• Luka Skarlovnik

#4 – Anthony »The Brow« Davis


(vir: bleacherreport.com)

Los Angeles Lakersi ostajajo, verjetno celo glavni, favoriti za osvojitev pokala Larryja O'Briena. Lahko bi postavili trditev, da jih je sem pripeljal prav Davis, ki je glavna razlika v kadru v primerjavi s prejšnjo sezono, ko so zlato-vijolični ponovno razočarali. Podmladek, ki so ga v zadnjih letih pridno, a relativno neuspešno izbirali na naborih, so menjali za novo losangeleško zvezdo. O Davisovi individualni kvaliteti in talentu nima smisla razpravljati (čeprav bom ravno to danes počel) – vprašanje pa ostaja, če se lahko dokaže pod pritiskom, ko bo moštvo od njega potrebovalo mojstrsko predstavo – saj ga ravno takrat ponavadi zmanjka.


Davis je enigma. Po kvaliteti bi lahko bil celo višje na lestvici, nezanesljivost in neuspešnost v zaključnih bojih pa bi ga lahko potisnila precej nižje. Letos ima priložnost, da se dokaže – z LeBronom Jamesom predstavljata verjetno celo najboljši dvojec lige, njuni igri pa izjemno sovpadata, kar bi pri AD-ju lahko odprlo novo dimenzijo. Je fizično dominanten in tehnično dovršen košarkar, letos pa se poteguje še za nagrado za najboljšega obrambnega igralca. Njegova zabijanja so neverjetna, saj ga nasprotniki ne morejo zaustavljati. Ko je bil mlajši, je dolgo igral na položaju organizatorja igre, kar se danes pozna pri dobri kontroli žoge in izjemno dobrem vodenju, kar za centre ni značilno.


Davis ima torej potencial postati verjetno celo najboljši košarkar lige, a se zdi, da vedno nekoliko razočara. Sicer je bolj konstanten kot desetouvrščeni Joel Embiid, a vseeno se skozi leto prikrade več neprepričljivih predstav, ko se zdi, da se Davis preprosto ne potrudi dovolj. Brez večjih težav dosega točke, zadeva lahko z razdalje, na črti prostih metov je letos uspešen skoraj 85 %, kar je odlično – poleg tega je dober skakalec, redno pa zaustavlja najboljše visoke igralce in zaklepa svoj obroč, da nasprotnik ne prihaja do lahkega doseganja točk. A najbolj v oči pada njegova fizična prezenca in moč, ko skoraj »pretepa« nasprotnikovo obrambo. In zato so slabe predstave še bolj zaskrbljujoče – ker se zdi, da bi Davis lahko igral bolje, če bi le dvignil raven agresivnosti.


Treba je priznati, da ga, čeprav nikoli ni bil huje poškodovan, neprestano mučijo manjše poškodbe in nelagodja, kar lahko vpliva na igralčeve predstave. A tolikokrat pokaže, česa je sposoben, mogoče celo četvornega dvojčka, saj mu tudi deset blokad ni nedosegljivih. Čakamo. V letošnji sezoni je nekoliko razbremenjen. Ko je v ekipi James, so možnosti, da si neprestano v središču pozornosti, nične. Poleg tega Jamesova igra izjemno sovpada z Davisovo, kar bi ga moralo še dvigniti. V letošnji sezoni, tudi že v mehurčku, smo videli, česa je sposoben, tako ofenzivno kot defenzivno, a njegova agresija – mogoče celo želja po dominaciji – manjkata. Že brez večjega truda doseže 20 točk, a to ne bi smel biti njegov standard. V mehurčku se je pripetilo že več predstav, ko se je celo ta meja zdela nedosegljiva. Ne bom se podrobneje spuščal v vse statistike, ampak potrebno je izpostaviti:


  • 14 točk v 35 min proti Torontu, od tega jih je bilo kar 9 iz črte prostih metov, iz igre pa je vrgel samo sedemkrat,

  • 9 točk v 29 min proti Oklahomi, zadel je 3 od 11 metov (27 %),

  • 17 točk v 29 min proti Houstonu, le osem metov iz igre,

  • 8 točk v 35 min proti Indiani, z 21 % metom.

Te številke niso niti približno vredne njegovega statusa. Prvo v oči pade nizko število metov na tekmo. Davisova agresivnost ni na primernem nivoju – ob prvih znakih težav se potegne nazaj in preprosto več ne napada. Potem se lahko dotaknemo še nizkega odstotka meta na veliko tekmah, kjer lahko nekaj krivde pripisujemo veliko metom z razdalje, kjer je sicer močan, ampak preprosto ne igra dovolj na svojo fizično moč. Mora poskrbeti za preklop v miselnosti. Mora se odločiti, da bo uničil nasprotnikovo obrambo. Ima več kot dovolj orožij, da to stori, a izgleda kot da ga je strah njihove uporabe. Ob znaku prve ovire se obrne. Proti Torontu precej dobesedno:

V končnici se ni nujno skril, čeprav ga vseeno težko najdemo, glede na to da je v zaključnem delu z New Orleansom igral le dvakrat, leta 2015 in 2018. Obakrat so bili zanje usodni Bojevniki iz Golden Statea, prvo leto že v prvem krogu z »metlo«, predlani pa je Pelicansom v prvi rundi uspelo pomesti Damiana Lillarda in njegov Portland.


Povprečno (v 36 min) v končnici Davis dosega 27 točk, dobrih 11 skokov in dobri dve blokadi. Dobra statistika, ki jo od takšnega zvezdnika sicer pričakujemo, a kot že omenjeno, Davis ne uspe zmagati – ne uspe biti prvi zvezdnik ekipe in je pripeljati do uspeha. Vseeno je treba reči, da ga/jih je obakrat premagala ena najboljših ekip v zgodovini lige, a ko pomislimo, da je Davis, pri svoji kvaliteti, v končnici od vstopa v ligo leta 2012 zaigral le dvakrat, ni treba biti matematik, da izračunaš količnik njegovih vodstvenih sposobnosti.


Letos igra z Jamesom, ki se je že večkrat dokazal za vodjo in mu bo nedvomno veliko pomagal, tako na igrišču kot izven njega. Davis se mora pripraviti, znebiti dvomov in igrati svojo igro, saj bo (po mojem mnenju) ključni faktor, ki bo odločil zmagovalca v morebitnem dvoboju obeh losangeleških ekip. Glede na njegovo moč in spretnost je v Zahodni konferenci velik primanjkljaj igralcev, ki bi ga lahko zaustavljali, če se le znebi strahu nosilca igre. LeBron ga bo iskal in našel s podajami, ki mu bodo delo hudo olajšale, le na njem pa je, če bo priložnost izkoristil in nadigral nasprotnike, ob odlični obrambi, ki jo kaže dnevno.


Od Davisa letos pričakujem ogromno, tudi zato, ker je postavljen v situacijo, ko je zmanjkalo izgovorov. In kljub kritikam, ki so se vrstile skozi prispevek, je AD en od peščice igralcev, ki mu je meja le nebo – če se tako odloči. Vse predispozicije, kvaliteto, izkušnje in sposobnosti že ima, tako da je situacija res dokaj preprosta. Če se Davis tako odloči, bomo v končnici spremljali zver. Ta odločitev pa je ovira, ki ga že nekaj let loči od veličine, pa je preprosto ne uspe premostiti.


Od Lakersov se letos veliko pričakuje, pričakovanja pa bodo dosežena le z novo trofejo v vitrini. Imajo navezo, ki deluje, a še ni pokazala vsega. Davis je na najini lestvici mogoče malo visoko, če gledamo njegovo zgodovino, a njegove sposobnosti so edinstvenne. Zaključujem pa z malo kontroverzno, a mislim da ne napačno trditvijo:

Ne LeBron James, pač pa Anthony Davis je ključ, ki lahko Los Angeles Lakersom odpre vrata do novega NBA naslova.

39 views0 comments

Recent Posts

See All