• Jan Blaževič

Adria Tour - prej polomija kot dobra ideja

Letošnja teniška sezona je doživela že velike spremembe, sedaj pa se je zapletlo še na "Djokovićevem" Adria Touru. Turnir, ki se je igral v petih mestih v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, je prinesel več slabega kot dobrega. Že res, da se je vrnil tenis na visoki ravni, a prehitro popuščanje ukrepov je pustilo svoj davek.


Novi koronavirus se je torej pritihotapil tudi na teniška igrišča. Tribune na Adria Touru so bile nabito polne, kar je glede na problematiko, ki jo balkanske države imajo s koronavirusom, bizarno. Tako je pod vprašaj postavljena celotna teniška sezona.

Čorić, Dimitrov, Djoković in Zverev na Adria Touru. (vir: CNN)


Bolgar Grigor Dimitrov je bil prvi tenisač, pri katerem se je odkrila okužba, je pa tudi tisti, na katerega sedaj vsi kažejo s prstom, češ da je kriv za širjenje virusa. Na turnirju so poleg Bolgara igrala še zelo zveneča teniška imena: med drugim Srb Novak Djoković (tudi orgnaizator turnirja), Avstrijec Dominic Thiem, Nemec Alexander Zverev, Rus Andrej Rublev... Do konca je bil odigran turnir v Beogradu, ki ga je dobil Thiem, zadrski finale pa je bil po Dimitrovem pozitivnem testu odpovedan.


Djoković in kontroverznost

Malo kdo je bil mnenja, da je izvedba turnirja pametna. Med največjimi zagovorniki je vseskozi bil prav Djoković, ki je turnir tudi organiziral. Potem, ko je še sam zbolel za koronavirusom, se je seveda javno opravičil za organizacijo turnirja in priznal, da je bilo vse skupaj prehitro. A žal prepozno. Turnir je bil sicer organiziran v dobrodelne namene, saj bi bili zneski, ki bi jih dobili, namenjeni ljudem, ki potrebujejo denarno pomoč, poleg tega pa so organizatorji želeli le dobro – a vseeno je ravnanje treba obsoditi. Djoković je pri organizaciji zaobšel celo sam ATP, ki s tekmovanji in turnirji začenja šele 14. avgusta, Adria Tour je tako potekal cela dva mesca prej. Adria Tour je bil organiziran z namenom ponovno prinesti dobro voljo v vsakdan ljudi, ki to v teh časih potrebujejo, vseeno pa primer 4000 ljudi na uvodnem obračunu med Srboma Djokovićem in Troickim govori o nepremišljenosti tako gledalcev, ki so se pojavili na stadionu, kot tudi organizatorjev (predvsem Djokovića).

Gledalci na Adria Touru 2020. (vir: CNN)

Seveda je že pred tem okoli 20 tisoč navijačev obiskalo veliki nogometni beograjski derbi med Partizanom in Crveno Zvezdo, pri čemer se množica 4000 teniških navdušencev ne zdi velika. Vseeno je pomankanje preventivnih ukrepov tudi za tako množico lahko problematično.

Odpovedan celo Wimbledon

Že pred izbruhom koronavirusa na Adria Touru so bili odpovedani številni turnirji, med drugim Wimbledon. Turnir z dolgo in bogato tradicijo je tako odpovedan prvič po drugi svetovni vojni. Zaradi podlage, na kateri se Wimbledon igra (trava), so organizatorji imeli zelo malo maneverskega prostora v primeru morebitnega prestavljenega datuma turnirja, ki je bil prvotno predviden med 29. junijem in 12. julijem. 134-a različica bo tako odigrana v letu 2021.

Wimbledon se igra že od leta 1877, odpovedan je bil med leti 1939 in 1945, ko se je odvijala druga svetovna vojna, prav tako med leti 1915 in 1918, ko je potekala prva svetovna vojna, epidemija novega koronavirusa pa je tako šele tretji razlog za odpoved turnirja (prvi v "času miru").

Sezona bi morala biti tudi olimpijska. Prestavljeni so številni turnirji, predvsem na letošnjo jesen, kar se zaradi nakopičenosti tekem zna (tako kot v drugih športih) pokazati kot slaba ideja, saj so poškodbe osnovni del športa. Začetek francoskega Roland Garrosa je prav tako prestavljen na 28. september, le tri tedne po koncu Odprtega prvenstva ZDA in teden po začetku ATP turnirja v Rimu. Letošnja sezona bo tako posebna tudi v finančni plati, saj bo tenis izgubil veliko.

Djoković, ki je že v zadnjih nekaj sezonah tarnal zaradi premoči na tribunah v korist njegovih nasprotnikov (venomer, ko je na primer igral proti Švicarju Rogerju Federerju ali Špancu Rafaelu Nadalu so bili navijači na strani slednjih dveh), je sedaj še v večji nemilosti tako medijev, kot teniških navdušencev po vsem svetu. Vseeno ga še vedno številni branijo (med drugim je najbolj glasen njegov oče Srđan, ki za vse krivi Bolgara Dimitrova, pozablja pa na dejstvo, da je njegov sin bil glavni pobudnik turnirja).

Kaj pa nadaljevanje sezone?

Iz eksperimenta Adria Tour se lahko marsikaj naučimo. Nogometne in ostale športne prireditve se ne odvijajo brez prisotnosti gledalcev kar tako. Tudi tribune teniških dvoran bodo morale v letošnji sezoni najverjetneje ostati prazne, kar je vseeno bolje, kot da tenisa v letu 2020 sploh ni. Teniški navdušenci se bodo tako morali v naslednjih mesecih zadovoljiti z ogledom teniških obračunov preko malih zaslonov.

21 views0 comments

Recent Posts

See All