• Samo Demšar

Beloruska prva nogometna liga proti COVID-19

Če smo se kaj naučili iz »apokaliptičnih« filmov, kot so I am Legend, Maze Runner in Bird Box, je to zagotovo dejstvo, da ni važno, kako obsežna je širitev virusa, v vsakem primeru se bo ob koncu filma našlo območje, kamor virus ni prišel. Za Slovenijo sem že pred tedni napovedal, da bo tako območje predstavljala moja matična Gorenja vas v Poljanski dolini – do danes tam še ni potrjene okužbe s COVID-19. A v današnjem prispevku si ne bomo pogledali stanja v raju pod Blegošem, temveč bomo pogledali v deželo, ki si na vse kriplje prizadeva, da ne bi občutila posledic novega koronavirusa – Belorusijo.


Včeraj je bilo v Belorusiji le 94 potrjenih okužb s COVID-19, kljub temu da je v državi virus prisoten že od 27. februarja. Število se je v zadnjem dnevu povečalo za 58 novih primerov, torej na skupno 152.


»Tukaj ni virusov. Saj jih niste opazili letati naokoli, kajne?« je bila izjava beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka po hokejski tekmi, na kateri je igral včeraj.

Predsednik je na tekmi zabeležil tudi asistenco (vir: uk.news.yahoo.com)


Belorusija je ena od redkih držav, ki ni sprejela nobenih ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa – šele prejšnji teden so razglasili 14-dnevno samoizolacijo za osebe, ki v državo pridejo iz tujine. A čeprav je Lukašenko, ki je na oblasti že od leta 1994, hokej označil za »protivirusno zdravilo« (po njegovih izjavah sodeč led deluje kot hladilnik – ne vem, kako mraz pomaga v boju z virusem, op. p.), današnji fokus ne bo na hokeju, temveč na nogometu. Belorusija namreč ostaja edina evropska država, ki še ni prekinila svojega nogometnega državnega prvenstva.


V času, ko se morajo športni navdušenci zadovoljiti s posnetki tekem ali pa si ogledati kakšen nov šport (vsem toplo priporočam ogled spodnje dirke frnikol), pa beloruska prva liga posledično prejema vedno več pozornosti tako v svetu športa kot nasploh.

Še vedno boljša drika kot Velika nagrada Monaka.


Nihče vam ne bo zameril, če niste dobro seznanjeni z beloruskim nogometom. Država je bolj kot ne nogometni eksot, ki redno konča kvalifikacije za EP in SP pri dnu svoje skupine. Ko govorimo o igralcih, se znanje povprečnega navijača pogosto konča že pri Aleksandru Hlebu, bivšemu vezistu Arsenala in Barcelone.


Za današnjo mero prepoznavnosti beloruskega nogometa (pred pandemijo COVID-19) so najbolj zaslužni nastopi njihovih klubov v evropskih tekmovanjih. V zadnjih letih je stalnica Lige prvakov in Lige Evropa postal serijski državni prvak Bate Borisov (lansko, že 14. zaporedno slavje v domačem prvenstvu jim je preprečil Dinamo Brest). Na vrata Lige Evropa pa v zadnjih letih relativno uspešno trka tudi Dinamo Minsk.


Debi v vrstah Dinama je pretekli vikend dočakal tudi Slovenec Miha Goropevšek. V 57 minutah igre si je ob zaostanku s 3 : 0 prislužil dva rumena kartona in predčasno končal tekmo, soigralcem pa je skoraj uspel povratek – tekma se je končala s 3 : 2 v korist mestnega tekmeca FC Minsk.


Vse to nas pripelje do letošnjega leta in vsem znanega mrka športnih prireditev. Beloruska prva liga, ki je s svojo sezono začela pred dobrima dvema tednoma, je v odsotnosti drugih tekmovanj začela prejemati veliko več pozornosti mednarodne športne javnosti. Liga je v zadnjih tednih podpisala pravice za prenos tekem v 10 novih državah – med drugim v Rusiji, Indiji in Izraelu. Veliko pozornosti je deležna tudi z Otoka, kjer vse več stavnic ponuja možnost stav na to, prej dokaj nepoznano ligo.


Vsaj v bližnji prihodnosti ne izgleda, da bi belorusko prvo ligo čakala kakšna prekinitev. Težko se bo namreč odpovedati novemu mednarodnemu zanimanju, še bolj ključne pa so izjave predsednika Lukašenka, ki virus (podobno kot brazilski predsednik Bolsonaro) vidi izključno kot medijski spektakel. Lukašenko je še dodal, da je sedaj čas, ko bi morali delati na poljih, svojim državljanom pa je predlagal, da grejo v savno in pijejo vodko.


Čeprav vodka "reši" skoraj vse težave, pa po podatkih ameriške vladne agencije Center for Disease Control and Prevention na žalost ni učinkovita proti COVID-19. Pri agenciji svetujejo uporabo razkužil z vsaj 70 % alkohola, vodka pa ima le 40 %.

»Traktor bo pozdravil vse,« je bila še ena od predsednikovih izjav, ki je ustvarila tudi meme.

Čeprav bi lahko še na dolgo in široko pisal o situaciji v Belorusiji ter izjavah iz ust predsednika Lukašenka, pa se bom na tem mestu ustavil. Čeprav je ob pomanjkanju športnih dogodkov za športne navdušence normalen potek beloruske prve lige zagotovo dobrodošel, predstavlja veliko tveganje za celotno državo. Sicer je trenutna uradna številka relativno nizka (105 aktivnih primerov,dva v kritičnem stanju, 47 ozdravelih), a lahko s prirejanjem tekem (pred polnimi tribunami) hitro poskoči.


V Belorusiji so od 23. januarja opravili že 30.000 testov za novi koronavirus, kar ni zanemarljiva številka. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je podprla pristop Belorusije do testiranja in sledenja potencialnih okuženih, a je Batir Berdikličev, predstavnik WHO v Belorusiji, posvaril, da so zaprtja stadionov in odpoved prireditev ključni del v boju proti virusu.

Tribune z nedeljskega derbija med FC Minsk in FC Dinamo Minsk (vir: AFP)


Seveda polne tribune nogometnih stadionov ne predstavljajo največjega tveganja za prebivalce. S 1. aprilom se bo v glavnem mestu začel 12-dnevni velikonočni festival, prav tako pa bo 9. maja prirejena proslava ob dnevu zmage – dan, na katerega se bodo v velikem številu zbrali ostareli veterani druge svetovne vojne.


A vsaj ena stvar je zagotovljena – ob koncu te pandemije bo težko najti športnega navdušenca, ki ne bo v samoizolaciji postal strasten navijač vsaj enega beloruskega kluba.


Vir naslovne slike: proteammaker.com

27 views0 comments