• Jan Blaževič

#3 – Kawhi Leonard

Tretje mesto na lestvici najboljših košarkarjev letošnje končnice lige NBA zaseda Kawhi Leonard. Marsikdo ga bi verjetno postavil celo višje, s čimer ne bi bilo nič narobe – prva trojica je namreč res razred zase. Član Los Angeles Clippersov je aktualni prvak lige in tudi najkoristnejši igralec lanskega finala, ko je še branil barve Toronta, v letošnji sezoni pa je z novo ekipo ponovno eden glavnih favoritov za osvojitev prstana.

Leonard je v ligo NBA prišel leta 2011 kot igralec univerze San Diego State, ko ga je na naboru kot petnajstega izbrala Indiana, za katero pa ni nikoli zaigral. Ta ga je namreč že isto noč poslala v San Antonio v zameno za Georgea Hilla, ki je bil takrat zelo dober organizator igre, Indiana pa je z njim pretila tudi najboljšim ekipam na vzhodu. Vseeno je ta menjava danes veliko manj logična, kot je bila takrat.

Vir: Sportsnet

Kawhi je v San Antoniu igral sedem sezon. Že na začetku kariere je veljal za izvrstnega obrambnega košarkarja, soliden (predvsem učinkovit) je bil tudi v napadu, a njegovega razvoja v tem elementu igre ni bilo pričakovati v takšni meri. Že v svoji tretji sezoni je osvojil tudi svoj prvi naslov prvaka – ne le to, osvojil je tudi lovoriko za najbolj koristnega košarkarja velikega finala, pa čeprav je v svoji ekipi imel legende košarke, kot so Tima Duncan, Tony Parker in Manu Ginobili.

Pred začetkom lanske sezone ga je ekipa zaradi številnih nestrinjanj poslala v Toronto, kjer se je znašel fantastično. Bil je glavni člen pri osvojitvi prvega naslova za katerokoli kanadsko ekipo v ligi NBA, je pa res, da je imel Golden State (nasprotnik Toronta v finalu) precej smole s poškodbami.


Še nikoli v svoji karieri ni ostal brez končnice in ta serija se seveda nadaljuje tudi letos. LA Clippers so na drugem mestu zahodne konference – v prvem krogu končnice jih tako čaka Dončićeva ekipa Dallas Mavericks.

29-letnik, hladnega obraza in mirnega temperamenta, preživlja statistično najboljšo sezono kariere. 27 točkam na tekmo dodaja sedem skokov ter pet asistenc. Odstotki meta so več kot solidni (47 % iz igre, 38 % za tri in 87 % izza črte prostih metov), ne popušča pa niti v obrambi.

Dvakratni prvak lige, dvakratni najkoristnejši igralec finala, štirikratniAll-Star,dvakratni najboljši obrambni igralec v ligi, trikratni član najboljši peterk lige NBA. Vse to je Kawhi Leonard.

Največji plus Kawhija Leonarda je gotovo njegova obramba. Ima dolge roke, je visok več kot dva metra in zelo fizičen košarkar, njegove predispozicije so torej kot nalašč za izjemnega obrambnega košarkarja. Poleg tega tudi ni preveč zvezdniški. Včasih se lahko zgodi, da največje zvezde lige želijo igrati le v napadu, na obrambo pa kar malo pozabijo. Kawhi se trudi na obeh straneh igrišča, kar mu upravičeno prinaša naziv enega najboljših košarkarjev v ligi. Poleg tega se je razvil tudi v izjemnega strelca, ki se odlično znajde tudi v težkih situacijah v zaključkih tekem (samo spomnimo se lanskega meta preko Joela Embiida za uvrstitev Toronta v finale vzhodne konference).


Največja pomakljivost Kawhija je ta, da je nagnjen k poškodbam. Še nikoli v karieri ni igral več kot 74 tekem rednega dela. Vseeno je v zadnjem obdobju več kot zdrav, številne so le pripombe glede njegovega izpuščanja tekem, ki ga ekipa opravičuje ravno zaradi Leonardovih poškodb. Te so že skoraj postale mit, saj Kawhi, ko gre zares, vedno igra veliko število minut.

Kawhi je zgolj eden od treh košarkarjev, ki so nagrado za najkoristnejšega košarkarja finala lige NBA osvojili v majicah dveh različnih ekip. Poleg njega je to uspelo še LeBronu Jamesu (Miami Heat in Cleveland Cavaliers) in Kareemu Abdulu Jabbarju (Milwaukee Bucks in LA Lakers).

Clippersi še nikoli v zgodovini niso osvojili prstana, nikoli se niso uvrstili niti v veliki finale lige. Veljajo za tisto slabšo losangeleško ekipo, ki nima veliko navijačev. V mestu angelov je namreč vse podrejeno Lakersom. Nenazadnje je Kawhi z izbiro Clippersov presenetil, veliko je bilo govoric, da naj bi podpisal za "Jezernike". Dvoboj za Los Angeles lahko pričakujemo prav v finalu Zahoda – dvoboj Kawhija proti LeBronu Jamesu.


Kawhi je že lani popeljal ekipo, ki ni imela predhodnih nastopov v velikem finalu, do slavja. Če se to ponovno zgodi, bo Leonard naslednje leto na lestvici najboljših košarkarjev končnice 2021 še višje kot je letos.

31 views0 comments

Recent Posts

See All