okoli sebe. Zdel se je veliko bolj sproščen. Čeprav je vedno veliko pozornosti posvečal starševstvu, se je zdelo, da je poskušal bolj aktivno sodelovati in vplivati na življenje svojih hčerk.


Žena Vanessa mu je rodila štiri. Zadnja leta so bile vidno center njegovega sveta in pozornosti. Da je tragedija še večja, je bila na helikopterju v nedeljo 26. 1. tudi Gianna Maria Bryant. Dekle, ki smo jo lahko večkrat videli na NBA tekmah ob Kobejevi strani, je kazalo izjemno zanimanje za košarko. Bryantov dober prijatelj in rival Tracy McGrady je za ESPN dejal, da je bilo dekle kot Kobejeva kopija. Mamba je začel trenirati njeno košarkarsko ekipo in užival v vezi in skupni ljubezni do športa z Gianno. V raznih pogovornih oddajah so ga voditelji večkrat spraševali, če si želi še sina, ki bi nadaljeval njegovo košarkarsko zapuščino, a je z nasmeškom na obrazu odgovarjal, da obožuje svoje punce - kar se zapuščine tiče pa jo bodo uspešno nadaljevale vse hčere, na košarkarskih igriščih tudi Gianna. Žalost za dekletom in parom njenih soigralk na krovu helikopterja se tako zdi še večja, saj se njihovo življenje še ni dobro začelo.


(vir: hollywoodnews.com) Gianna in Kobe Bryant

Bryantova zapuščina sega izven košarke. Iz sveta NBA v dnevih po nesreči prihajajo zgodbe o njegovi pozornosti in vzpodbudnih besedah, ki jih je znal nameniti posamezniku, ko jih je ta najbolj potreboval. In čeprav največ emocionalnih zgodb izhaja s strani soigralcev in prijateljev, se mu poklanjajo vrhunski športniki vseh panog. Od golfista Tigerja Woodsa, tenisačev na turnirju Australia Open, Neymarja, Cristiana Ronalda, Lionela Messija, Naomi Osake do Davida Beckhama in mnogih drugih. »Mamba mentality« je ideal h kateremu stremi vsak profesionalec. In Kobe Bean Bryant ga predstavlja. Zato se športniki še posebej zavedajo izgube športne ikone in šablone popolne mentalitete Črne Mambe. La Mamba Negra.


Žalujemo za devetimi življenji. Nikakor ne smemo pozabiti tudi na druge družine, ki niso živele tako javnega življenja in v medijih niso posebej izpostavljene. A ko govorimo o Bryantu, ne gre le za smrt človeka, ampak ideala, ki ga je predstavljal - čeprav bosta njegovo delo in miselnost živela naprej v vseh ljudeh, ki se je dotaknil.


Izgubili smo športno ikono in košarkarsko legendo. In čeprav bo njegovo ime odmevalo v večnosti, se zdi, da je imel svetu ponuditi še veliko več. Zaključujem z njegovo pesnitvijo, ki jo je napisal pred svojo košarkarsko upokojitvijo. O ljubezni in srcu, ki ga ju pustil na parketu. O življenju, ki ga je sanjal in manifestiral v resničnost.

Dear Basketball (Kobe Bryant)


From the moment

I started rolling my dad’s tube socks

And shooting imaginary

Game-winning shots

In the Great Western Forum

I knew one thing was real:


I fell in love with you.


A love so deep I gave you my all —

From my mind & body

To my spirit & soul.


As a six-year-old boy

Deeply in love with you

I never saw the end of the tunnel.

I only saw myself

Running out of one.


And so I ran.

I ran up and down every court

After every loose ball for you.

You asked for my hustle

I gave you my heart

Because it came with so much more.


I played through the sweat and hurt

Not because challenge called me

But because YOU called me.

I did everything for YOU

Because that’s what you do

When someone makes you feel as

Alive as you’ve made me feel.


You gave a six-year-old boy his Laker dream

And I’ll always love you for it.

But I can’t love you obsessively for much longer.

This season is all I have left to give.

My heart can take the pounding

My mind can handle the grind

But my body knows it’s time to say goodbye.


And that’s OK.

I’m ready to let you go.

I want you to know now

So we both can savor every moment we have left together.

The good and the bad.

We have given each other

All that we have.


And we both know, no matter what I do next

I’ll always be that kid

With the rolled up socks

Garbage can in the corner

:05 seconds on the clock

Ball in my hands.

5 … 4 … 3 … 2 … 1


Love you always,

Kobe

404 views0 comments

Recent Posts

See All