• Luka Skarlovnik

12 rund športa in korone

Res sem upal, da je glavnina ukvarjanja s COVID-19, vsaj kar se tiče v kontekstu športa, za nami – a vse kaže, da nam še ni nehal krojiti že tako prirejenega programa. Ne morem govoriti o dejstvih, saj jih zaenkrat še ne poznamo – delčki sestavljanke, ki smo jih uspeli povezati v zadnjih dneh, pa ne kažejo ravno čudovite slike.


Najprej je treba izpostaviti, da se situacija nekoliko poslabšuje na vseh ravneh družbe. Nove okužbe se vrstijo, kar je bilo sicer pričakovati zaradi sproščanja ukrepov – problem je v tem, da ni jasnih navodil in korakov, ki bi jim lahko sledili, da razmere ponovno ne uidejo izpod nadzora.


V svetu športa najbolj odmeva teniški Adria Tour, ki ga je organiziral srbski as Novak Đoković, a se je v Zadru predčasno končal zaradi okužb nekaj udeleženih, na koncu pa je pozitiven test potrdil tudi prvi igralec sveta. V oči najbolj bodejo polne tribune turnirja, ki je bil seveda zelo spremljan in zaželen, a se je izkazal za prenaglo potezo in je vodil do velikega števila okuženih.


Potem se sprehodimo še nekoliko dlje od naših južnih sosedov, do Beograda, kjer je Crvena Zvezda pridno polnila svoj stadion s tisočerimi gledalci, do časa pisanja pa so okužbo že potrdili pri vsaj petih nogometaših.


Situacija ni rožnata. Pri spodnji sliki lahko opazite dve stvari:

(vir: forbes.com) Jokić in Đoković

Da, najprej v oči pade telesna preobrazba Nikole Jokića, ki naenkrat izgleda kot belopolti Kevin Durant, če se osredotočimo na desno polovico fotografije, pa ga lahko opazimo v družbi srbskega kolega Đokovića in ker, če bi moral ugibati, razdalja med njima ni bila »priporočenih 1,5 m«, tavata v nevarni coni prenosa novega koronavirusa, kar se je na koncu žal tudi izkazalo za resnično. Čeprav naj bi bil Joker že čez kak teden na poti čez Atlantik, nas situacija v NBA ne more ravno navdajati z optimizmom.


Ne, ne govorim o Kyrieju Irvingu in njegovih poskusih bojkotiranja lige ter ustvarjanja svoje organizacije. Čeprav si delček mene želi, da se drugi del prejšnje povedi uresniči, saj na internetu manjka dobre komedije. Kot podpredsednik organizacije NBA igralcev ima sicer pravico in dolžnost, da izpostavi težave, ki pestijo košarkarje, vendarle pa se zdi, da je vsaj nekaj točk, ki so jih na sestanku predlagali, posledica novih muh Brooklynovega organizatorja igre.


Po več igralcih, ki so se odločili za izpustitev zaključka sezone v Orlandu – najbolj zveneči imeni sta najverjetneje Trevor Ariza in Avery Bradley, medtem ko je Dwight Howard vsaj nekaj časa stal na strani Irvingove ideje – se vrsti vedno več okužb košarkarjev s COVID-19.


Kljub kritikam, ki jih je Bradley trpel na družbenih omrežjih, gre odpoved glede na okoliščine razumeti. Njegov sin ima zgodovino težjega prebolevanja respiratornih bolezni, kar vodi do veliko večjega tveganja v primeru okužbe s sars-cov-2, najverjetneje pa sploh ne bi imel možnosti vstopiti v »mehurček«. Zdravje osebja, košarkarjev in njihovih bližnjih mora ostati na prvem mestu.


Na drugi strani je vprašanje odstopa Davisa Bertansa, ki je motiviran s strani denarja. Treba je izpostaviti, da igra za Washington Wizardse, ki realnih možnosti za napredovanje v končnico več nimajo, a Bertans je svojo pogodbo, ki bi bila v primeru poškodbe v Orlandu znatno nižja, postavil pred ekipo. Moštvo iz glavnega mesta naj bi njegovo odločitev sicer podpiralo, a treba je počakati do vpogleda v aktivno ekipo, ki bo na Floridi igrala - in če tam najdemo prvega zvezdnika ekipe Bradleya Beala, bo Bertansova odločitev vsaj vprašljiva, če ne egoistična.

(vir: clutchpoints.com)

Če se vrnemo k novemu koronavirusu in predvidevamo, da bo situacija z Jokićem, enim najboljših posameznikov na parketih čez lužo, res brez problemov odjadrala vstran, so v zadnjih nekaj dneh potrdili, da so okuženi tudi Jabari Parker, Alex Len in Buddy Hield iz Sacramento Kingsov, Derrick Jones Jr. Iz Miami Heata in Malcolm Brogdon iz Indiana Pacersov, poleg nekaj potrjenih pozitivnih testov igralcev, ki niso bili javno poimenovani.


Treba bo spremljati razvoj dogodkov v naslednjih nekaj dneh, a razmere me ne navdajajo z optimizmom. Po eni strani si vsi želimo čimprej spet gledati košarko na NBA parketih, po drugi pa se sprašujem, če se je mogoče v teh kriznih časih bolje osredotočati na stvari, ki jih situacija dopušča in se pripraviti na novo sezono – če se bo ta sploh lahko začela v doglednem času. Možno, da bo Orlando uspeh in bo prinesel nasmeh na obraze vseh navijačev, kot jih Disney World, kjer bi naj ligo odigrali, nariše na obraze otrok vseh starosti. Če pa se stvari zalomijo, mehurček poči in novi val zaradi prehitevanja dogodkov udari s še večjo močjo, bi znali ameriško košarko izgubiti še za velik del prihodnje sezone.

35 views0 comments

Recent Posts

See All