• Aljaž Janez Pirnat

Alice Robinson - osvežujoč vetrič alpskega smučanja

V soboto se, po slabem mesecu čakanja, končno nadaljuje svetovni pokal mednarodne smučarske zveze FIS, in sicer z ženskim slalomom v Leviju. Vsi, ki že stežka pričakujemo, da se bomo lahko posedli pred televizijske zaslone in pospremili dekleta, ko se bodo pognala po snežnih strminah drugega največjega smučišča na Finskem, po tihem upamo, da bo, tokrat v slovensko korist, tudi na drugi ženski tekmi sezone prišlo do kakšnega presenečenja. Na uvodu v sezono smo bili namreč priča nepričakovani zmagi 17 let stare Alice Robinson, ki je postala tudi najmlajša alpska smučarka v zgodovini svetovnega pokala, ki je dobila otvoritveno tekmo sezone v Söldnu. Novozelandka je po letu 1997 hkrati tudi prva smučarka, ki prihaja iz države južne poloble in ji je uspelo doseči zmago v svetovnem pokalu. Le čas bo pokazal, v kakšne višave se lahko povzpne smučarski up Nove Zelandije, ki že zdaj pojema ogromno slave, čeprav se je njena smučarska kariera šele dobro začela.


Robinsonova po zmagi na otvoritveni tekmi sezone v Söldnu (VIR: Eurosport)

Robinsonova se je sicer rodila v Sydneyju, vendar so se s starši, že ko je Robinsonova imela le 4 leta, preselili v Queenstown, majhno mestece na jugu Nove Zelandije, ki skupaj šteje dobrih 15 tisoč prebivalcev. Tam se je kasneje tudi začela njena smučarska pot. Že v mlajših selekcijah je izkazovala ogromno potenciala in osvojila novozelandski državni naslov v selekcijah U-14 in U-16. Na mednarodni sceni je prvič prišla do izraza, ko je aprila 2015 v Kanadi zmagala na veleslalomu na Pokalu Whistler, ki velja za eno najpomembnejših mladinskih smučarskih dirk v sezoni. Prav tako je svoj pečat pustila v Sloveniji, saj je na Pokalu Loka 2017 v Kranjski Gori osvojila veleslalom in drugo mesto na slalomu. Istega leta je nastopila na svoji prvi tekmi pod okriljem FIS. Tekma se je odvijala na novozelandskem smučarskem letovišču Cardrona, Robinsonova pa je, z osvojenim 3. mestom, hitro opozorila nase.


Svoj debi v svetovnem pokalu je Robinsonova dočakala leta 2018 na slovenskih tleh, v Kranjski Gori, kjer je nastopila na veleslalomu, vendar je izpadla že po prvem teku. Istega leta je bila tudi del novozelandske zasedbe, ki se je odpravila na olimpijske igre v Pjongčang. Robinsonova, ki je takrat štela 16 let in 70 dni, je tako postala najmlajša olimpijka v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Leto kasneje je Robinsonovi, prav tako v Sloveniji – na mariborskem Pohorju, prvič na tekmi svetovnega pokala uspel preboj v finalno serijo, v kateri pa je nesrečno izstopila. Močneje je zopet opozorila nase s prvim mestom na veleslalomski tekmi mladinskega svetovnega prvenstva 2019, ki je potekalo v Val di Fassi v Italiji.


Le nekaj dni kasneje, na dan žena, pa je prišla do svojih prvih točk v svetovnem pokalu na veleslalomu na Češkem. Ampak najboljše je šele prihajalo. Devet dni po tem, ko je osvojila svoje prve točke, je prišla na spored finalna veleslalomska dirka sezone na andorskih tleh v Soldeu. Tekma, na kateri ima pravico nastopati le 21 najboljših veleslalomistk pretekle sezone. Že v prvi vožnji je Robinsonova peljala odlično in zasedla impresivno tretje mesto. Vendar tu je napočil odločilni trenutek, ko je Robinsonova morala pokazati svoje živce ter psihično pripravljenost in zdržati pritisk finalne vožnje. Simpatična Novozelandka je nalogo odpravila z odliko. Ne le, da ji je uspelo zadržati uvrstitev iz prve vožnje, temveč se je povzpela še mesto višje. Tekmo je tako končala na drugem mestu in osvojila prve stopničke v svoji obetavni smučarski karieri.


Robinsonova v Söldnu na Völkl smučeh v preži z izjemno nizko spuščenimi boki in močnim nagibom kolen (VIR: Toronto Star)

Robinsonova bo zaradi manjše poškodbe kolena, ki jo je staknila na treningu v Söldnu, morala izpustiti tako slalom v Leviju, kot tudi veleslalom v Killingtonu. Vendar pa po povratku lahko pričakujemo velik napad na nov velik triumf v svetovnem pokalu. Zanimivo bo videti, ali lahko optimistična in pogosto nasmejana mladenka skozi čas celo ogrozi vladavino ameriške zvezdnice Mikaele Shiffrin. Za to bo najbrž potrebno še kar precej treninga, saj je trenutno Robinsonova utrjena le v veleslalomu. Za osvojitev svetovnega pokala pa je potrebno biti konkurenčen oziroma osvojiti več disciplin. Da ne dolgovezim o prihodnosti, Robinsonova trenutno predstavlja izvrsten model, po katerem se lahko ravnajo mlade smučarke, če želijo nekoč osvajati bele strmine sveta. Trdo delo, trud in predanost, pa seveda tudi malce talenta. Hkrati pa nas tudi opozarja, da prihaja čas, ko bomo morali stopiti iz okvirjev in se zavedati, da nista zgolj Evropa in ZDA konkurenčni v alpskem smučanju. Kdo ve, morda smo lahko že v bližnji prihodnosti priča uspehom kakšnega čilskega ali pa celo, sicer manj verjetno, afriškega smučarja ali smučarke.

72 views0 comments