• Žan Černivec

»Bella Ciao«


Tradicija uči, da je petek trinajsti sila nesrečen dan. Ljudske vraže gor ali dol, petek, 13. marec 2020, je dan, ki predstavlja velik mejnik v svetu mariborskega nogometa. Mejnik, ki bi lahko na novo zastavil časovnico vijol'čnega kluba in jo razdelil na obdobji pred in po Zlatku Zahoviću. In če je kot beli dan jasno, kako vsebinsko polno – tako v negativni, še bolj pa v pozitivni konotaciji – je bilo prvo, pa era post-Zahovič prinaša kopico vprašanj. In hkrati oceno, kako dejansko nesrečen je bil tisti petek, ki je zaokrožil obdobje medu in mleka v hramu slovenskega nogometa. Obdobje, ki je trajalo – kako simbolično – dolgih trinajst let.


Vir: Dnevnik


K rdečim Iskrinim »stacionarcem« namesto na Stadion luči

Uspeh, še zlasti v nogometnem svetu, je lahko razumljen na različne načine. Nekaterim je edino merilo uspeha srebrnina, drugim dobiček, spet tretjim proizvodnja nogometašev z lastne nogometne šole. Vendar pa v primeru NK Maribor v obdobju minulih 13 let o uspehu ni niti drobca dileme. Klub je postal (za slovenske razmere) sila uspešen na vseh prej omenjenih frontah in danes žeje status modernega, evropskega kluba. A ni bilo od vedno tako.


Leta 2007 je klub na eni najnižjih točk zgodovinske krivulje trpel in životaril. Dolgovi in hude finančne težave sta Maribor potiskale na rob popolnega finančnega kolapsa. V tistih časih je bil v Sloveniji to pravi mali trend – pravi bankrot sta doživela tudi Olimpija in Mura. V poplavi pošte, ki je bila dnevno naslovljena na Mladinsko ulico 29, se je 1. avgusta 2007 z omenjenega naslova zgodil tudi odhodni klic. Klic, katerega prejemnik je bil nihče drug kot Zlatko Zahović. Ponudbo mesta športnega direktorja je otrok kluba štajerske prestolnice (za katerega kot član sicer nikoli ni zaigral) brez pomislekov sprejel. Pa je imel več kot tehtne razloge za pomisleke – le nekaj ur po dogovoru je prejel še en klic. Kot je povedal v intervjuju za Ekipo SN, so mu vodilni možje lizbonske Benfice ponujali mesto glavnega trenerja tamkajšnje mladinske selekcije. A ponudba ni pretehtala. Besedo je že dal Mariboru in vrnil se je domov.


Vir: Sobotainfo


Pričakalo ga je šokantno stanje. »V enem 'bunkerju' je bil Bojan (Bojan Ban, direktor NK Maribor op. a.), v drugem jaz, brez okna, mislim, da sta bili dve tajnici, računovodkinja in Uroš (Jurišič, sekretar NK Maribor op. a.),« je v omenjenem intervjuju klubske razmere ob prihodu opisal Zahović. »Imeli smo tiste znamenite rdeče Iskrine telefone, ki sem jih nazadnje videl v kakšnem starem jugoslovanskem filmu. To je bilo to. In problemov kolikor hočeš.« A ni izgubljal časa. Zavihal je rokave in začel z delom.


Prvi antibiotični odmerek je prišel iz Izraela. Leta 2007 je prvoligaš Ashdod je za rekordnih milijon evrov v svoje vrste iz Maribora zvabil bolgarskega napadalca Dimitarja Makrieva. Hkrati pa je ZZ Top na Ljudski vrt s ciprskega Apoela zvabil Brazilca Marcosa Tavaresa, ki si je do danes v vijol'čnem dresu prislužil status legende in s 150 zadetki drži naziv najboljšega strelca v zgodovini Prve Lige. S tem je klub Pod Kalvarijo šele zadihal, na zeleno vejo pa je splezal tri poletja kasneje.


Vir: Jure Banfi


Med poletnimi pripravami, ko so se Mariborčani leta 2010 potili na Madeiri, je tamkajšnji »Ronaldov« Nacional za slab milijon in pol odkupil še Reneja Mihelića in Dejana Školnika. Med drugim se je Maribor v istem prestopnem roku okrepil tudi z Josipom Iličićem, ki je bil v ljubljanskem Interblocku razočaran in pred tem, da nogometne čevlje za vedno obesi na klin. Zahovića je stalo 80 tisočakov, da je Kranjčanu nadel mariborski dres. Dres, ki pa se je preznojil zgolj enajstkrat. Zavoljo osvojitve pokalnega tekmovanja v predhodni sezoni se je Maribor potegoval za evropsko vozovnico. V zadnjem krogu kvalifikacij se je srečal s siciljskim Palermom. Kljub skupnem porazu s 5 : 3 je Maribor dvoboj zaključil kot svojevrsten zmagovalec. Palermo se je za 3,5 milijona okrepil z dvojcom Iličić – Bačinović, pozimi pa za 1,2 milijona še s Sinišo Anđelkovićem. Maribor je lahko končno razprl krila.


Doba debelih krav

Sledila je popolna dominacija na slovenskih zelenicah. Maribor je nanizal pet zaporednih državnih kron – do slovesa Zahovića je vse skupaj zneslo 16 lovorik. A »kante« niso vse. Zahovićeva zapuščina je precej večja. NK Maribor je danes finančno stabilen in moderen klub. Trgovanje na preteklih tržnicah je bilo enostavno vzorno. Igralci so odhajali za milijonske vsote (v milijonih: Velikonja 2 – Cardiff, Berić 1 – Sturm, Milec 1,2 – Standard, Stojanović 2 – Dinamo, Mendy 2 – Shijiazhuang, Billong 2,1 – Benevento, Celar 1 – Roma u19, Mlakar 3 – Brighton, Ivković 1,5 – Baniyas ZAE, Hotić 1 – C. Brugge). Pri tem gre poudariti, da je velika večina tega denarja ostajala v klubu, saj Maribor za nakupe igralcev nikoli ni »razsipal«. Še največ je zapravil lani, ko je za 450.000 evrov pripeljal Požeg Vancaša, najboljšega igralca Prve Lige Telekom Slovenije minule sezone 2018/19.


Vir: Matic Burazer


Potem pa je tu še Evropa. Ta je na Štajersko (in širše) prinesla srečo, veselje, ponos ter, za slovenske razmere, gore denarja. Za lažjo predstavo: UEFA vsakemu predstavniku skupinskega dela za remi odšteje dobrih 900 tisoč evrov in dobra 2 milijona in pol za vsako zmago. Čeprav so to na eni strani tedenske vsote najboljših žogobrcev planeta, pa je to na drugi strani denar, ki v Sloveniji pomeni nekaj povsem drugega. Res je, da je kar se tiče večjih meril Slovenija – in z njo posledično tudi NK Maribor – še vedno dežela s črno-belimi ekrani. Vendar pa je na nekoliko manjšem zemljevidu Maribor s temi uspehi postal klub strahospoštovanja in resnih ambicij. Zares, uspehov Zahoviću ne more oporekati nihče.


Zlatko »Aferimović«

A Zlatko ne bi bil Zlatko, če ga ob strokovni fenomenalnosti ne bi krasila tudi razvpitost. Kot takega ga poznamo še iz igralskih časov, po vsem dobro znani Koreji 2002 in aferi »Šmarna gora«. Ostal je zvest samemu sebi in še danes velja za »zloglasnega«. V 13 letih afer ni manjkalo. Končni izkupiček je skupno 19 mesecev kazni z naslovov UEFE in NZS.


Maj 2009 – žaljenje sodnika in delegata s »komunistično svinjo« na tekmi s Primorjem.


Avgust 2012 – besedni napad na Aleksandra Čeferina med tekmo z Olimpijo. Izjava Čeferina (MMC): »Zahović je v močno veselem stanju prišel na VIP tribuno in napadel sekretarja NZS Aleša Zavrla z besedami, da bo naj****, da je svinja, tako kot njegov oče in da naj reprezentanca ne hodi v Maribor, ker bodo igralci in vodstvo napadeni. Ko sem ga skušal umiriti, me je nadrl, da naj bom tiho. Leteli so še kriki j**** vam m****, p**** vam m******* in druge.« Po tekmi je Zahović Čeferinu še govoril, da se ga ne boji ter da ga lahko najame.


September 2015 – tekma z Zavrčem, med polčasom se je Zahović prebil na VIP ložo in zmerjal člane Zavrča: »j**** van mater. Kaj je zdaj, Zavrč, ste pred Olimpijo slekli gate? Smrdite po mesu in ribi, pa niste ne meso ne riba,« komentar za RTV Mirana Vuka, takratnega prvega moža Zavrča.


Julij 2013 – odstop z mesta športnega direktorja in vrnitev


April 2016 – SMS afera z Agimom Ibraimijem, igralcem NK Maribor


ZAslonski posnetki sočne izmenjave tekstovnih sporočil s telefona Agima Ibraimija. Vir: Reprezentacija.ba


Julij 2017 – tekma kvalifikacij UEFA Lige prvakov s Hafnarfjordurjem – žaljenje sodnika


Marec 2018 – novinarska konferenca po tekmi s Krškim, osebni napad na novinarja. Po vprašanju glede obiska na tribunah, je Zahović nervozno odvrnil: »Ne provociraj. Počasi, sine moj. Tebi se je zgodila tragedija pred kratkim. Te je kaj izučila? Jaz bi rekel, da te ni.« Zahović ni odnehal niti kasneje, ko je za Večer izjavil, da se mu opravičilo ne zdi potrebno in da se njegova pozicija ni spremenila.


Znamenita novinarska konferenca in sporen Zahovićev verbalni napad na novinarja.Zahović je iz kluba, ki se je blatil v finančnem breznu, ustvaril klub velikih uspehov. Vemo pa, da uspehi vedno prinesejo tudi visoka pričakovanja. Celo nerealna.

Klasični Zaho. Genij. Uspešen po eni ter nekaj med aroganco in ošabnostjo po drugi strani. Naj zgolj opomnim, da nihče ni brezmadežen. Vseeno pa Zahovića ne moremo uvrstiti med klasike. Prišla je prva napaka. Za njo druga, sledila je še tretja, pa četrta in še in še. In to napake, ki bi se morda celo lažje opredelile kot sramotni in ogabni škandali. Po večini gre za hude prestope osnovnih etičnih načel. To so poteze, katerih avtorji bi najbrž v devetih od desetih primerov ostali brez delovnega razmerja. Pa naj si bodo to poštarji, učiteljice in da, tudi športni direktorji športnih organizacij. Potem pa je tu še tisti eden od desetih. Eden in edini.


Zakaj? Pravega odgovora verjetno nikoli ne bomo izvedeli, saj se skriva v globinah strukture kluba. Vsi ti primeri pa so pokazali, da je Zahović, vsaj v vijoličnih krogih, nedotakljiv. Morda so ga varovali rezultati; možno je celo, da so ga odgovorni želeli nagnati iz kluba. Pa nikoli ni odšel. In dejstvo, da je po toliko napakah vselej obdržal funkcijo, priča o tem, kdo je dejansko v klubu nosil hlače. In danes, ko je vsega konec in se vsak slehernik ozre po preteklosti Zahovićevega udejstvovanja, se zdi, da je vedno, tako v igralskem dresu kot v direktorski vlogi, dostavljal nekoliko več uspehov kot tistega drugega. Zato bo ZZ Top za seboj vedno pustil sladek okus.


Vir: 24ur

Vendar pa je njegovo zapuščino potrebno zaključiti s ponudbo za razmislek. Zahović je iz kluba, ki se je blatil v finančnem breznu, ustvaril klub velikih uspehov. Vemo pa, da uspehi vedno prinesejo tudi visoka pričakovanja. Celo nerealna. Bolj kot je skozi leta Maribor žel uspehe na zelenicah in polnil vitrine, bolj neučakane so postajale tribune. Bakla s strani Viol v danem momentu, ko so postali prvaki, ter slavospevi žvižgov, tudi ob domačih zmagah, so dokazi, da je mariborska publika postala – milo rečeno – razvajena. Zahović in v večji vlogi tudi Darko Milanić sta ustvarila klub, kjer ni dovolj zmagovati. Potrebno je zmagovati s stilom. In kaj prinaša prihodnost, ko klub leti visoko, na krovu ima sestradane Viole, pilot in kopilot pa sta skoraj složno sestopila z letala in se s padali varno spustila nazaj v varne nižine? Le čas bo pokazal, kako zares velik je bil vpliv dobrega starega Zahota.

Vir naslovne fotografije: MB Report

101 views0 comments