• Jan Blaževič

#5 – James Harden

Vstopamo v najboljšo peterico košarkarjev v letošnji končnici lige NBA. Začenja jo James Harden, eden izmed tistih košarkarjev, ki je navijačem zelo všeč ali pa ga zelo ne marajo. Njegov stil igre je precej poseben in ne preveč gledljiv, vseeno pa so njegove številke vredne spoštovanja.


"Brada" tudi letos beleži izjemno statistično sezono. Dosega več kot 34 točk na tekmo – temu dodaja še dobrih šest skokov in sedem asistenc. Tudi njegovi odstotki meta so solidni, iz igre meče 44 odstotno, za tri pa več kot 35 odstotno, kar je malo nad povprečjem lige. Harden je fizično izjemno pripravljen košarkar, a na prvi pogled mogoče ne izgleda. Čeprav ne velja za najhitrejšega košarkarja, lahko s hitrim prvim korakom pridobi dovolj prostora, da tudi najboljše branilce pusti za seboj – izjemen je namreč v situacijah ena na ena, v katerih dosega tudi največ točk v ligi.

Vir: Insider


Igra trenerja Mika D'Antonia je povsem podrejena Hardnu. Obdajajo ga košarkarji, ki znajo metati in zadeti za tri (mogoče z izjemo Russella Westbrooka), kar Hardnu omogoča več svobode in prostora, saj morajo biti nasprotniki pozorni tudi na ostale košarkarje na parketu, ki znajo hitro kaznovati preveč odprtega prostora. Glede na Hardnov zelo dober pregled nad igro pa jih ta zna tudi najti s podajami. Hardnu se tako odpira veliko prostora za izolacijo.


Velika Hardnova prednost napram številnim košarkarjem je njegova zgodovina poškodb, ki je skoraj neobstoječa. Od kar je v Houstonu, na sezono igra več kot 70 tekem od 82-ih (najmanj v sezoni 2017/18, ko je 72-krat stopil na parket v rednem delu). Če se bo to nadaljevalo, bo Harden lahko v ligi prebil še precej let in si zagotovil visoko mesto na šetvilnih zgodovinskih lestvicah (na primer za največ točk v zgodovini lige). Res pa je, da bi bilo včasih bolje, da bi v rednem delu sezone več počival. V preteklih letih smo marsikdaj, ko se je začela končnica in s tem prava košarka, videli zelo utrujenega Hardna. Bomo pa videli, ali mu je več kot štirimesečen premor v letošnji posebni situaciji koristil ali škodil.


Še ena, veliko bolj očitna pomankljivost Hardnove igre, je njegova zmožnost in volja v obrambi. Harden je poznan kot košarkar, ki mu obrambne naloge ne ležijo preveč. Vseeno je en izmed najboljših kradljivcev žog – tudi letos beleži skoraj dve ukradene žoge na tekmo. Seveda pa obramba ni njegova glavna naloga, zato so nenazadnje v ekipi košarkarji kot sta Robert Covington in PJ Tucker. Vseeno lahko rečemo, da je Harden celo podcenjen branilec, a daleč od vrhunskega oziroma nadpovprečnega obrambnea košarkarja.

Harden bo ta mesec dopolnil že 31 let, njegova najboljša leta se tako počasi iztekajo, zato je mehurček v Orlandu ena lepših (mogoče celo ena zadnjih) priložnosti zanj in za ekipo Houston Rockets, da resno posežejo po napadu na naslov prvaka. Čeprav se je Harden s svojimi ekipami skozi kariero neprestano uvrščal v končnico lige, pa so njegova predstave v njej velikokrat razočarale. Nenazadnje se je v veliki finale uvrstil le enkrat, pa še takrat v majici ekipe Oklahoma City Thunder leta 2012, ko je v igro prihajal s klopi, ob sebi pa imel vrhunskega Kevina Duranta in tudi sedanjega soigralca Russella Westbrooka. Z Houstonom se je v finale Zahoda uvrstil dvakrat, kar za enega najboljših košarkarjev v ligi ni dovolj dobro, da bi svoj status upravičil.


Harden je v ligo NBA sicer prišel iz Univerze Arizona State, na naboru pa ga je kot tretjega izbrala Oklahoma. Tam je preživel tri leta, leta 2012 pa ga je ekipa poslala v Houston, kjer je bil zamenjan za Kevina Martina, Jeremyja Lamba in dva izbora prvega kroga.

Kaj pa lahko od Hardna pričakujemo v letošnji končnici? Trenutno se Houstonu nasmiha prvi krog končnice proti njegovi nekdanji ekipi Oklahomi. Ta letos preseneča, vseeno pa imajo Teksačani preveč orožij za mlado in neizkušeno ekipo Oklahome, ki pa jo vodi izkušeni Chris Paul. Drugi verjetni tekmec Houstona v prvem krogu je ekipa Utah Jazz, ki pa jo je Houston v končnici izločil že dvakrat zapored.


Prvi krog končnice ne bi smel predstavljati velikih težav, ki pa se bodo najverjetneje pojavile v drugem krogu. Tam Houston bržkone čaka ena izmed losangeleških ekip, ki bi že znale biti previsoka ovira za "Brado" in druščino. Vseeno lahko od Hardna tudi v končnici pričakujemo lepe številke – vprašanje je le, ali jih bo znal spremeniti v ekipno dobro.

28 views0 comments

Recent Posts

See All