• Luka Skarlovnik

44 vrum, vrum

(KOLUMNA)

(formula1.com)

Lewis Hamilton je eden velikanov svetovnega športa. Ko je govora o najboljšem dirkaču vseh časov, ga večletna dominacija že nekaj časa uvršča v sam vrh, Britanec pa za dodatne argumente redno skrbi z rušenjem rekordov. Vseeno se moramo vprašati koliko mu zmage še pomenijo, če je vodilno mesto njegova nevtralna pozicija, na vsaki tekmi pa se zdi, da ne skrbi za to da zmaga, pač pa da ne izgubi. Za nameček sta z moštvenim kolegom večino svojih naslovov privozila z daleč najboljšim bolidom v karavani Formule 1.


Treba je poudariti, da je Lewis Hamilton izjemen voznik. Zdi se, da je njegova glavna kvaliteta predvsem zanesljivost, saj pod velikimi pritiski in še večjimi hitrostmi napak (v primerjavi s konkurenco) praktično ne dela. 93 najvišjih stopničk (največ v zgodovini - nekaj dirk nazaj je prehitel 91 zmag velikega Michaela Schumacherja) in šest naslovov prvaka (deljeno prvo mesto) govorita sama zase.


Povprečen, niti nadpovprečen dirkač takih uspehov ne bi bil sposoben, pa če bi vozil dirkalnik z raketnim pogonom. Vseeno pa v oči zbode dominacija njegovega moštva, zasnovanega okoli nemškega Mercedesa. Konstrukturski naslov so prvič sicer osvojili šele leta 2014, a od takrat ga iz rok več niso izpustili, tudi letos so si ga že zagotovili. Zavedam se, da je del Formule 1 tudi inženirstvo, da je prav tako pomembno kot vozniki, ki sedejo v bolid, a tisti ki ste v zadnjih letih ali letos pogledali kakšno dirko, ste bržkone opazili superiornost Mercedesovih vozil. V primerjavi z ostalimi moštvi, ki so daleč od slabih, se zdi, kot da je ekipa Tota Wolffa v višjem kakovostnem razredu. So hitrejši, bolj agilni, preprosto veliko boljši. V prejšnjih letih jih je lovila ekipa Ferarrija, letos lahko Mercedesovima sodirkačema štrene mešajo le napake in Max Verstappen, supertalentirani Nizozemec, ki poleg zelo dobrega bolida premore še izjemne vozniške sposobnosti. Upam si trditi, da je Mercedesova dominacija celo večja kot Hamiltonova.


Čeprav nimam popolnoma nič proti Lewisu Hamiltonu, si želim več konkurence, več dirkanja. Tudi letos so se že zgodila večja presenečenja, a če posplošim, so stopničke rezervirane za oba Mercedesova asa (Hamilton in Valtteri Bottas) ter zgoraj omenjenega Verstappna. Že za sam šport, ki je izjemno eliten glede na to, da je »v mreži« prostor le za 20 dirkalnikov, ni dobro, da se velika večina, kar 17 dirkačev, načeloma poteguje le za četrto mesto.


Lewis Hamilton je med največjimi vseh časov in ta kolumna ni namenjena njegovemu diskreditiranju. A dejstvo je, da največkrat dirka sam s sabo, navijači pa smo prikrajšani za izjemna prehitevanja in ostre boje na čelu karavane. Vsaj v mojih očeh to nekaj vzame tudi Britancu in njegovi veličini.


Vsaka čast Hamiltonu in Mercedesu, ampak prosim – nehajte biti tako dobri.

37 views0 comments

Recent Posts

See All

F1 2021