• Samo Demšar

O NFL, vesolju in sploh vsem

Za razliko od prejšnjega prispevka, v katerem smo o ameriškem nogometu govorili bolj splošno, se bomo danes osredotočili na konkretno situacijo v ligi NFL.


Za spremljanje ameriškega nogometa je treba imeti zares veliko potrpljenja. Čeprav je sezona v ligi NFL, kot bomo videli v nadaljevanju, relativno kratka, je veliko bolj problematična dolžina tekme. V povprečju je ogledu tekme potrebno nameniti dobre 3 ure, še bolj neverjetno pa je dejstvo, da v teh treh urah vidiš bore malo. Leta 2010 je Wall Street Journal objavil analizo povprečnega prenosa tekme NFL. V celotni tekmi so gledalci priča le 11 minutam igre, prenosi pa so sestavljeni pretežni iz posnetknov akcij (v povprečju 17 minut več časa predvajajo posnetke kot pa »živo« igro). Za nameček naj bi vsaj eno uro prenosa zasedli oglasi.
Spremljanje tekme ni nič lažje tudi na stadionu. Povprečna akcija v NFL namreč traja le štiri sekunde (vir: Arizona Sports)


A navkljub vsemu naštetemu je liga NFL še vedno najpopularnejša športna liga v ZDA. Kot zanimivost, najbolj gledan TV prenos v zgodovini ZDA je bil pristanek Apolla 11 (125–150 milijonov gledalcev), s približno 111 milijoni gledalcev pa mu sledi kar šest finalnih tekem lige NFL (Super Bowl) iz zadnjega desetletja.Sezona v ligi NFL


Za razliko od lige NBA in lige NHL (82 tekem v redni sezoni) ter lige MLB (162 tekem v redni sezoni) vsaka ekipa v ligi NFL v redni sezoni odigra zgolj 16 tekem. Pred samo sezono imajo vse ekipe štiri pripravljalne tekme, po sezoni pa najbolje uvrščene čaka še končnica.


Sezona se začne septembra in traja do konca decembra. V tem obdobju (17 tednov) vsaka ekipa odigra 16 tekem, en teden pa imajo prost (bye week).


* Vodstvo lige v zadnjih letih poizkuša igralno obdobje podaljšati na 18 tednov.


Zaradi majhnjega števila tekem napram številu ekip je logično, da se tekom sezone vse ekipe ne srečajo. Vsako sezono se posamezna ekipa pomeri s svojimi tremi divizijskimi rivali dvakrat (enkrat doma in enkrat v gosteh – skupno šest tekem), tako da se med redno sezono lahko srečajo le še z 10 drugimi ekipami (z ekipami zunaj divizije se lahko srečaš le enkrat, ponovno se lahko ekipi srečata še v končnici).


* Zaradi tega sistema sta se dva verjetno najboljša quarterbacka zadnjega desetletja Aaron Rodgers (Green Bay Packers) in Tom Brady (New England Patriots) v svoji karieri srečala le štirikrat, čeprav sta oba v ligi že 15 let (Rodgers je bil izbran na naboru leta 2005, Brady leta 2000).


Zaradi majhnega števila tekem je potrebno vsak teden odigrati s polno močjo, saj že en slab rezultat lahko spremeni sezono. Prav ta nujnost je ena od stvari, ki naredi ligo NFL tako zanimivo. Tu najboljši igralci ne morejo izpuščati tekem (load manegement), kot postaja praksa v ligi NBA.


Po koncu redne sezone se najboljših šest ekip iz vsake od dveh konferenc (do tega pridemo v nadaljevanju) uvrsti v končnico.Struktura lige


V ligi NFL tekmuje 32 ekip, ki so razdeljene v dve konferenci, AFC (American Football Conference) in NFC (National Football Conference). Za razliko od NBA in NHL, ki imata zahodno in vzhodno konferenco, ekipe v NFL na konference niso ločene glede na geografsko lego.Geografska lega NFL ekip (vir: sportleaguemaps.com/football/nfl/)

Geografska lega, dopolnjena z imeni umestitvijo v konferenci in divizije (vir: watson.ch)


Ekipi Los Angeles Chargers in Los Angeles Rams obe domujeta v istem mestu, a igrata v različnih konferencah (Chargers v AFC in Rams v NFC). Enako je tudi z New York Giants (NFC) in New York Jets (AFC), ki si poleg tega delita stadion.


Vsaka od konferenc se deli na štiri divizije (sever, vzhod, jug, zahod), v vsaki diviziji pa so štiri ekipe. Delitev v divizije je pomembna, saj ob zaključku redne sezone vsak zmagovalec divizije, ne glede na razmerje zmag in porazov v primerjavi z ekipami izven divizije, napreduje v končnico. Poleg štirih zmagovalcev divizij v AFC in štirih zmagovalcev divizij v NFC v končnico iz vsake konference napredujeta še dva »lucky loserja«, torej dve ekipi, ki sta imeli najboljše razmerje zmag in porazov, a nista bili najboljši v svoji diviziji. V končnico skupno napreduje 12 ekip.


Končnica poteka skozi celoten januar. V prvem tednu se v tako imenovanem wildcard round pomerita 3. in 6. ter 4. in 5. ekipa znotraj vsake konference (prva in druga najboljša ekipa iz vsake konference imata prvi teden prost). Končnica poteka po principu ene tekme, zmagovalec pa napreduje v naslednji krog. Wildcard roundu sledi devisional round, nato pa tekma za prvaka posamezne konference (NFC/AFC Championship Game – po naše bi bilo to polfinale). Zmagovalca vsake konference se v Super Bowlu začetek februarja pomerita za prvaka lige NFL.


Uvrstitve v redni sezoni so zelo pomembne, saj se vsaka tekma (z izjemo Super Bowla) igra na stadionu ekipe, ki je bila v konferenci višje uvrščena, prednost domačega igrišča. Ta je velikokrat ključnega pomena, saj poleg premoči navijačev domači ekip na roko gre tudi vreme. Ekipam iz južnejših predelov ZDA je zelo težko igrati v snegu in ledu, ki januarja zajame vzhodno obalo ZDA.100-letna tradicija lige


Letošnja sezona lige NFL je že 100, in ravno na ta jubilej se lahko zgodi tisto, kar že 20 let čaka vsak navijač, ki ne prihaja iz zvezne države Massachusetts. Od tam prihaja namreč najuspešnejša ekipa zadnjih dveh desetletij, New England Patriots.


Od leta 2001 so osvojili že šest naslovov prvakaka, predvsem po zaslugi izjemnega tandema na dveh najpomembnejših položajih v NFL – položaju quarterbacka in položaju glavnega trenerja ekipe. Govorimo seveda o quarterbacku Tomu Bradyju in trenerju Billu Belichicku, ki sta se oba franšizi pridružila leta 2000.


Bradyjeva športna zgodba je ena najboljših v ligi NFL, čeprav je zaradi svojega uspeha in uspeha ekipe tudi eden izmed najbolj osovraženih športnikov v ligi. Kljub dokaj uspešni univerzitetni karieri ga takrat veliko ekip ni videlo kot igralca, ki bi lahko uspel v ligi NFL, predvsem ker ni bil najbolj fizično sposoben. Leta 2000 so ga na naboru kot šele 199. izbrali Patriotsi.Brady in njegovih šest najljubših kosov nakita (vir: upi.com)


V svoji prvi sezoni skorajda ni zaigral, je pa v drugi sezoni po poškodbi prvega quarterbacka ekipo popeljal v Super Bowl, ki ga je tudi osvojil. Prvaki so postali še dvakrat v naslednjih treh letih (od 2002 do 2004). Sledilo je daljše obdobje brez naslova, ko so dvakrat v Super Bowlu (v letih 2007 in 2011) klonili proti New York Giants in njihovim quarterbackom Elijem Manningom. A New England je bila kljub neuspehom v končnici še vedno zelo dominantna ekipa. Leta 2014 so ponovno postali prvaki, v zadnjih treh letih pa so se redno uvrščali v Super Bowl in ga le enkrat izgubili. Brady je tako postal le četrti igralec v zgodovini, ki mu je uspelo šestkrat postati prvak lige NFL (edini v moderni dobi lige).


Čeprav se že več letih govori o tem, da je z dinastijo konec (Brady je star že 42 let in je najstarejši quarterback v ligi), sta Brady in Belichick vsakič znova pokazala, da ekipe iz New Englanda še ni za odpis. A po lanski sezoni se je upokojil legendarni tightend Rob »Gronk« Gronkowski, njegova odsotnost pa je pri Patriotsih letos zelo očitna. S porazom v svoji zadnji tekmi redne sezone preteklo nedeljo (proti eni najslabših ekip v NFL Miami Dolphins) je New England padel z mesta drugouvrščene ekipe v AFC na tretje, kar pomeni, da prvič po letu 2009 ne bodo imeli prostega prvega tedna končnice.


Trenutni izgled letošnje končnce (vir: ran.de)


Če se igra New Englanda v končnici drastično ne spremeni (v obrambi so zelo dobri, šepa pa jim napad), bomo končno videli novo ekipo na vrhu konference AFC. Najverjetneje bodo to Baltimore Ravens, ki so bili to sezono nerešljiva uganka za skoraj vse nasprotnike (izgubili so le dve tekmi). To jim je uspelo predvsem zaradi neverjetnih atletskih sposobnosti njihovega mladega quarterbacka Lamarja Jacksona ter napada, ki so ga sestavili kot nalašč zanj. Vse kaže na to, da jim v konferenci AFC lahko resno konkurenco predstavljajo le Kansas City Chiefs z lanskim najkoristnejšim igralcem lige Patrickom Mahomesom in genialnim napadalnim trenerjem Andyjem Reidom.


Kot je bila praksa v zadnjih letih, bo tudi letos končnica v konferenci NFC zelo zanimiva. Tam so letos najverjetnejši kandidati za pot v Super Bowl San Francisco 49ers, ki so najverjetneje edina ekipa, ki bi bila v zadnji tekmi sezone lahko kos Baltimoru. Najhujši tekmec na poti v Super Bowl jim bo tretjeuvrščena ekipa v NFC New Orelans Saints s 40-letnim quarterbackom Drewom Breesom. Največji problem drugouvrščenih Green Bay Packers bo v končnici najverjetneje njihov trener Matt LeFleur, ki je letošnje leto prvič v vlogi glavnega trenerja. Še pred nekaj tedni pa je morda za celo najboljšo ekipo v NFC veljala ekipa Seattle Seahawks, a so v zadnjih dveh tednih zaradi poškodbe izgubili svoja dva najboljša running backa, na katerih temelji velik del njihove igre. V ekipo so sicer pripeljali veterana Marshawna Lyncha, a ta je že kar precej v letih. Na položaju quarterbacka imajo sicer izjemnega Russella Wilsona, a on sam ne bo dovolj, da bi se uvrstili v Super Bowl.


Toliko torej zaenkrat iz lige NFL. V prihodnjem mesecu bomo podrobno spremljali končnico (prve tekme nas čakajo že ta konec tedna), z novimi vsebinami v povezavi z ameriškim nogometom pa se najverjetneje vrnemo februarja, tik pred Super Bowlom.


Vir naslovne slike: fansfavoritefan.com)

35 views0 comments

Recent Posts

See All