• Luka Skarlovnik

#2 – LeBron »King« James


(vir: ktla.com)

Prva tri imena najine lestvice so bila najprej določena. Kombinacije, kdo naj zaseda katero mesto, so v zraku, tudi nekoliko subjektivne, še najbolj ko pridemo do LeBrona Jamesa. Malo je takih, ki o njem nimajo mnenja, glede na to, da je že več kot desetletje obraz lige. Ponavadi se hitro ločita tabora posameznikov, ki ga imajo izjemno radi, in tistih, ki ga ne marajo preveč. Za obe plati obstajajo argumenti.


James je med najboljšimi vseh časov in pri svojih 35 letih v neposrednem boju za nagrado najkoristnejšega igralca lige. Je posameznik, ki je zanetel G.O.A.T. (najboljši vseh časov) debato – ne glede na to v katero smer se nagibate, je iz prestola izrinil samoumevnost Michaela Jordana. Neprestano je v luči pozornosti, tako na igrišču, v medijih in na socialnih omrežjih. Dejstvo je, da je v dobi moderne tehnologije svetovna športna elita veliko več kot le posameznik, ki je dober v svojem športu – »največji« športniki so javne osebnosti, obraz svoje panoge in idoli mnogim po svetu.


LeBron je bil že pred vstopom v ligo v središču pozornosti, verjetno pa nihče ni pričakoval skoraj petnajstletne dominacije »Kralja«. Skozi kariero se je razvijal in dozoreval, gradil na svojih organizatorskih sposobnostih in neprestano dodajal svoji igri – staral se je kot dobro vino. Fizično je med bolj pripravljenimi v zgodovini lige – zdi se, da ga poganja motor, ki je nekaj ravni višje od preostalih košarkarjev. Je hiter, »skočen« in močan za svoje telo, kar mu omogoča, da (če povem po domače) kot brzivlak prodre v raketo in zabije čez nasprotnika. Je zaokrožen igralec, ki dosega veliko število točk, asistenc in skokov, kar redno vodi do trojnih dvojčkov. Z meti za tri točke sicer dokaj veliko poskuša, v tem elementu pa ni grozen, niti odličen.


Odličen je pri ogromno stvareh, verjetno še nismo videli igralca, ki bi bil tako dober pri opravljanju toliko različnih nalog. A če govorimo o grozotah, je njegov odstotek uspešno izvedenih prostih metov za v smeti. Karierno ne dosega niti 75 procentnih točk, medtem ko letos na vsakih deset prostih metov ni zadel niti sedmih. To ga resno tepe v ključnih trenutkih tekme – glede na to, da je žoga takrat ponavadi v njegovih rokah, se moštvo nanj ne more zanesti – zgodilo pa se je že tudi, da se je odločil kar oba zgrešiti.


James je velik vodja na igrišču, ki dviguje celotno kvaliteto ekipe ter njene posameznike. To smo videli pri Cleveland Cavaliersih, ki so leta 2018 še zaigrali v finalu lige, leto za tem, ko jih je LeBron zapustil, pa so s precej podobno ekipo tekmovali za najslabši izkupiček zmag in porazov. Čeprav je Kralj James že igral z izjemnimi posamezniki kot so Dwyane Wade, Chris Bosh, Kyrie Irving in Kevin Love, mu letos Anthony Davis predstavlja verjetno celo najboljšega partnerja, drug drugega pa izjemno dopolnjujeta, saj je Davis dominanten visok igralec, a dovolj gibljiv za Jamesove podaje, pick n roll akcije in ustvarjanje prostora.


O njegovi igri in individualni kvaliteti bi lahko govoril še in še – mogoče povzamem z materialnimi dosežki:

  • 4x najboljši igralec rednega dela sezone

  • 3x naslov prvaka lige NBA

  • 3x najboljši igralec finala

  • 16x All -Star

  • 12x najboljša peterka lige NBA

  • 5x najboljša obrambna peterka lige NBA


Prvih sedem sezon kariere je LeBron (prvič) igral za svoje domače moštvo Cleveland Cavaliers, ki mu, roko na srce, niso ponudili možnosti za zmago. S sicer enim obiskom finala se je LeBronova dominacija končnice začela leta 2010, ko je prestopil v Miami Heat. A tudi tam ni šlo vse po maslu. V štirih letih na Floridi, ko so bili verjetno z naskokom najboljša ekipa lige, so osvojili »le« dva naslova. Prvo leto ga je v finalu zmanjkalo, sledili sta dve boljši leti, ko so stopili na vrh lige, nakar je leta 2014 v finalu izgledal nekoliko nejevoljno, kot da ne bi imel prave želje.


Po vrnitvi v Cleveland, kamor je leta 2016 prinesel dolgo obljubljeni naslov, verjetno celo enega največjih v zgodovini lige, je James leta 2018 v finalu zaigral že osmič zapored. Osmič. Definitivno v njegov prid ne govori to, da je igral v precej lažji vzhodni konferenci – po drugi strani pa gledam imena takratnih moštev Cavaliersev in mi gre skoraj na smeh. Tudi dejstvo, da so od sezone 98/99 dalje, Kavalirji v končnici igrali le, ko je bil v ekipi James, govori samo zase.


LeBron na zaključnem turnirju prestavi na višje obrate, začne se truditi v obrambi, ki je med sezono skoraj ni videti, nasprotniki pa takrat igrajo s približkom Schwarzeneggerjevega terminatorja. Stroj. Letos se bo moral dokazati tudi na Zahodu, ki je ponovno izjemno močan. Že v rednem delu sezone je sicer z ekipo pokazal, da so izvrstni, zagotovili so si tudi prvo mesto zahodne konference – a v mehurčku LeBron ne izgleda dobro. Ko gledam tekme, se zdi, da ne napada, ne igra na moč, ne razvija svoje klasične igre in je nekoliko pasiven. V preteklih nekaj mesecih se najverjetneje ni postaral za nekaj let, zato mi razlog za anemične predstave ni jasen. Preprosto noče ničesar tvegati ali je poškodovan? To bomo hitro izvedeli, a Lakersi potrebujejo zdravega, rušilnega LeBrona, ki bo moštvo z Davisovo pomočjo pripeljal do novih uspehov.


Trije naslovi, čeprav bi jih morda glede na kvaliteto moral imeti več. Tri zmage in kar šest porazov v finalih lige NBA ga bodo za vedno zaznamovali, zato mu letošnje leto na nek način omogoča tudi pranje imena skozi zaključni turnir. Vseeno pa njegove številke v 13 letih končnice govorijo zgodbo kvalitete. (Zaokroženo) dosega 29 točk, 9 skokov, 7 asistenc, 2 ukradeni žogi in blokado na tekmo. Večkrat pa je lastnoročno premagal nasprotnikovo ekipo in jo izločil.


Pričakujem in upam na spočitega ter predvsem zdravega Jamesa. Na večini tekem v Orlandu ni izgledal dobro. Kljub trojnim dvojčkom, ki verjamem, da jih bomo videli, pričakujem, da bo »odklenil« Davisa. Mu pomagal do boljše igre in po potrebi stopil tudi korak nazaj za dobro ekipe. Z agresivnostjo in vodstvenimi sposobnostmi tako na igrišču kot izven njega mora pomagati soigralcem ter iz njih izvleči največ. Že vrsto let mu mladeniči poskušajo odvzeti naziv Kralja in najboljšega košarkarja planeta. Tudi mediji se vztrajno trudijo, pa jim je ponavadi v končnici zaprl usta. Če se to zgodi tudi letos, če zlato-vijolični iz Los Angelesa domov prinesejo še en naslov, bo drugo leto še več govora o tem kaj LeBron je in kaj ni. Začenja se – James proti zahodni konferenci, 1. del.


Ni važno kam se nagibate v debati za najboljšega vseh časov – če bi telesni okvir in sposobnosti košarkarja zasnovali v laboratoriju, smo najbližje skoraj zagotovo prišli z dečkom iz Ohia, prvim izborom nabora leta 2003, ki je skozi košarko odrasel v dihjemajočega posameznika.

41 views0 comments

Recent Posts

See All