• Jan Blaževič

#1 – Giannis Antetokounmpo

Veliko je igralcev v ligi NBA, ki imajo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov veliko bremena na svojih plečih. Giannis Antetokounmpo je med tistimi, ki ga ima največ. Najkoristnejši igralec lanske sezone (in najverjetneje tudi letošnje) ima še vedno ogromno dvomljivcev v njegove prave sposobnosti. Takrat, ko gre za res.

Šele 25-letni Antetokounmpo zaseda prvo mesto na lestvici najboljših košarkarjev v letošnji končnici. Več kot 210 centrimetrov visoki napadalec se izboljšuje iz sezone v sezono. Grk nigerijskih korenin je v ligo NBA prišel leta 2013 kot en najbolj surovih, nebrušenih mladih talentov. To se je pokazalo že v prvi sezoni v ligi, ko ni blestel. Sedmim točkam in štirim skokom na tekmo je dodal še dve asistenci, njegovi odstotki meta so bili vse prej kot zavidljivi.

Antetokounmpo je v ligo NBA prišel že z 18-imi leti, pred tem je igral za grški Filathlitikos v nižjih grških ligah.

Že v drugi sezoni v ligi je izkupiček točk skoraj podvojil, trend pa se je nadaljeval še naprej. Letos je prilezel že vse do 29,7 točk na tekmo, kar je po neperspektivnem začetku kariere pričakoval malokdo.

Vir: The SportsRush

Vseeno je Antetokounmpo, ki lahko igra praktično na kateremkoli položaju na parketu, že od začetka kazal potencial kot igralec, ki zna, kljub svoji velikosti, fantastično obvladati žogo. To dokazuje tudi letos, ko prispeva po šest asistenc na tekmo. Če dodamo še slabih 14 skokov ter več kot blokado in ukradeno žogo na tekmo, dobimo eno najboljših statističnih sezon v zgodovini lige. Še posebej zato, ker Giannis na igrišču prebije le slabih 31 minut.


Giannis je, kot že omenjeno, najkoristnejši igralec sezone 2018/19, štirikratni All-Star lige, igralec, ki je v sezoni 2016/17 prejel nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval. Poleg tega je bil že trikrat uvrščen v eno izmed najboljših peterk lige, dvakrat pa v eno izmed najboljši obrambnih peterk na koncu sezone.

Antetokounmpo se je v zadnjih sezonah uveljavil kot en najboljših košarkarjev na svetu. Tudi njegova obramba je element igre, ki sodi v sam vrh v tej kategoriji. Nenazadnje je Giannis med glavnimi pretendenti za osvojitev naziva najboljšega obrambnega košarkarje sezone. Če bi združil to lovoriko z nagrado za najkoristnejšega igralca sezone, bi postal šele tretji košarkar po Michaelu Jordanu leta 1988 in Hakeemu Olajuwonu leta 1994, ki bi omenjeni lovoriki osvojil v isti sezoni. Pridružil bi se torej sami eliti.

Kljub vsemu naštetemu Giannis ni bog košarke, saj ima tudi svoje pomankljivosti. Če začnemo pri očitnem: Antetokounmpo ni najboljši pri metu za tri točke. V karieri izza črte meče pod 30 odstotno, kar je, glede na trend lige NBA, zelo slabo. Res je, da tudi v tem elementu napreduje, vprašanje na drugi strani pa je, ali bo njegov met sploh kdaj zares zanesljiv. Podobno je tudi s prostimi meti, ki jih izvaja v okolici 70-ih odstotkov, v letošnji sezoni pa še precej slabše, le 63 odstotno. Poleg tega je precej velik zapravljivec žog – na tekmo v letošnji sezoni izgubi skoraj štiri, v karieri v povprečju slabe tri. Številka je precej visoka, je pa res, da ima Giannis žogo večino časa v svojih rokah, zato ta statistika lahko zavaja.

Največje vprašanje za napadalca Milwaukeeja je, ali lahko vodi ekipo do naslova NBA prvaka. To je tisti glavni dejavnik, ki ne kaže v njegov prid. Glede na to, da velja za najboljšega košarkarje na svetu in (najverjetneje) dvakratnega najkoristnejšega košarkarja lige, je čas, da to pokaže tudi v končnici. Lani se je prvič uvrstil v finale Vzhoda, pri tem si je zagotovo nabral ogromno izkušenj. Prav te bi letos Grka in ekipo Milwaukeeja znale popeljati na tisti željeni nivo, v sam finale lige NBA. Če se to ne zgodi, seveda ne bo konec sveta – spomnimo namreč, da je Giannis star šele 25 let. Vseeno pa je letošnje leto fantastična priložnost, ki se ponuja ekipi iz Wisconsina. So namreč najboljša ekipa rednega dela sezone, kar pa se je že velikokrat pokazalo za dvorezen meč. Več pričakovanj namreč prinaša več pritiska, ki ga Giannis do sedaj v končnici še ni presegel.

Glede na redni del sezone lige NBA bi se Milwaukee moral uvrstiti v finale lige NBA. Vseeno je to lažje reči kot storiti. Vzhod je močan kot že dolgo ne. V prvem krogu se Bucksi merijo proti Orlandu, ki bi ga morali premagati brez težav. Vprašanje pa je, če lahko na enak način premagajo tudi ekipe, kot so Boston, Philadelphia, Toronto in Miami. Milwaukee bo v vsakem primeru favorit Vzhoda, vse razen uvrstitve v finale lige NBA pa bo razočaranje. Giannisu Antetokounmpu se nenazadnje izteka pogodba z ekipo (traja le še naslednjo sezono), zato bi bil neuspeh za Grka mogoče tudi znak, da v tej ekipi in s takšno zasedbo pač ne bo videl naslova prvaka.

30 views1 comment

Recent Posts

See All