• Luka Skarlovnik

Škandal, ki ga je želela univerza Georgetown preprosto ignorirati

En prispevek o univerzitetni košarki v ZDA je že bil napisan. Zdaj vsaj malo veste, kam pes taco moli. Čeprav vas ne bomo preveč bombardirali s temami, ki večine – roko na srce – ne zanimajo preveč, je v preteklem tednu eksplodirala (pun intended) zgodba, ki jo skoraj moramo predstaviti.


(vir: sportslogos.net) Eden od logotipov, ki predstavljajo košarkarsko ekipo univerze Georgetown

Središče dogajanja je univerza Georgetown v Washingtonu, mestu bele hiše. Josh LeBlanc, Myron Gardner in Galen Alexander, trije študenti in košarkarji na omenjeni univerzi, so bili obtoženi kraje. Poleg tega je bil Leblanc obtožen tudi groženj s fizičnim nasiljem, Gardner in Alexander še spolnega nadlegovanja. Sodišče zadeve še ni razsodilo, tako da je treba poudariti, da se ne pogovarjamo o že konkretnih dosojenih dejstvih, hkrati pa so podatki zapisani v policijskih poročilih in dokumentih, s katerimi bo sodišče presojalo.


Soigralci naj bi septembra vlomili v stanovanje dveh študentk in ukradli igralno konzolo, Nikon kamero z objektivom in čevlje, vredne kar 1470 evrov (o tem, če so bili narejeni iz zlata, okrašeni z diamanti ali solzami samoroga nimamo podatkov).


Po incidentu se je ena od študentk preko videopogovora soočila z enim od košarkarjev in ga obtožila kraje, na kar ji je ta domnevno zagrozil, da bodo "nadnjo nekoga poslali," če ne bo molčala.


Dekleti sta zadevo prijavili policiji in svetu za študentske zadeve, ker pa do razrešitve ni prišlo, sta v začetku novembra vložili prepovedi približevanja – v eni so navedeni vsi trije igralci, v drugi le LeBlanc in Alexander. Slednja sta bila 14. novembra pozvana na sodno zaslišanje, kjer se nista zglasila, sta pa v istem večeru odigrala košarkarsko tekmo proti ekipi Penn State.


Josh LeBlanc v tem trenutku ni več član ekipe iz Washingtona, ker se je po besedah univerze želel prepisati. Skorajda zaskrbljujoč je način, na katerega je šola odreagirala. Če predpostavljamo, da so za obtožbe vedeli (če niso gre za drugo, skoraj hujšo nepazljivost), je njihova (ne)reakcija grozna. Vsi obtoženi igralci so odigrali vse tekme, če le niso bili poškodovani. V uvodnih tekmah sezone so se porajala vprašanja zakaj LeBlanc, ki je bil lani ključen del prve ekipe, igra znatno manj minut, kot jih je bil navajen. Hkrati je bil precej odsoten in neizpostavljen pri vseh medijskih obveznosti iz česar lahko vsaj sklepamo, da se je precej hitro vedelo, da LeBlanc letošnjega leta na univerzi ne bo končal.


Če se obtožbe izkažejo za resnične, lahko Georgetown izgubi igralce in kanček ugleda, če pa se izkaže, da so kljub vedenju o resničnosti obtožb vseeno vključevali igralce v tekmovalno ekipo, lahko kazen doleti celotno ustanovo in njen, vsaj košarkarski, športni program.


Ko je zgodba pricurljala v javnost, šola ni dala konkretnega odgovora na vprašanja in pozive k pojasnitvi situacije. Kot razlog so navedli pravico do zasebnosti in varovanja podatkov študentov. Situacijo je komentiral tudi trener Georgetowna, legendarni košarkar Patrick Ewing, ki je rekel, da čeprav ne more komentirati situacije posameznih študentov, jemlje obnašanje in odnose svoje ekipe skrajno resno. »Pričakujem najvišje standarde vedenja svojih igralcev, ki niso deležni nikakršne posebne obravnave, ko pride do obnašanja in discipline,« je še povedal Ewing.


ODŠEL JE TUDI AKINJO

Zgodba, ki se je skoraj izgubila v škandalu, pa se vrti okoli Jamesa Akinja, 19 letnega organizatorja igre, ki je pretekli teden poleg LeBlanca zapustil ekipo Georgetown Hoyas. Akinjo je lani prejel nagrado za najboljšega bruca konference Big East. 19-letnik, sicer drugi strelec ekipe, si je po poročanjih ameriških novinarjev želel svojo košarkarsko pot nadaljevati v drugačnem okolju. V tem trenutku še ni znanih veliko podrobnosti iz ozadja njegove želje po izpisu, prav tako pa še ni znano, kam se želi prepisati in katere šole so za njegove usluge zainteresirane. Potrebno je poudariti, da ga nič ne povezuje s škandalom, tako da najverjetneje razlog ni neposredno povezan z domnevnimi dejanji njegovih soigralcev. Za več podatkov o tem, koliko so okoliščine škandala pripomogle k njegovi odločitvi, bo treba počakati na obširnejšo izjavo bodisi Akinja ali univerze Georgetown.


(vir: thegamehaus.com) James Akinjo (še) v dresu univerze Georgetown

Dejstvo je, da so v Akinju izgubili izjemnega igralca, ki bi lahko pripomogel k uspehu ekipe. Hkrati jim grozi, da poleg LeBlanca izgubijo še dva košarkarja, kar bi definitivno pustilo velik pečat na ekipi. Medijska pozornost je usmerjena v dejanja in reakcijo univerze, ki mora pretehtati svoje možnosti in si povrniti kredibilnost, ki jo je z molkom izgubila. Kako bodo ravnali in se odzvali, je lahko ključno za prihodnost programa, katerega sloves in status trenutno stoji na tresočih se temeljih. Treba je poudariti, da je oseba uradno nedolžna dokler ni (na sodišču) dokazano nasprotno, hkrati pa se moramo zavedati teže obtožb s katerimi se soočajo mladeniči. Ti se lahko v primeru dokazane krivde najverjetneje poslovijo od športnih karier, ki bi se z dobrim igranjem na univerzi pravzaprav šele dodobra začele.

65 views0 comments

Recent Posts

See All