• Samo Demšar

Antonio Brown - največja diva profesionalnega športa

Če v ameriškem nogometu za položaj quarterbacka velja, da mora biti igralec zrel in vodja ekipe, pa prav nasprotno velja za položaj wide reciever. Tam je igralcem dovoljeno veliko več manevrirnega prostora, kar se tiče obnašanja na in izven igrišča. Izpostavimo lahko zgolj Michaela Thomasa iz New Orleansa, ki je v zadnjem letu prek Twitterja pokazal, da je verjetno še bolj občutljiv kot košarkar Kevin Durant, ali pa Odella Beckhama Jr. iz Clevelanda in njegove ročne ure, ki jih je nosil lansko sezono.


Čeprav zaradi dejanj omenjenih igralcev marsikateri navijač zavija z očmi, pa njune norčije niso nič v primerjavi z glavno divo ameriškega nogometa. Ta naziv že več let pripada Antoniu Brownu, izjemnemu wide recieverju, ki iz mesca v mesec nadgrajuje svoje »izpade«. Brown je brez ekipe že od lanskega septembra, v zadnjem tednu pa ga je komisar lige NFL Rodger Goodell suspendiral za prvih osem tednov bližajoče se NFL sezone.

Vir slike: pigskinnut.com


Pred prihodom v ligo NFL je bil Brown nebrušeni diamant. V srednji šoli je namreč igral na položaju quarterbacka, v vlogo wide recieverja pa je stopil šele na univerzi. Kot je leta 2017 v intervjuju povedal njegov bivši pozicijski trener Zach Azzanni, se Brown ni znal niti postaviti v pravilen začetni položaj za wide recieverja.


Pomanjkanje izkušenj na položaju ter njegova telesna struktura – izvidniki so ga videli kot presuhega in premajhnega – sta bila glavna razloga, da ga je na naboru leta 2010 spregledalo toliko ekip. Za Brownom je bila sicer zelo dobra kariera v univerzitetni ligi – v treh letih je 3.199 lovilskim jardom dodal še 3.434 jardov, ki jih je osvojil ob vračanju začetnih udarcev in puntov. A kombinacija dosežkov in atletske sposobnosti – poleg ameriškega nogometa je bil na univerzi zelo uspešen v atletiki, predvsem teku na 100 m – sta bila dovolj za izbor v šele šestem krogu nabora. S 195. izborom so ga izbrali Pittsburgh Steelers.


Browna je v prvi sezoni čakalo le malo priložnosti – večinoma je le vračal začetne strele in punte. Pittsburgh se je tisto sezono prebil vse do Super Bowla, kjer pa so jih premagali Green Bay Packers.


Sledila je izjemna sezona Browna, ki je mejo 1000 jardov presegel tako kot wide reciever, kot tudi z vračanjem začetnih strelov in puntov – dosežek, ki je bil dovolj, za njegov prvi Pro Bowl (All-Star tekma lige NFL).


V naslednjih sezonah se je Brown ustalil kot eden najboljših wide recieverjev v ligi. V letih 2014 in 2015 je ujel največ podaj izmed vseh igralcev, leta 2014 in 2017 pa je osvojil največ lovilskih jardov. Za nameček je leta 2018 ujel največ podaj za touchdown med vsemi igralci – 15. V svoji karieri je bil Brown sedemkrat izbran na Pro Bowl, štirikrat v prvo ekipo All-Pro, prav tako pa je bil izbran v najboljšo ekipo zadnjega desetletja.

Morilske ose


Antonio Brown, running back Le'Veon Bell in quarterback Ben Roethlisberger (ki se ga drži vzdevek Big Ben) so v zadnjem desetletju tvorili Killer B's, trio, ki se je zavezal, da bo v Pittsburgh pripeljal naslov lige NFL. A edina stvar, ki so triu res šla od rok, so bila razočaranja v končnici. Najbližje uspehu je bil Pittsburgh leta 2017, ko jih je korak pred Super Bowlom zaustavil New England.

Killer B's ob zmagi nad Indianapolisom leta 2016. Od leve proti desni - Bell, Brown, Roethlisberger.


Naslednje leto je v končnici sledil še presenetljiv poraz proti Jacksonville Jaguars, kar je bila tudi zadnja tekma, ki jo je trio odigral. Naslednjo sezono je Bell zaradi zapletov z novo pogodbo v celoti preživel z igrišča in Pittsburgh po koncu sezone tudi zapustil za New York Jets. Čeprav so brez Bella igrali solidno, pa je v zaključku sezone prišlo do spora med Brownom in Roethlisbergerjem. Zaradi tega je Brown izpustil trening pred zadnjo tekmo sezone, na kateri posledično ni zaigral. Čeprav je Pittsburgh zmagal, se zaradi zmage Baltimoreja proti Clevelandu niso uvrstil v končnico.


Po zaključku sezone je februarja 2019 Brown zahteval menjavo – v zameno za dva izbora na naboru leta 2019 se je preselil na zahodno obalo k Oakland Raidersom.


Bell in Brown, skladno z imenom Killer B's, redno zbadata svojo bivšo ekipo prek socialnih omrežij.

Oakland, New England in dve upokojitvi


Brownov čas v Oaklandu je bil poln drame, a v to se bomo spustili v zaključku. Čeprav je bil ob menjavi deloval navdušen nad novo situacijo, je v Oaklandu ostal le do 7. septembra. Dva dni kasneje pa je na nesrečo številnih navijačev po celotni državi podpisal pogodbo z osovraženimi New England Patriots.


Svoj debi je dočakal že čez slab teden proti Miamiju, ko je ob zmagi tudi ujel eno podajo za touchdown. A pravljica ni trajala dolgo. Že pred debijem ga je bivša trenerka Britney Taylor obtožila posilstva in spolnega nadlegovanja. 20. septembra so Patriotsi z njim prekinili pogodbo zaradi novih obtožb in dejstva, da je Brown eni od tožnic pošiljal ustrahovalna SMS sporočila ter slike njenih otrok.


Brown je 22. septembra sporočil, da se bo upokojil, a je čez štiri dni odločitev spremenil. Vajo je ponovil 20. julija letos, ko je spet izrazil namero, da zaključi kariero, a je svoje stališče kmalu spremenil.

Brownu je v roku šestih mesecev svoj dobiček za sezono 2019 uspelo zmanjšati za 99,47 odstotkov.


Kralj drame


Do sedaj našteti dogodki roko na srce niso nič netipičnega za profesionalne športnike. A namenoma sem v besedilu izpustil številne incidente, ki Browna postavljajo visoko nad druge vase zgledane športnike.

Z izjemo te poteze leta 2014 je bila Brownova kariera do leta 2017 praktično brez kontroverznosti.


Prelomnica pa naj bi po špekulacijah na socialnih omrežjih prišla v prvi tekmi končnice leta 2016, ko ga je povsem nepotrebno z ramo v glavo zadel linebacker Vontaze Burfict, ki je znan po nevarnih naletih.

Burfictov nalet leta 2016.


V osmih sezonah, kolikor jih je Burfict zaenkrat odigral v NFL, je zaradi nevarnih naletov bil kaznovan z 22 tekmami prepovedi igranja in 5,3 milijoni dolarjev kazni.


Posledica naleta je bil pretres možganov. Čeprav dogodek ni vidno vplival na Brownovo igro v naslednjih sezonah, pa je na prvi pogled močno spremenil njegovo osebnost.


Avgusta 2019 je uporabnik @vountee na Twitterju objavil časovnico incidentov v Brownovi karieri:

Časovnica vseh dogodkov, ki so se uporabniku zdeli sporni.


Če si za primer vzamemo zgolj leto 2019. Po željeni menjavi v Oakland je zaradi neprimerne obutve med krioterapijo dobil ozebline na stopalih, zaradi katerih je moral izpustiti 10 od 11 treningov pred začetkom sezone.

Aprila se je Brown spravil na bivšega soigralca Jujuja Smitha-Schusterja, po tem ko je bil mladi wide reciever razglašen za najboljšega posameznika zadnje sezone pri Pittsburghu. Brown je izmenjavo zaključil z objavo zasebnega sporočila, ki mu ga je Smith-Schuster poslal, ko še sploh ni igral v ligi NFL.

Ko je liga prepovedala model čelade, ki ga je Brown – poleg 31 drugih igralcev, med drugim quarterbacka Tom Brady in Aaron Rodgers – nosil celo svojo kariero, je Brown začel večmesečno sago kljubovanja in pritožb, avgusta pa je tudi zagrozil, da bo zaradi spremembe čelade zaključil kariero.


Zaradi številnih neupravičenih odsotnosti ga je generalni direktor ekipe Mike Mayock 4. septembra oglobil s 54 tisočimi dolarji kazni. Brown je pismo, v katerem so globe obrazložene, objavil na Instagramu, naslednji dan pa je po prepiru z Mayockom slednjemu tudi zagrozil – fizični obračun so preprečili soigralci.


6. septembra se je Brown opravičil za svoje obnašanje in izrazil pripravljenost in navdušenost nad novo sezono. A še isti dan je Brown objavil posnetek zasebnega telefonskega pogovora z glavnim trenerjem Oaklanda Jonom Grudenom. Naslednji dan je Brown zahteval, da z njim prekinejo pogodbo, kar se je zgodilo še isti dan.

Brown je svojo reakcijo na prekinitev pogodbe seveda posnel in objavil na svojem Youtube profilu.

Če so vsa našteta dejanja lahko videna kot smešna, pa to ne velja za slednja: Brown je leta 2018 iz 14. nadstropja metal pohištvo ter skoraj zadel 22-mesecev starega otroka, januarja letos je skupaj s trenerjem napadel voznika selitvenega vozila*, trenutno pa ga dve ženski obtožujeta posilstva in spolnega nadlegovanja.


* Brown je letos junija priznal krivdo za kaznivo dejanje fizičnega napada in vloma. Prejel je dvoletno pogojno kazen, 100 ur družbenokoristnega dela in napotitev na 13-tedenski program za obvladovanje jeze.

Vseeno ga je liga NFL v petek suspendirala za zgolj prvih osem tednov sezone zaradi večkratnih kršitev pravil NFL. To pomeni, da bo Brown lahko igral v drugem delu sezone, vključno s končnico. Trenutni najkoristnejši igralec lige NFL Lamar Jackson je javno lobiral, da bi Brown prišel v Baltimore, in z njim tudi treniral. Po poročilih NFL insiderja Mikea Garafola pa naj bi si Brown želel selitve v Seattle, k quarterbacku Russellu Wilsonu.


Neizpodbitno dejstvo je, da je Brown eden najboljših, če ne celo najboljši wide reciever zadnjih 10 let. A njegova dejanja izven igrišča so preprosto neopravičljiva. Brown je svojo upokojitev že dvakrat preklical – mogoče bi bilo najbolje, da mu v tretje, in to čim prej, ta dokončno uspe.


Kljub vsemu bi liga morala bolje sankcionirati igralce, kot so Burfict, ki s svojo igro ogrožajo zdravje ostalih.

Burfict je v zadnji sezoni moral izpustiti 12 tekem zaradi nevarne igre, a bo v naslednji sezoni lahko spet stopil na zelenico.

441 views0 comments

Recent Posts

See All