• Jan Blaževič

#7 – Luka Dončić

Na sedmem mestu med najboljšimi košarkarji v končnici lige NBA na najini lestvici je Luka Dončić. Seveda se o njem v slovenskih medijih na dnevni bazi prelije ogromno črnila, kar pa si nenazadnje tudi zasluži. Dončić šele drugo sezono igra v ligi NBA, pa že velja za enega izmed najboljših posameznikov celotne lige.


Glede na to, da Dončić še nikoli ni zaigral v končnici lige NBA, je lahko tako visoko mesto na takšni lestvici mladega slovenskega reprezentanta presenetljivo in celo malo vprašljivo. Vseeno se je v rednem delu letošnje sezone (pred in po prekinitvi zaradi pandemije novega koronavirusa) Dončić zaslužil status enega najboljših in najpomembnejših košarkarjev letošnje sezone.

Vir: Bussines Insider


Dončić se je februarja prvič uvrstil na tekmo vseh zvezd, na kateri je bil izbran celo v prvo peterko Zahoda. V letošnji sezoni sicer dosega 29 točk na tekmo, temu pa dodaja okoli devet skokov ter podaj. Je pravi vodja na parketu, že v svoji drugi sezoni je ekipo Dallasa – ki se pred njegovim prihodom ni potegovala za mesta, ki vodijo v končnico – popeljal do sedmega mesta na Zahodu in posledično v naslednji del tekmovanja. Dallas je tudi tretja najboljša napadalna ekipa lige (117 točk na tekmo), pred Mavericksi se nahajata le ekipi Milwaukee Bucks in Houston Rockets. Vse to je posledica odličnih predstav slovenskega reprezentanta.


Neverjeten je tudi Dončićev napredek v primerjavi z njegovo prvo sezono v ligi, v kateri je osvojil nagrado za najboljšega novinca sezone. Letos je bil nenazadnje celo imenovan v skrajšan seznam igralcev, ki so "nominirani" za nagrado za košarkarja, ki je v tej sezoni najbolj napredoval (ob njem sta na seznamu še Miamijev Bam Adebayo in košarkar New Orleansa Brandon Ingram, ki sta glavna favorita za osvojitev nagrade, tako da je Dončićevo slavje v tej kategoriji težko pričakovati). Nekdanji član Real Madrida letos dosega po osem točk več na tekmo kot v lanski sezoni, temu dodaja skoraj dva skoka več in celo tri asistence več.


Vseeno ni vse tako brilijantno, kot deluje na prvi pogled. Luka je sicer učinkovit košarkar, saj iz igre meče približno 46 odstotno na tekmo, bolj problematična pa je neučinkovitost izza črte za tri točke. Trojko vrže kar devetkrat na tekmo, uspešen pa je manj kot trikrat, kar predstavlja 31,5 %. Številka je pod povprečjem lige (okoli 34 %).


Včasih je vprašljiva tudi njegova izbira metov – vse preveč je namreč nepotrebnih step backov, ki seveda v primeru uspešnega zaključka delujejo zelo atraktivno, a kaj ko so dostikrat nepotrebni.


Poleg tega Dončić izgubi več kot štiri žoge na tekmo, kar pa je sicer precej samoumevno, saj večinoma on organizira napade svoje ekipe, kar prinese več odgovornosti in posledično več prostora za napake. Glede na njegovo starost pa lahko pričakujemo, da se bodo z leti in pridobljenimi izkušnjami tudi te številke počasi izboljševale. Tudi Dončićeva obramba je element igre, ki ni v njegovem prvem planu in mora biti predmet napredka. Redki so namreč uspehi igralcev, ki niso vsaj povprečni na obeh straneh parketa; to se ne pokaže v rednem delu sezone, pač pa v končnici, kjer je potrebno za uspeh ponavadi igrati tudi veliko več minut.


Od Dončića v končnici vseeno ni pričakovati veliko. Saj veste, bolje je biti previden, kot pa tako mlademu igralcu postaviti ogromno pričakovanj, ki jih mogoče še ni sposoben uresničiti. Dallas je vseeno v rednem delu sezone pokazal, da se lahko kosa z vsako ekipo v ligi, če je le dnevna forma prava. Nenazadnje so v mehurčku v Orlandu premagali najboljšo ekipo lige Milwaukee Buckse, izgubili pa proti ekipi Phoenix Suns (ki pa je v nadlajevanju rednega dela neverjetno vroča). Pričakujemo pa lahko, da bodo Dončićeve številke vseeno na prvi pogled izjemne tudi v končnici, celo blizu povprečja trojnega dvojčka. Seveda je celotna situacija precej odvisna od tega, koga Dallas dobi v prvem krogu končnice. Če bodo to LA Clippersi, bi se znalo zgoditi, da bo njihove sezone kmalu konec. Veliko več možnosti jim je pripisati v dvoboju proti ekipam Denver Nuggets oziroma Houston Rockets.


Dallas zna biti še kako nevaren, za Dončića pa bo letošnja končnica predvsem dobra učna ura za nadaljevanje kariere. Samo želimo si lahko, da ga bomo v zaključnem delu gledali še marsikdaj v bližnji, pa tudi ne tako bližnji prihodnosti.

42 views0 comments

Recent Posts

See All