• Rene Vidmar

Športno slovo Marije Šarapove

Ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova je sredi tedna za znamenito revijo Vanity Fair povedala, da se poslavlja od profesionalne teniške kariere. Zmagovalka petih grand slamov je v čustvenem zapisu izdala, da je bila odločitev vse prej kot lahka. Spraševala se je, kako se sploh lahko posloviš od športa, ki mu je posvetila večino življenja, ki ji je prinesel nepopisljivo veselje pa tudi številne bridke izkušnje; športa, v katerem je našla družino, prijatelje in oboževalce, ki so z njo bili od samih začetkov. Da je čas za odhod, je po njenih besedah spoznala lanskega avgusta na Odprtem prvenstvu ZDA. V premislek so jo prisilile predvsem poškodbe. ''Pred zaprtimi vrati, 30 minut pred odhodom na igrišče sem imela postopek za lajšanje bolečin v ramenih, da sem sploh lahko šla skozi obračun''/…/''Ramenske poškodbe zame niso nič novega, skozi čas so se moje kite razscefrale kot vrvica''/…/'' Že sam prihod na igrišče tistega dne je bil kot zmaga, medtem ko bi moral biti zgolj prvi korak na poti do nje. Moje telo je postalo ovira,'' je še dodala.


OTROŠTVO

Rojstvo Marije Šarapove je sovpadalo z jedrsko nesrečo v Černobilu. Starša Jurij in Jelena sta se namreč spoznala v ukrajinskem mestu Gomel, nedaleč od prizorišča tragedije, ki se je zgodila zgolj eno leto pred Marijinim rojstvom. Ko sta na lastne oči videla, kako ljudje zbolevajo, sta se v strahu pred škodljivimi posledicami, medtem sta izvedela, da je Jelena zanosila, preventivno odločila, da se preselita na vzhod v Sibirijo. Tako se jima je leta 1987 v mestu Njagan rodila bodoča svetovna teniška zvezda. Mesto tedaj ni imelo niti enega teniškega igrišča, kljub temu pa je oče, navdušenec tega športa, že od samega začetka imel vizijo za svojo hčer. Ker je bilo sibirsko podnebje preostro in ni bilo primerno za tenis, je Jurij že od same selitve iskal izhod, ki bi mu omogočil uresničitev njegovih načrtrtov. Po štirih letih letih v Njaganu je družina zbrala dovolj denarja, in se preselila v Soči, poletno prestolnico Rusije. Tam je Šarapova naredila prve teniške korake, pri tem pa sta ji pomagala starša. Ker si nista mogla privoščiti otroškega loparja, sta ji predelala odraslega, Marija pa se je hitro izkazala za dobro učenko. Pri 6-ih letih je na teniški šoli v Moskvi spoznala Martino Navratilovo, eno najboljših teniških igralk 20. stoletja, ki je bila tako navdušena nad Šarapovo, da ji je predlagala vpis na teniško akademijo Nicka Bollettierija na Floridi, kjer so se med drugim izoblikovali asi kot so Andre Agassi, Pete Sempras in Monica Seles. Začetki na Floridi, kamor je odšla zgolj z očetom – mami so zavrnili vizo – so bili težki. Ker je bila premlada, so ji zavrnili vpis na akademijo. Vendar pa to ni odvrnilo očeta, ki je sicer za svojo hčer želel le najboljše, je pa nanjo precej pritiskal kar zadeva uspeha. Sprejel je vsako službo in tako kljub finančnemu pomanjkanju – vmes jima je grozila tudi deložacija – hčeri omogočil, da je vselej imela trenerja. Nagrada je prišla leto dni pozneje, ko so Šarapovi pri devetih letih po preizkusu vendarle dovolili vpis na akademijo, ob tem pa je dobila tudi letno štipendijo v višini med 35.000 in 46.000 ameriškimi dolarji. V tem obdobju se je družini v ZDA uspela pridružiti tudi mama.

Vhod v akademijo Nicka Bollettierija, danes IMG Academy. Vir: Bradenton Herald


Ustanovitelj akademije Nick Bollettieri. Vir: Tennishead


PREBOJ

Šarapova je že od samega začetka tenis jemala kot službo in strast. Naporni treningi na akademiji, kjer ni bila deležna samo fizičnih bremen, temveč tudi psihičnih – okolje je bilo surovo, saj je bilo zaradi tekmovalnosti tudi veliko zbadanja – so Rusinjo hitro izoblikovali v odločno in samozavestno osebo. To se je pokazalo pri 17-ih letih, ko je v Wimbledonu osvojila svoj prvi grand slam, potem ko je v finalnem dvoboju uspela premagati mogočno Sereno Williams. S tem je postala tretja najmlajša ženska zmagovalka na ''angleški sveti travi''. Dve leti kasneje je osvojila Odprto prvenstvo ZDA, še dve leti kasneje Odprto prvenstvo Avstralije. Karierno zbirko ''slamov'' je nato dopolnila in zaključila še z dvema osvojenima francoskima odprtima prvenstvoma. Tekom celotne kariere pa se je kot je povedala že sama borila z ramenskimi poškodbami, ki so ji v poznejši karieri onemogočale vrnitev na sam vrh.

Začetek vzpona Marije Šarapove. S 17 leti je leta 2004 osvojila Wimbledon. Vir: Teller Report


DOPINŠKA AFERA

Niso pa zgolj poškodbe tiste, ki so dale črno piko na kariero 32-letne Rusinje. Ta je bila leta 2016 omadeževana z dopinškim spodrsljajem. Marca tega leta je tako razkrila, da je padla na dopinškem testu Odprtega prvenstva Avstralije. Šarapova je namreč predhodno 10 let jemala melodonij zaradi nepravilnega bitja srca in družinskih težav z sladkorno boleznijo – sredstvo je bilo dodano na seznam prepovedanih poživil januarja leta 2016. Vendar to ni bila zgolj njena napaka, pač pa je odpovedala celotna ekipa. V prvi vrsti Max Eisenbud, njen menedžer, ki je po razhodu Šarapove z osebnim zdravnikom skrbel tudi za urejanje medicinske dokumentacije. Ta je kljub temu, da so WADI (Svetovna protidopinška agencija) poslali seznam drugih dovoljenih zdravil, pozabil poslati dokumentacijo še za melodonij. Zgodba bi se lahko za Šarapovo bolje razpletla, saj so bili predhodno opozorjeni na nepravilnosti, a so spregledali tudi opozorilno elektronsko sporočilo, ki jim ga je poslala WADA. Sledila je dvoletna kazen, ki pa je bila naknadno po pritožbi znižana na 15 mesecev. Arbitražno sodišče za šport je namreč istega leta odločilo, da v njenem primeru ni šlo za športnico, ki bi namerno goljufala. Olajševalne okoliščine so vključevale že povedano dejstvo, da je zdravilo 10 let jemala brez kakršnihkoli dopinških vprašanj predvsem v zdravstvene namene, poleg tega pa tudi WADA ni izdala posebnega opozorila o spremembi statusa melodonija.


POT V POSLOVNE VODE

Če je bil Max Eisenbud eden izmed glavnih krivcev za spodrsljaj z melodonijem, ga nikakor ne moremo kritizirati z vidika posla, v katerega je vpeljal Šarapovo. Ta je namreč po osvojenih lovorikah kar 11 zaporednih let bila najbolje plačana športnica na svetu (do leta 2015). Po ocenah Forbesa iz leta 2017 naj bi v svoji karieri zaslužila kar 285 milijonov dolarjev. Za to pa seveda niso zaslužni zgolj športni uspehi, temveč tudi ukvarjanje s podjetništvom, kjer ji gre kot po maslu. Sodelovanje z velikimi znamkami kot so Nike, Cole Haanin druge jo je naučilo pomembnih tržnih zakonitosti. Tako je tudi sama prepoznala potencial v industriji bombonov in razvila svojo znamko pod imenom Sugarpova, ki jo je uspešno prilagodila sodobnim smernicam. Njeno oglaševanje bombonov je sprva naletelo na kar nekaj kritik, ki pa jih je ublažila s tem, da se je sama usmerila v izdelke višje kakovosti z manj sladkorja. Vsekakor uspešna ideja, če vemo, da naj bi bil potencial omenjene industrije po podatkih Entrepreneurja do leta 2025 kar 19,6 milijarde dolarjev.

Sugarpova- sladkarije, ki jih ponuja teniška zvezda. Vir: EssentiallySports


Šarapova se bo v zgodovino zapisala kot ena izmed največjih igralk začetka 21. stoletja. Od trenutno aktivnih igralk sta od nje več slamovosvojili zgolj sestri Williams. Nauke iz športa je uspešno prenesla tudi na področja izven igrišča, saj se zdi, da bo tu še toliko bolj uspešna.


Vir naslovne fotografije: BusinessWorld

23 views0 comments

Recent Posts

See All