• Jan Blaževič

Športne video igre

Če se v času pandemije novega koronavirusa ne morete udeleževati skupinskih športnih dejavnosti, pa so tu tudi manj športne alternative vaših najljubših športov. Vendar pozor: tudi preko računalnika lahko dobite tak ali drugačen virus, zagotovo pa boste varni vsaj pred COVID-19.


Ljudem vseh generacij, ki so veliki športni navdušenci, ni dovolj le zabijanje golov in doseganje košev na samem nogometnem ali košarkarskem igrišču; včasih zaleže tudi igranje športnih video iger na domačem kavču. V nadaljevanju bomo govorili o najbolj popularnih športnih igrah na svetu.


Nogomet


EA SPORTS FIFA

Alfa in omega vseh športnih video iger. FIFA je brez dvoma najbolj popularna športna video igra na svetu in ena izmed najbolj popularnih iger nasploh. Prva različica je bila izdana že leta 1993, z vsakim letom pa se rodi nova ter "izboljšana" verzija. Igra je dostopna po celem svetu – do leta 2018 je bilo prodanih več kot 260 milijonov izvodov. Vsi jo poznamo, vsi jo imamo radi in je ne maramo hkrati. Ni pa FIFA edina nogometna video igra na trgu.

EA SPORTS FIFA vsako leto v vsoje vrste zvabi najboljše nogometaše na svetu, ki služijo promociji igre. (vir: goblin.si)


PES

PES oziroma Pro Evolution Soccer je direkten tekmec FIFE. Vsak ima svoje goreče privržence, ki bodo eno od priljubljenih iger branili do konca. PES je seveda manj uspešnejši in poznan in ima svoje prednosti in slabosti. Slednjih je več, še posebej od leta 2018 dalje; takrat je namreč FIFA dobila licenčne pravice za Ligo prvakov ter Ligo Evropa, s čimer je PESizgubil skoraj edino, kar mu je ostalo. Sedaj se lahko pohvali z Juventusovo licenco; posledica tega je Juventus v FIFI predstavljen pod imenom Piemonte Calcio. Vendar to ne spremeni dejstva, da je v PES-u, če želiš igrati z velikimi klubi, kot so Manchester United, Manchester City ali Chelsea, potrebno izbrati Man Red, Man Blue oziroma London FC.

Grafična primerjava - FIFA 20 proti PES2020. (vir: Techidence.com)


Precej zgovoren podatek glede trenutne situacije na trgu nogometnih video iger je število prodanih izvodov v zadnjih letih. Potem, ko sta bili igri leta 2009 zelo blizu, kar se prodaje tiče (FIFA: 8.67 milijonov, PES 6.87 milijonov), pa se je tehnica v zadnjih letih prevesila na stran FIFE. Prodaja PES-a vsako leto pada in je trenutno na skromnega pol milijona izvodov, medtem ko je FIFA na več kot 12 milijonih. Je pa res, da upada tudi njena prodaja: po rekordni FIFI 15 (18 milijonov prodanih izvodov) je tudi ta franšiza trenutno v slabem obdobju: tretinski upad prodaje kliče po spremembah.

Primerjava prodaje FIFE in PES-a. (vir: sports-king.com)


Football manager

Pri nogometnih video igrah je potrebno omeniti tudi Football Manager (v nadaljevanju FM), ki pa deluje na povsem drugem principu kot prej omenjeni igri. FM je zasnovan predvsem na ogromnem številu raznoraznih podatkov, ki jih najdemo tudi v pravem nogometnem svetu. Zamislite si vašega kolega, ki igra za mlado ekipo slovenskega kluba v drugi ligi, in najverjetneje je tudi on v igri. Samih tekem se ne igra neposredno, temveč je vloga igralca le trenerska. Vseeno pa je veliko bolj popularen od PES-a; FM 19 je kupilo več kot dva milijona ljudi (za primerjavo z PES 2019: 0,5 milijona, kar je štirikrat manj).


Košarka

Na virtualnih košarkarskih parketih se je v zadnjih letih vzpostavil pravi monopol. NBA 2k z igro NBA Live pomete v vseh pogledih – do te mere, da je bila igra NBA Live 2020 "odpovedana". To se ni zgodilo prvič – že približno deset let nazaj so se pri EA Sports (založnik igre NBA Live) odločili za ukinitev igre, saj je bila igra NBA 2k v vzponu. Še do danes pa pri NBA Live niso našli recepta za uspeh, ki so ga v svojih rokah držali v prvem desetletju 21. tisočletja.


Pri NBA 2k pa že od leta 1999 neprekinjeno izdajajo igre vsako leto. Do konca leta 2018 so prodali več kot 90 milijonov izvodov igre; z gotovostjo lahko sklepamo, da so medtem že prekoračili 100 milijonov prodanih izvodov. Glede na trenutno razmerje moči je varno trditi, da bo 2k še naslednjih nekaj let gonilna sila košarkarskih video iger.

Grafika v NBA2k20. (vir: forbes.com)


NFL 2k/Madden

Pri 2k Sports so 10. marca potrdili, da se po dolgi odsotnosti na igričarski trg vrača NFL 2k. Več kot deset let je minilo od njihovega zadnjega tovrstnega projekta. Podobno kot pri košarki se je tudi pri ameriškem nogometu v zadnjem obdobju na trgu vzpostavil monopol: Madden NFL je bil edina tovrstna igra. Sedaj ljubitelji tega športa dobivajo alternativo. Je pa Madden še vedno ena najbolj popularnih iger v ZDA: že leta 2013 so z igrami zaslužili več kot štiri milijarde ameriških dolarjev.


Hokej, tenis, F1, Need for Speed...

Praktično vsak šport ima dandanes že svojo virtualno obliko. Od hokeja in iger NHL in NHL 2k, Virtua Tennisa in Top Spina, Formule 1 in Moto GP-ja ter vseh ostalih dirkaških iger, kot so Need for Speed in igre Dirt Rally. Šport je velik del igričarske kulture, športne igre pa so venomer med najbolj popularnimi igrami na svetu.


Wii Sports

Ko pa govorimo o športnih igrah, pa ne moremo brez ene in edine – Wii Sports. Svoj čas najbolj prodajana igra na svetu s 45,7 milijonov prodanih izvodov leta 2009, dandanes pa naj bi ta številka znašala približno 83 milijonov. Vključevala je med drugim tenis, bejzbol, bowling in boks, a pri tem zaradi posebnosti igralne konzole Wii povzročila veiko poškodb - vsaj pretegnjenih ram.

Wii Sports - tenis. (vir: nintendosoup.com)


Se pa pri športnih igrah, kot so FIFA, NBA ter Madden, pojavlja vprašanje: zakaj sploh igro kupiti vsako leto? Dejstvo je, da igre ne doživljajo revolucionarnih sprememb na letni bazi, spremenijo se le dresi ekip, prestopi med ekipami in kakšni mali (nepomembni) detajli. Vseeno športne igre ostajajo med najbolj popularnimi in najzabavnejšimi ter omogočajo vstop v čevlje vaših najljubših profesionalnih športnikov.


(Vir naslovne slike: dartfrog.gg)

38 views0 comments

Recent Posts

See All