• Jan Blaževič

Adidas, Nike, Jordan... Športniki in njihove sponzorske pogodbe

Updated: Mar 12, 2020

Te teden se je končala saga o tem, za katero znamko športne obutve bo podpisal Luka Dončić. Z proizvajalcem obutve Jordan je namreč podpisal petletno pogodbo, ki naj bi bila vredna okoli 100 milijonov ameriških dolarjev. A to niti slučajno ni najvišja pogodba v svetu športa.

Luka Dončić se je na koncu odločil za podpis s podjetjem Jordan. To naj bi mu obljubilo tudi njegov lasten model športnih copat. (vir: sneakernews.com)


Jordan (sicer hčerinsko podjetje znamke Nike) se je v zadnjem času poslužilo zanimive taktike. V ligi NBA namreč podpisujejo pogodbe z mladimi, obetavnimi košarkarji. V letu 2019 so tako na svojo stran pridobili največjo zvezdo univerzitetne košarke zadnjega desetletja Ziona WIlliamsona (rojen leta 2000), enega nosilcev igre moštva iz Bostona Jaysona Tatuma (rojen leta 1998), in Ruia Hachimuro (1998). Slednji je japonski reprezentant, s čimer podjetje Jordan s pametnim poslovanjem računa na azijski (predvsem japonski) trg, ki je, kar se košarke tiče, ogromen.

Največje pogodbe v NBA

Michael Jordan je še vedno tisti, ki zaradi svoje športne obutve v žep pospravi največ denarja: okoli 130 milijonov dolarjev letno. S podjetjem Nike je podpisal že davnega leta 1984, takratna petletna pogodba pa je bila vredna “zgolj” 2,5 milijona dolarjev. Danes velja Jordan za eno bolj prestižnih športnih znamk z več kot 30 modeli “jordank” skozi zgodovino. Znamka se je dandanes iz obutve razširila še na ogromno drugih športnih artiklov, kot so majice, jopice, nogavice, z lanskim letom pa tudi nogometne drese. Paris Saint Germain je postal prva nogometna ekipa, ki jo sponzorira Jordan, pogodba pa traja do leta 2032. Poteza se je obrestovala tako podjetju Nike kot tudi pariški ekipi, saj je prodaja njenih dresov poskočila za 470 procentov.

Kolaboracija Jordan-PSG. Bolj podobno boybandu iz začetka tisočletja. (vir: joe.ie)

Eden najbolj ikoničnih modelov športnih copat: Air Jordan 1. Danes pogostejši na ulici, kot na samem košarkarskem parketu. (vir: sneakernews.com)


Skoraj se že zdi, da Nike na NBA trgu vzpostavlja monopol. Ne le, da skrbijo za športno opremo vseh ekip v ligi, temveč imajo pod svojim okriljem tudi največje zvezdnike košarke. LeBron James je prvo ime na tem seznamu. Eden najboljših igralcev vseh časov je že kot novinec v ligi z Nikom podpisal sedemletno pogodbo, vredno več kot 100 milijonov dolarjev. James je zdaj z Nikom zavezan doživljenjsko, saj je leta 2015 s to ameriško multinacionalko podpisal milijardno pogodbo.

LeBron James in "swoosh." (vir: hypebeast.com)

Poleg LeBrona ima Nike pogodbe podpisane še s Kevinom Durantom, Kobejem Bryantom, Kyriejem Irvingom, Paulom Georgem in trenutnim najkoristnejšim igralcem lige NBA Giannisom Antetokounmpom. Vsi našteti so s podjetjem zavezani za vsaj 10 milijonov ameriških zelencev letno, vsak od njih pa ima lasten model copat.

Nike in njegova vladavina v ligi NBA: skoraj tri četrtine vseh igralcev v ligi nosi “najkice” ali “jordanke.” (Vir: Forbes.com)

Niku v košarkarsem svetu sledi nemško podjetje Adidas, ki ima pogodbe podpisane med drugim z Damianom Lillardom, Derrickom Rosem in Jamesom Hardnom. Vsak izmed njih ima v pogodbi tudi svoj lasten model športne obutve.

Adidas The Kobe iz leta 2000. Verjeten razlog, zakaj se je Kobe Bryant odločil za prestop k podjetju Nike. (vir: solecollector.com)


Ostala podjetja si razdelijo drobtinice. Verjetno je pametno omeniti zgolj Under Armour in Stepha Curryja, ki s pogodbo, podpisano leta 2013, letno prejme 20 milijonov dolarjev. Under Armour je postavil Curryja za obraz podjetja, še preden je Steph postal svetovno znan košarkar. Danes ga poznamo kot dvakratnega MVP-ja, trikratnega prvaka lige. Under Armour je leta 2013 veliko tvegal, a, kot se je izkazalo na koncu, veliko pridobil.

"I Can do all things..." Biblijski stavek na Curryjevih čevljih. Razlog, zakaj je Curry podpisal z Under Armourjem, ne pa Nikom, saj naj slednjim omenjeni izrek na čevljih ne bi bil po godu. (vir: tes.com)

Nogomet

Košarkarji pa niso edini športniki, ki podpisujejo večmilijonske pogodbe z opremljevalci športnih oblačil in obutve.

Cristiano Ronaldo ni le oseba z največ sledilci na Instagramu, ampak je en izmed najbogatejših športnikov na svetu. Tako kot LeBron ima tudi on doživljensko pogodbo z Nikom vredno več kot 1 milijardo dolarjev. Model Mercurial je postavil na mesto ikone nogometnih čevljev. Ni pa Nike edino podjetje, s katerim Ronaldo sodeluje. Bil je na primer na naslovnicah športnih iger Fifa 18 in Fifa 19, pogodbe pa ima podpisane tudi s podjetji Herbalife in American Tourister (vsi smo ga že videli na jumbo plakatih, ko promovira kovčke).

Turist Cristiano. (vir: exchange4media.com)


Če govorimo o Ronaldu, moremo tudi o Messiju. Slednji je že nekaj časa zavezan Adidasu (se ga mogoče še kdo spomni v “Ronaldinhovih” kopačkih podjetja Nike okoli leta 2005?). 27 milijonov, ki jih zasluži letno, je manj, kot pogodbe nekaterih prej omenjenih športnikov, a vseeno ogromno.

Levo Messijev, desno Ronaldov nogometni čevelj. Tudi tu bitka Adidas - Nike. (vir: unisportstore.com)

Ostali športi

Tudi, ko se iz košarke in nogometa prestavimo na druge športe, je Nike tisti, ki je brez konkurence. Celo v golfu. Tiger Woods je bil namreč pred spolnim škandalom leta 2009 na poti na poti, da postane prvi športnik miljarder. Pogodba z Nikom je bila tisti čas ena največjih v športu. Kljub težkim časom je Nike ostal zvest Woodsu, ki je leta 2018 začel s povratkom med elito golfa. Njegovo premoženje je zdaj že večje od milijarde in pol.

Ena od Nikovih oglaševalskih kampanj z Tigerjem Woodsom kot glavno zvezdo. (vir: golf.com)


Roger Federer je bil že od nekdaj (vsaj med teniškimi navdušenci) obraz podjetja Nike, ki mu je v njegovi bogati karieri izplačalo že več sto milijonov dolarjev. Ga je pa leta 2018 premamila druga ponudba; japonsko podjetje Uniqlo mu bo za desetletno pogodbo izplačalo 300 milijonov dolarjev; glede na to, da je Federer star že 38 let, bo bajne vsote denarja dobival še v "penziji".

Šok: Roger Federer se na igrišču v Wimbledonu leta 2018 pojavi v opremi japonskega Uniqloja, ne pa v polo majici podjetja Nike. (vir: giftofvision.org)

Od posameznikov k ekipam

Ko pride do pogodb glede proizvajalcev dresov posameznih ekip, se večinoma pojavljajo zgolj nogometna moštva. V ZDA je ponavadi tako, da liga podpiše pogodbo z enim od podjetij za proizvodnjo dresov za celotno ligo (v NBA je to že tretjo sezono Nike, predtem je to bil Adidas). Pri nogometu pa pogodbe podpisuje vsak klub posebej. Pričakovano sta na prvih dveh mestih španska rivala: Barcelona in madridski Real. Slednji z Adidasovo pogodbo dobi 110 milijonov dolarjev letno, Barceloni Nike izplača 10 milijonov manj.

Barcelonin domači dres za sezono 2019/20. Več kot očitno je, da je imel prste vmes Barcelonin vezist Ivan Rakitić. (vir: wallpapercave.com)

Adidas je, kar se dresov nogometnih klubov tiče, očitno malo bolj zapravljivi. Manchester Unitedu plačajo 75, Arsenalu 60, Juventusu pa 45 milijonov letno. Med največje pogodbe se uvrstijo še Manchester CIty s Pumo (65 milijonov letno), Chelsea z Nikom (zasluži toliko kot mestni tekmec Arsenal, 60 milijonov letno) in Liverpool z New Balancom (45 milijonov letno). Slednjemu se omenjena pogodba izteče po koncu sezone, v naslednji bo njihov opremljevalec postal (kdo drug kot) Nike.

Za popestritev: verjetno najlepši dres v letošnji sezoni. Ekipa Stevenage v sezoni 2019/20 z Burger Kingom, kot glavnim sponzorjem. Gostujoči dres v barvah gorčice in kečapa. (vir: musebycl.io)


Zneski, ki si jih sploh ne moremo predstavljati. Mnogi bodo rekli, da si tako velikih količin denarja športniki ne zaslužijo; saj ga sploh ne potrebujejo toliko. A potrebno je vedeti, da smo krivi predvsem mi, ki športe spremljamo. Vsote denarja, ki ga ekipe in športniki dobijo zaradi televizijskih pravic, so ogromne. Potem temu sledi še nakup dresa našega najljubšega igralca ali ekipe. In tako dalje. Zagotovo pa se najbolj smeji prav omenjenim podjetjem, ki se ukvarjajo z izdelavo športnih dresov, rekvizitov ali opreme na splošno. Denar je torej sveta vladar tudi v športu.

143 views0 comments

Recent Posts

See All