• Aljaž Janez Pirnat

Arbitražno sodišče za šport je odločilo – Chelsea januarja lahko nakupuje. Kaj sledi za modre?

Updated: Dec 12, 2019

POVZETEK CHELSEAJEVE ''TRANSFER BAN'' SAGE


Medtem, ko je FIFA aprila letos londonskemu Chelseaju, predvsem na podlagi netransparentnega podpisovanja, pristopanja in registriranja mladoletnih (tujih) igralcev, izrekla dva prestopna roka prepovedi nakupovanja novih igralcev, je v petek Arbitražno sodišče za šport odgovorilo na Chelseajevo pritožbo in razveljavilo ter prepolovilo FIFI-no kazen , kar pomeni, da modri svoje vrste lahko okrepijo že v januarskem prestopnem roku.


Chelsea je na svoji spletni strani prav tako podal uradno izjavo, v kateri so izrazili frustracijo in razočaranje nad tem, da so bili deležni drugačne obravnave kot njihovi ligaški rivali Manchester City. Ob zadovoljstvu razsodbe Arbitražnega sodišča za šport so pri klubu vzhodnega Londona ponudili obrazložitev, zakaj je bilo njihovo registriranje mladih igralcev opravljeno v skladu s predpisi, in FIFO opozorili, da s tovrstnimi dejanji nedoslednih in neenakomernih sankcij za klube ne bodo le spodkopali samega namena predpisov, temveč se bodo začeli pojavljati tudi dvomi in nezaupanje v delo krovne svetovne nogometne organizacije.


Trener Chelseaja Frank Lampard je v intervjuju pred tekmo z Evertonom, ki so jo modri izgubili s 3 : 1, dejal, da je sicer zadovoljen s trenutno ekipo, vendar je izjemno zadovoljen, da lahko pripelje nove igralce, ki ustrezajo njegovi ideologiji in stilu igre, ki jo goji pri Chelseaju. Hkrati pa je opozoril, da ne bo mogel pripeljati kogarkoli si bo zaželel, temveč se bo moral o novih okrepitvah posvetovati z direktorico Marino Granovskaio in lastnikom kluba Romanom Abramovichem. Vendar Chelseajev trener in najboljši strelec v zgodovini kluba ostaja optimističen in upa, da bo klub s pravilnimi in primernimi okrepitvami v januarskem prestopnem roku stopil korak naprej.


NOVI OBRAZI, STARA SLAVA


Chelsea prav za prav prestaja nekakšno tranzitno sezono. Prepoved kupovanja novih igralcev in odhod njihovega najboljšega igralca Edena Hazarda v Real Madrid je sprožil pravo revolucijo v vrstah kluba, saj so se številni mladi nogometaši, ki so se vrsto let kot posojeni kalili v drugih klubih, prebili v prvo ekipo in na tekmah redno dobivajo izdatno minutažo. Tu izstopajo predvsem najboljši strelec Chelseaja v letošnji sezoni Tammy Abraham, igralec zvezne vrste Mason Mount, centralni branilec Fikayo Tomori in bočni branilec Reece James.

Simpatični in energični mladeniči so nedvomno prevetrili londonski klub. Chelsea igra gledljiv, napadalen nogomet, njihove tekme pa so deležne kar lepega števila zadetkov, saj na njihovih ligaških tekmah v povprečju gledalci vidijo 3,44 golov. Tudi v rezultatskem smislu se možje v modrem nimajo česa sramovati, trenutno zasedajo četrto mesto na lestvici angleške Premier lige in imajo pet točk prednosti pred petouvrščenim Manchester Unitedom.


Eno največjih odkritij te sezone pri Chelseaju - Tammy Abraham VIR:TalkSport

KJE SO OKREPITVE ZA CHELSEA NAJBOLJ POTREBNE?


Čeprav že omenjeni mladci svoje delo opravljajo dobro, se je na marsikateri tekmi letos pokazalo pomankanje izkušenj mlade ekipe. Problemi se pojavljajo predvsem v obrambi. Chelsea je namreč izmed ekip zgornjega dela ligaške lestvice skupaj z Arsenalom prejel največ zadetkov, in sicer 24 na 16 ligaških tekmah. Luknje v zadnji vrsti, površne reakcije in naivne odločitve so zadeve, ki Lampardu pogosto povzročajo skrbi. Strateg Chelseaja je večkrat tudi že opozoril, da se tovrstne napake so in se bodo dogajale, ampak se morajo nogometaši iz njih nekaj naučiti in jih z delom tudi odpraviti.


Razlog za medle predstave v obrambni liniji je tudi odsotnost nemškega reprezentanta Tonija Rüdigerja, ki je bil v lanski sezoni ključen del Chelseajeve prve ekipe. Ta je svoje mesto dirigenta obrambe moral prepustiti Kurtu Zoumaju, ki se je letos v Chelsea vrnil iz posoje pri Evertonu. Francoz se do sedaj ni ravno izkazal in njegova nihajoča forma lahko Lamparda hitro prepriča v nakup novega centralnega branilca. Enako velja za oba leva bočna branilca, Marcosa Alonsa in Emersona Palmierija, ki nista v ravno blesteči formi.

Zaradi Chelseajevih problemov v obrambi je veliko govora o tem, da naj bi v začetku naslednjega leta vrste kluba okrepila bočni branilec Leicester Cityja Ben Chillwell in centralni branilec Bournemoutha in nekdanji igralec Chelseaja Nathan Ake. Slednja se na prvi pogled zdita kot izvrstni rešitvi za obrambni problem modrih, saj bi v zadnjo vrsto sigurno doprinesla lepo mero stabilnosti in izkušenj, ki ju klub potrebuje.


Wilfired Zaha VIR: TalkSport

Govori se tudi, da naj bi klub zapustila krilni napadalec in bivši član Barcelone Pedro ter napadalec Olivier Giroud, ki naj bi bil nezadovoljen s količino igralnega časa, ki mu ga Lampard namenja. Kot zamenjavo za španskega veterana Pedra, bi si pri Chelseaju želeli videti mladega igralca igralca dortmundske Borussie Jadona Sancha, ki pa velja za enega najbolj zaželenih ''biserov'' med evropskimi velikani. Kot bolj verjetna zamenjava se vse pogosteje pojavlja Wilfried Zaha. Napadalec Chelseajevega ligaškega tekmeca Crystal Palaca je namreč že poleti izrazil željo po selitvi iz Selhurst Parka, vendar do le-te ni prišlo. Tudi Zaha bi za Chelsea bil izjemna dodana moč, saj spada med ene izmed tehnično najbolj nadarjenih nogometašev v Angliji in je izjemno močan v igri 1 na 1. Kot kandidata za zamenjavo francoske ''špice'' Oliviera Girouda pa se presenetljivo omenja napadalca Red Bull Leipziga Tima Wernerja, ki tudi v letošnji sezoni blesti in je na 20 tekmah dosegel zavidajočih 17 zadetkov, s katerimi je pomagal Leipzigu do trenutno impresivnega drugega mesta v nemški Bundesligi.Kaj vse točno se bo dogajalo, bomo bolje vedeli čez slab mesec, ko bo zimska nogometna tržnica tudi uradno začela obratovati. Mnogi so napovedali Chelseov nakupovalni pohod, v katerem naj bi Abramovich Lampardu namenil 150 milijon funtov sredstev. Koga bomo januarja videli v modrem in koga ne, lahko trenutno samo sklepamo. Povsem možno pa je, da bodo na Stamford Bridge že v kratkem času prišli novi obrazi.

32 views0 comments