• Urban Kolman

Športne serije in bližji pogled v All or Nothing: Tottenham Hotspur

Športni dokumentarci so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni. Če so v preteklosti na tem področju kraljevali le Američani oziroma bolj natančno ESPN, je v zadnjih letih takšen tip oddaje vse bolj priljubljen na različnih ponudnikov pretočnih vsebin. Famozni dokumentarec o Michaelu Jordanu in Bullsih je v ZDA bil predvajan na ESPN, preostali svet pa ga je lahko gledal na Netflixu. In ravno Netflix v zadnjem času »ubija« kar se tiče njihove ponudbe. Ne samo, da so, kot je v preteklosti pisal kolega Hari, dvignili zanimanje za šah s pomočjo igrane serije The Queen's Gambit, prav tako so v ospredje postavili Formulo 1 s serijo Formula 1: Drive to Survive. Serija je izjemno priljubljena, podobno pa velja za prav tako Netflixovo dokumentarno serijo Last Chance U, kjer lahko gledalec spremlja mlade športnike in njihovo pot na športnih programih na različnih univerzah. Prvotno je serija pokrivala le ameriški nogomet, zadnja sezona pa se je preusmerila na košarko. Med bolj nišne športne vsebine pa spada tudi nogometna serija Sunderland 'Til I Die, ki skozi dve sezoni spremlja nekdaj prvoligaški angleški klub Sunderland.

(vir: Deadline)


Zato je Netflix nedvomno kralj dokumentarnih športnih serij, a v zadnjih nekaj letih se mu s poudarkom na nogometu poskuša približati Amazon Prime. Ta je namreč osvežil dokumentarno serijo All or Nothing, ki je skozi zadnja leta pokrivala različne sezone ekip ameriškega nogometa. Gledalci so lahko spremljali sezone ekip kot so Arizona Cardinals, LA Rams, Dallas Cowboys, Carolina Panthers in Philadelphia Eagles.


Leta 2018 pa so končno vstopili na »resnični« nogometni trg in tekom sezone 2017/2018 spremljali Manchester City, ki je tisto leto pod bivšim trenerjem Barcelone Pepom Guardiolo osvojil ligaški pokal in takrat naslov angleških prvakov. Serija je omogočila pogled v delovanje enega največjih klubov v Angliji, gledalci pa so lahko videli kako deluje eden najboljših strategov v nogometu. Poleg tega ni šlo le za navaden naslov, saj je City podrl mejo točk in s 100 točkami postal prvak. V sezoni so prav tako postavili tudi cel kup drugih rekordov, na razočaranje navijačev pa so doživeli neuspehe v Ligi prvakov.


Sezona je bila v osnovi pohvaljena, a je doživela kar nekaj kritik zaradi pomanjkanja prave drame in kontroverznosti. To je pri takšnih izdelkih/produkcijah treba pričakovati, saj klub navsezadnje odobri, kaj lahko in kaj ne sme priti v končni rez. A, če so z dokumentarno serijo leta 2018 zadeli prvi del naslova, torej vse (orig. All) so morali z naslednjo pokriti drugi del, torej nič (orig. Nothing) in zato so se za sezono 2019/2020 odločili spremljati sezono ekipe Tottenham Hotspur. Klub, ki besedo zgodovinsko v zvezi »zgodovinsko enega največjih« jemlje dobesedno, saj so se zadnjega naslova ligaških prvakov veselili davnega leta 1961.


Spursi, kot je vzdevek ekipe iz Londona, so v zadnjih nekaj letih veljali za ekipo v vzponu. Pod trenerjem Mauriciem Pochettinom so v petih sezonah dvakrat bili resen konkurent za naslov, poleg tega pa so se v letu 2019 uvrstili v finale Lige prvakov, kjer so na koncu izgubili. Vse to pa so dosegli v času, ko so skoraj dve leti bili brez domačega stadiona, ki so ga med tem časom gradili. V aktualni sezoni so tako prvič pričakovali celotno sezono na novem stadionu, med poletjem pa so prišli nekateri odmevni mladi igralci. Prihodnost je bila svetla.


A kot je vidno že v prvih minutah serije, je dokaj hitro jasno, da v nogometu redkokdaj gre vse po načrtu. Po slabem začetku sezone in nekaterih rekordnih porazih – v Ligi prvakov jih je nemški Bayern premagal s kar 7-2 – se je Pochettino znašel pod pritiskom in kljub minimalni izboljšavi rezultatov je 19. novembra predsednik kluba Daniel Levy Argentinca odpustil. Že naslednji dan pa je sledil prvi večji preobrat v seriji in celotni sezoni ekipe. Argentinca je nadomestila trenerska legenda Jose Mourinho. Po besedah Levyja je odločitev, da najame Portugalca, bila lahka, saj »naj bi šlo za enega izmed dveh najboljših trenerjev na svetu, drugi izmed njiju pa je že deloval v Premier ligi« (jasno je, da predsednik Tottenhama očitno resno podcenjuje Jurgena Kloppa ali Pepa Guardiolo).

Pochettino se poslovi po 20. minutah.


Vse to pa se odvije v prvih 25. minutah prve izmed devetih epizod. In zato dokaj hitro postane jasno, da bomo bolj kot dokumentarni seriji o londonskem klubu, priča seriji o njihovem trenerju. To potrdi že prva interakcija Mourinha z zvezdnikom Spursov Harryjem Kanom. Angleški kapetan mu izda željo po napredku, ki mu ga Mourinho obljubi in hkrati poleg tega pojasni, da bom pod njim eksplodiral, zraven pa seveda ne pozabi omeniti, da je on sam nekaj posebnega in »da ima univerzalno dimenzijo«. Kaj drugega od človeka, ki je leta 2004, ko je prvič začel z delom na Otoku izjavil, da je »The Special One«, tudi ne moremo pričakovati. Zato naslednjih osem delov spremljamo odvijanje sezone angleškega kluba in spoznavamo kako deluje, a nikoli ne pozabimo, kdo ima glavno vlogo.


Če je sezono Cityja marsikdo pravilno označil kot dolgočasno, temu v primeru Tottenhama ni tako. Kljub temu, da so pod preprogo več kot očitno pometli odpustitev trenerja (ustvarjalci serije so v intervjujih izjavili, da preprosto niso imeli posnetega materiala, kar je dvomljivo) in serijo bolj kot ne začeli na sredini sezone, ko je prispel Mourinho, smo priča konfliktu med kapetanom kluba in enim najboljših posameznikov, ki skoraj privedejo do pretepa, verbalnem spopadu med Mourinhem in igralcem prve enajsterice, seriji poškodb, ki skoraj uničijo sezono, vdoru igralca med navijače, pojavu COVID-19, prekinitvi sezone ter ponovnem začetku le te.


Edini večji minus je pomanjkanje resnega prikaza kakršnihkoli taktičnih priprav s strani enega najbolj priznanih taktikov v nogometu, od serije namreč vzameš le to, da Mourinho igralce motivira z uporabo mešanice besed pogum, pritisk in angleške kletvice f***, ki na podlagi dokumentarca spada med njegove najljubše besede. Serija je tako polna vzponov in padcev (večinoma padcev) in ima kar nekaj zasukov, zato je vredna ogleda za tako športne kot nešportne navdušence ali če povzamemo Mourinha, ima »univerzalno dimenzijo«.


Druga sezona nogometnega All or Nothing torej ponudi kar nekaj dodatnih izboljšav v primerjavi s prvo, ki izpade kot »puff piece« s strani kluba, kar glede na lastnike in njihove navade »sportswashinga« ni presenetjivo. Da ne bo pomote, to je deloma prisotno tudi v drugi sezoni. Kot tretjo ekipo v nogometni seriji so si pri Amazonu izbrali italijanski Juventus, pri katerem igra najbolj prepoznana zvezda nogometa na svetu Cristiano Ronaldo. Zanimanja tako naj ne bi manjkalo. Prav tako pa je Stara dama bila v nizu devetih zaporednih naslovov italijanskih prvakov. Uspeh je torej bil zagotovljen. A kot sem omenil že zgoraj, v nogometu ni nič zagotovljeno in kot kaže bo Juventusova sezona bolj podobna Tottenhamovi kot pa Cityjevi.

26 views0 comments

Recent Posts

See All