• Luka Skarlovnik

All-star vikend: Ko zvezde ugasnejo

Bliža se vikend vseh zvezd v ligi NBA. Včasih prestiž, eden vrhuncev sezone, pomešan z zabavo in največjimi košarkarskimi imeni na svetu. Imena so ostala, zabava kot morje z oseko počasi izginja, o prestižnem vrhuncu sezone pa danes ne moremo več govoriti. Komercialni prireditvi, ki jo spremljamo vsak februar, manjka žar borbe, mogoče zaradi dejstva, da pravih rivalstev v ligi več ne poznamo. Magic – Jordan. Jordan – Kobe. Kobe – LeBron. LeBron …. je prijatelj s skoraj vsemi.


(vir: nba.com)

Za tiste, ki niste seznanjeni z »All-star« vikendom. Dogodek vsako leto gosti drugo mesto, tam pa se zberejo najboljši (po glasovanju) košarkarji tekoče sezone in posamezniki, ki so bili zaradi svojih sposobnosti povabljeni, da sodelujejo na katerem od dogodkov. Začne se v petek, ko igrajo »vzhajajoče zvezde«, mladi košarkarji, ki so v zadnjih letih razdeljeni na ekipo »ZDA« in ekipo »svet«. V soboto sledi tekmovanje v zabijanju, tekmovanje v zadevanju trojk in »skills challenge«, kjer košarkarji prikažejo repertoar svojih sposobnosti podaj, driblinga in različnih načinov doseganja točk. Vikend se zaključi s tekmo vseh zvezd, kjer izglasovani košarkarji tekmujejo za zmago in priložnost doniranja nagradnega sklada dobrodelni organizaciji po lastni izbiri. Format in aktivnosti so podrejene šov biznisu namesto košarki, najzanimivejši dogodek pa ostaja tekmovanje v zabijanju, ker je, šokantno, že od samega začetka namenjeno čisti zabavi.


1. Dogodki

Postali so dolgočasni. Poleg tekmovanja v zabijanju, ki je zanimivo pod pogojem, da v njem sodelujejo izključno izvrstni atleti, skoraj noben dogodek več ne pričara želenih rezultatov (na tem mestu vam vsem predlagamo ogled tekmovanja v zabijanju leta 2016, ko sta Zach Lavine in Aaron Gordon prikazala nekaj najboljših zabijanj v zgodovini). »Skills challenge« je na dober dan le dolgočasen, v tekmovanju trojk pa vse prevečkrat sodelujejo posamezniki, ki za tri iz igre zadevajo podpovprečno. Zakaj tekma vzhajajočih zvezd ne pritegne velike pozornosti, je razvidno že v imenu. Tam igrajo zvezde, ki to še niso. In še veliki bavbav: All-star tekma. Tekma smetane, elite, najboljših na svetu, kjer se obramba ne igra, tekmovalni duh tava nekje okoli ledišča, poudarek pa je na atraktivnih zabijanjih, protinapadih in igrivosti, ki je roko na srce tekom vikenda vidimo več kot dovolj. Tako se je lani tekma končala z rezultatom 178 proti 164. Leto pred tem 148 proti 145. Še leto prej 192 proti 182. Vsak, ki je vsaj enkrat v življenju gledal košarko, ve, da je s temi številkami nekaj narobe. To ni košarka, to je šov. In za tak šov niti ne potrebujejo največjih zvezdnikov iz lige NBA.


2. Igralci

Letos bomo pozorneje spremljali tekmo vseh zvezd, saj bo tam (skoraj zagotovo) tudi Luka Dončić. Lani smo Slovenci, navijači Dallasa in drugi, ki se jim je Dončić s svojo igro prikupil, pridno glasovali za našega asa, ki pa je potem izpadel po glasovanju »strokovnjakov«. Realno je bilo težko pričakovati, da bo Dončić kot novinec iz tekme vseh zvezd izrinil katerega od veteranov, čeprav bi se lahko strinjali, da je imel boljšo sezono od kakšnega posameznika, ki je dobil priložnost igrati na tekmi. Kot tolažilno nagrado je bil Dončić uvrščen na tekmo vzhajajočih zvezd, prejel pa je tudi povabilo za sodelovanje na spretnostnem izzivu.


Večina košarkarjev, uvrščenih na All-star vikend, je prijateljev, kar po eni strani pomeni, da vse poteka v sproščenem in prijetnem vzdušju. Po drugi strani pa navijači pogrešajo tekmovalnost vsaj med All-star tekmo in se sprašujejo, kako ti odnosi vplivajo na igro košarkarjev, ko se čez slaba dva meseca za večno slavo merijo v končnici. Kot že omenjeno – na rekreaciji se igra več »čiste košarke« kot na All-star tekmi, ker se tam igralci preprosto ne trudijo.


Poudariti je treba tudi, da je v zahodni konferenci najverjetneje več igralcev All-star kalibra, ki se zaradi delitve mest zahoda in vzhoda (50/50) večkrat ne uvrstijo na tekmo. V glasovanju navijačev je tako Kyrie Irving, ob zadnjem štetju letos, na drugem mestu med branilci vzhoda, kljub temu, da je velik del sezone izpustil zaradi poškodbe.


(vir: kosarka.info) Zadnji rezultati glasovanja

3. Rešitve?

Dejstvo je, da želi NBA spet vzbuditi večje zanimanje za zvezdniški vikend. Žal ga tudi rešujejo znotraj komercialnih okvirov. Zanimiva sprememba je bila uvedba »voljenja igralcev«, ko košarkarja z največ glasovi (kapetana) iz vzhoda in zahoda izmenično izbirata igralce za svojo ekipo, ne glede na konferenco. Izbori od lani potekajo v živo, kar tudi vpliva na samozavest igralcev, ki se (eventualno) želijo izkazati na sami tekmi. Zmagovalna ekipa prejme večjo vsoto denarja, ki jo podari dobrodelni organizaciji po izbiri kapetana. Čeprav je zaradi slednje nagrade in ponosa igralcev, ki za nekoga igrajo, igra postala malo bolj tekmovalna, še vedno ne igrajo na superzvezdniškem nivoju. Liga NBA se mora domisliti iniciative, ki bi vzpodbudila košarkarje, da dokažejo zakaj so bili izbrani. Glede na njihove plače, jih denarni vložki najverjetneje ne privlačijo več, zato bo treba motivacijo za igro na »playoff« nivoju iskati drugje.


»Skills challenge« ne privlači gledalcev in nima želenega učinka med navijači, kar kliče po spremembi formata. Zgolj kot predlog izpostavljamo idejo C. J. McColluma, ki je predlagal turnir 1na1. Ali en igralec izzove drugega, lahko se glasuje za tekmovalce ali pa jih določi vodstvo lige. Tukaj bi košarkarji igrali dobro staro ulično košarko za ponos. Mlajši igralci bi se imeli priložnost pomeriti proti velikanom igre in dokazati »svojo vrednost«.


Na tekmovanje za tri točke so povabljeni igralci, ki tam nimajo kaj početi. Med povabljenimi je letos tudi Luka Dončić, ki se v igri sicer zanaša na met izza črte za 3, a procentualno ne spada med elito. Če bi bili na tekmovanju res najuspešnejši strelci z razdalje, bi tako lahko govorili o tekmovanju za naziv najboljšega strelca za tri točke (čeprav roko na srce naziv v vsakem primeru pripada Stephenu Curryju). Vodstvo lige določi parametre, ki jih mora posameznik izpolnjevati (število poskusov za 3 na tekmo, statistična uspešnost meta) in tako dobimo zanimivo, pomensko tekmovanje.


Dejstvo pa je, da si nekateri igralci sploh ne želijo več biti izbrani na All-star vikend. Vikend medijskih obveznosti in tveganja poškodbe bi rade volje zamenjali za vikend počitka z družino. Cel vikend izgublja elitnost, h kateri so skozi vso zgodovino stremeli košarkarji v ligi in se skozi sezono in na sami tekmi borili za čast in upravičenje svoje uvrstitve.


Vikend vseh zvezd NBA ima kulten status. Vendar ta status izgublja pomen, ko so imena velika, njihove prestave pa ne izpolnijo pričakovanj. Nekateri dogodki so nezanimivi, drugi slabo izpeljani, klimaks pa naj bi predstavljala All-star tekma - 48 minut košarke, kjer se merijo najboljši košarkarji na svetu. Sanje vsakega navijača. A medtem ko sanjamo o epski bitki leta, vsaj v zadnjih desetih letih spremljamo brezkontaktne prodore, naši favoriti pa so svoja košarkarska orožja zamenjali za nežne nasmeške, ki naredijo dogodek bolj resničnostni šov kot pa košarkarsko tekmo.

106 views0 comments

Recent Posts

See All