• Luka Skarlovnik

7 – 11 – 35 : Bojevniki iz Golden Statea

Posamezniki, ki cenijo statistiko Jamesa Hardena, najverjetneje menijo, da je dinastije iz San Francisca konec. Po večletni dominaciji, ko so kar petkrat zapored igrali v finalu in trikrat osvojili naslov prvaka lige NBA, je njihovo letošnje razmerje 15 zmag in 50 porazov naravno smešno. Končno se jim sreča obrača. A če nosiš modro zlati kalifornijski dres, se ti tudi sreča obrača ob pravem času.


Ključ do protagonistov današnjega prispevka so številke v naslovu. Izbori na naborih, ko je bilo izbrano jedro dinastije Bojevnikov, vsi trije pa so bili izbrani precej pod svojo vrednostjo. Steph Curry, ki je bil izbran kot sedmi, se je razvil v najboljšega strelca z razdalje v zgodovini košarke. Kljub spretnostim so mu napovedovali neuspeh v fizično zahtevni NBA, saj njegova nižja in »bolj krhka« telesna zgradba ne bo delovala v največji košarkarski ligi na svetu. Danes je Curry dvakratni najkoristnejši igralec lige in prvi v zgodovini, ki mu je nagrado uspelo osvojiti soglasno. Z razdalje uničuje nasprotnike, kreira igro in vodi svojo ekipo, medtem ko ob dodatnih uspehih trka tudi na vrata za vstop v elitno deseterico najboljših vseh časov.


Klay Thompson je bil izbran kot enajsti. Ne moremo se pogovarjati o istem kakovostnem razredu kot pri »chefu« Curryju, a Thompsonova igra je v določenih vidikih ena najboljših v zgodovini. Najlažje bi ga definiral pogovorno; avtomat. Ne potrebuje žoge, a ko jo dobi, jo kot dobro podmazan stroj, rutinsko, v čudovitem loku napoti skozi obroč. Tako imaš v ekipi košarkarja, ki je brez enega samega odboja žoge v tla sposoben doseči 30 točk in drži rekord za največ doseženih trojk na eni sami tekmi, temu pa dodaja še izjemno obrambo na več položajih.


7 + 11 = SPLASH BROTHERS. Mrežica pa dela »swish«.


35 je lepilo. Na tem mestu je bil izbran Draymond Green. Zvezda, ki ne sveti ravno najsvetleje – to je dokazal tudi letos (do tega še pridemo) – a je neverjetno pomemben za ekipo iz Kalifornije. Opravlja umazana dela, igra obrambo in jo povezuje z napadom. Zadolžen je za pobiranje skokov, ukradene žoge in asistence, tako da pušča več prostora zgoraj omenjenima strelcema, da polnita nasprotnikovo mrežico. Green ne more biti niti prvi, niti drugi zvezdnik ekipe. A če želiš, da težkokategorna bata dobro ženeta tvoj motor, potrebuješ dobro olje. In Green skrbi, da Warriorsi ne tolčejo na suho.

(vir: clutchpoints.com) Curry, Green in Thompson

VOJNI POHOD

Zgoraj omenjena trojica je sestavljala neverjetno ekipo. Leta 2015 so v finalu premagali Cleveland Cavaliers in se, še močnejši kot prej, pripravili na novo sezono, ki so jo oddelali z odliko. 73 zmag v rednem delu sezone je nov rekord, ki so ga Warriors postavili leta 2016 in svetovna javnost je z vsem srcem verjela, da jim naslov tudi takrat ne uide, sploh ko so v finalni seriji povedli s 3 proti 1 v zmagah. Po največjem preobratu v finalih, ko so se Cavaliers pobrali in osvojili šampionske prstane, so bili Bojevniki zrušeni.


Če so do takrat veljali za všečno ekipo, sestavljeno po naravni poti, z nabori in všečnim trenerjem v Steveu Kerru, pa jim je poslovanje na poletnem trgu nakopalo gnev košarkarskih navijačev širom sveta. Za to je bil v glavnem zaslužen Kevin Durant, en najboljših košarkarjev zadnjih desetih let, ki se je odločil za prestop k Warriorsom v želji po nazivu prvaka in tako tvoril ekipo štirih zvezdnikov. Ravnovesje lige se je porušilo, za kar mu večina navijačev (ostalih ekip) ne bo odpustila. A razumeti gre tako Bojevnike, ki so imeli priložnost dodati vrhunskega košarkarja, kot Duranta, ki se je odločil, da so mu prstani pomembnejši od dobrega imena. Verjetno je pričakoval, da bojo v zgodovinskih knjigah pisali le njegovi uspehi, a se je uštel pri izračunu vpliva družbenih omrežij.

(vir: fortune.com) Durant in Curry

Warriors, franšiza, ki je na naborih dobro izbirala, zgrajena je bila organsko in ima ekipo dokaj všečnih posameznikov, ki držijo skupaj in igrajo lepo, se je tako znašla na črnem NBA seznamu. Zaradi dobrega poslovanja in poteze, ki jim je prinesla dva prstana. Drži se jih stigma zmagovalcev, ki je v profesionalnih športih precej pogosta. Vendarle pa moram priznati, da tudi mene moti način, s katerim so dominirali, še bolj pa peče Durantova odločitev. A posledica tega je tudi, da njegova veličina nikoli ne bo dosegla njegovega talenta ali potenciala, pač pa se bo neskončno vrtela v krogu in vračala v leto 2016, ko se je odločil, da izbere lažjo pot in se pridruži najboljši ekipi v ligi.


Durantov dodatek je naši dobitni kombinaciji nekaj odvzel. Curry je po zaporednih MVP sezonah v napadu stopil nazaj v sekundarno vlogo, kar je Thompsona potisnilo v tretjo. To je izgledalo približno tako, kot da sestaviš formula dirkalnik, a vgradiš blokado na 269 km/h. Še vedno gre veliko hitreje kot preostali avti, a nikoli ne razvije svojega popolnega potenciala.


Vrnimo se na začetek letošnje sezone. Blokade na bolidu so odstranili (Durant je rekel ciao), le zato, da se je formula spektakularno zabila v ogrado ob cesti. V lanski končnici si je Thompson strgal križne vezi v kolenu, motor pa je razneslo na začetku sezone, ko si je Curry zlomil roko. Green je dokazal, da sam ne more ničesar, dodatek mladega zvezdnika D'Angela Russella pa ni veliko pripomogel k uspešnosti ekipe. 15 zmag na 65 tekmah. Nadomestni avto ima okvir Clia in Alfin motor. A v delavnici pridno delajo, popravljajo našo formulo in se pripravljajo na naslednjo sezono, ki kaže na nove zmage.


Iskreno težko vidim boljši scenarij za GSW. Izgubili so sezono, a bodo prihodnje leto ponovno na vrhu po kvaliteti. Vračata se prvi imeni ekipe. Curry je že zdrav in trenira, medtem ko pri Thompsonu poškodba kolena ne pomeni končane kariere, saj gre predvsem za strelca z razdalje. V to prištejemo še dejstvo, da Green ponovno ne bo več totalno nesposoben in 7-11-35 so nazaj. Z najboljšo možnostjo za prvi izbor na naboru.


Poleg jedra, ki je že dokazalo svojo kvaliteto, so »mladega zvezdnika« Russella menjali v Minnesoto za drugega »mladega zvezdnika« Wigginsa. Slednji je bil prvi izbor nabora leta 2014 in zaenkrat še ne dosega pričakovanj, a vseeno lahko govorimo o kvalitetnem mladem igralcu. Ker imajo GSW najslabše razmerje zmag in porazov, so pri samem vrhu možnosti, da osvojijo prvi izbor letošnjega nabora, v vsakem primeru pa bodo v samem vrhu. Trem vrhunskim veteranom tako dodaš dva perspektivna košarkarja in BUM. Ekipa ponovno dominira. Ali pač?


Warriors so starajoče se moštvo. Zmago potrebujejo zdaj, saj se njihovo jedro bliža jeseni svojih karier – v to enačbo pa mladi košarkarji, ki se s pokrajino najmočnejše lige na svetu šele spoznavajo, ne spadajo. Tako so Bojevniki soočeni z odločitvijo: poskušajo osvojiti s trenutnimi možnostmi in obdržijo mladeniča, ki bi v prihodnosti lahko predstavljala nov obraz franšize, ali gredo na zmago zdaj; z menjavo za že uveljavljenega igralca na vrhuncu svojih moči.


Omenjen izbor na naboru in Wiggins predstavljata močen in všečen paket za franšize, kar bi ekipi iz San Francisca lahko doprineslo še četrtega zvezdnika (če zatisnemo eno oko in sem štejemo tudi Greena). V javnosti se pojavlja veliko možnosti in idej o tem, kaj bi Warriors v zameno lahko prejeli. Nekateri celo pravijo, da izbor + Wiggins + Green = Giannis Antetokounmpo. Malo verjetno. Menim, da bodo, če do menjave pride, Bojevniki iskali centra, ki jim je manjkal skozi vsa leta njihove dominacije. Sicer v ligo letos prihaja James Wiseman, visoko cenjen center, ki bi ga v končni fazi franšiza lahko izbrala, a kot sem že omenil, verjetno bodo iskali preverjeno kvaliteto. Ko sem se malo oziral po pokrajini lige, mi je v oči padlo eno ime: Rudy Gobert.

(vir: clutchpoints.com) Gobert

Center ekipe Utah Jazz se drsa po tankem ledu, saj je bil glavni akter, ki je zakuhal krizo z novim koronavirusom v NBA. Roko na srce bi pandemija slej kot prej zaustavila delovanje lige, a v oči pada Gobertovo norčevanje in neprevidno ravnanje, ko se je zanalašč dotikal čim več površin. V ekipi je nastalo trenje, tako da čisto možno, da bodo sporazumno iskali menjavo zanj. Čeprav so se Jazz v zadnjih letih dokazovali, se zdi, da s trenutno ekipo nimajo dovolj topov, da bi lahko osvojili ligo. Torej, (če odštejemo manjše figure, da se izenačijo plače) Warriors dobijo Rudyja Goberta, Jazz pa njihov izbor na naboru in Andrewa Wigginsa. Gobert je netradicionalni zvezdnik. Vrhunski, nezahteven center, ki doda nekaj v napadalnem smislu, a »poje« nasprotnike v obrambi. Tako se zliva z ekipo Bojevnikov kot roka v rokavico. Po drugi strani Jazz sicer stopi korak nazaj, a s pogledom na svetlo prihodnost. Mlademu zvezdniku Donovanu Mitchellu dodajo Wigginsa in mogoče celo že omenjenega centra Wisemana in tako oblikujejo močno mlado ekipo, ki verjetno ne bo predstavljala takojšnje nevarnosti, a bi znala rušiti čez nekaj let. Win-win situacija.


Warriors si bodo prihodnje leto prali svoje ime. V novi dvorani s starimi imeni in nekaj novimi obrazi se bodo ponovno ozirali po vrhu piramide - košarkarskem prestolu. Letos so jih okoliščine prisilile v sezonsko pavzo in nekaj zasluženega odmora. Drugo leto pa se vračajo spočiti, s Curryjevimi meti s sredine igrišča prek roke za hrbtom, Greenovo povezovalno igro in Thompsonovimi rutiniranimi tricami. In igralcem X, ki bo krpal luknje, ki jih atraktivnost igre Bojevnikov pusti. In vodstvo franšize je še enkrat, v to smo zdaj že navajeni, izpeljalo skorajda čudež.Vir naslovne grafike: theconservativechampion.org

91 views0 comments

Recent Posts

See All