• Luka Skarlovnik

Bitka za Los Angeles

Mesto angelov je mesto glamurja, prestiža in zvezdnikov. Nepopisno število mladih roma proti Hollywoodskemu znaku, kjer uspe zanemarljiva manjšina, preostali pa se z razbitimi sanjami, brez cilja vračajo domov, nevedoč, kaj je njihov naslednji korak. Mesto palm, plaž in sonca, ki je presenetljivo kruto in hladno. Mesto mladih in bogatih, mesto napredka in center zahodne obale. In v to središče se stekajo reke denarja, ki vabijo športne franšize in jih ločujejo od preostalih, dvigajo na višji nivo, četudi niso nujno najboljše v svojem športu. A letos se je ravno bitka za Los Angeles široko odprla in mogoče bomo prikrajšani za (skoraj) legendarno rivalstvo. 300 Špartancev proti Perzijcem. Robin Hood proti Nottinghamskemu šerifu. Russell Westbrook proti naslovu prvaka. Alien proti Predatorju. LA Lakersi proti LA Clippersom.


(vir: clutchpoints.com) LeBron James, Anthony Davis, Paul George in Kawhi Leonard

Los Angeles je mesto Lakersov, vsaj ko govorimo o košarki. Zaradi kulture in zgodovine, ki so jo priigrali za svoje domače mesto mislim, da se to ne bo kaj hitro spremenilo. Ne gre pa zanikati monumentalnega napredka njihovih mestnih rivalov od leta 2014, ko jih je za (takrat rekordni) 2 milijardi kupil bivši direktor Microsofta Steve Ballmer. Njihov prejšnji lastnik Donald Sterling, jih je bil prisiljen prodati zaradi rasističnega škandala, kar je bil za redke pristaše Clippersov najverjetneje dogodek vreden odpiranja penine. Sterling v ekipo ni vlagal, šlo se mu je izključno za dobiček, košarka mu ni predstavljala strasti, uspeh ekipe pa ni bil prioriteta, zato ni užival priljubljenosti ne v ligi ne med navijači. Ballmer je popolno nasprotje. Njegova ljubezen do košarke in ekipe je javno vidna, bori se za najboljše možne rezultate in skrbi za razvoj modro belih iz Los Angelesa, kljub enormnim vsotam lastnega denarja, ki bodo za to potrebne. Letos je sestavil (verjetno) najboljše moštvo v ligi. Ne glede na ves trud in denar, ki ga je že vložil pa se vseeno zdi, da njegovi ekipi manjka ključen element vsakega športa – navijači in vzdušje, ki se vzpostavita in vzdržujeta skozi zgodovinsko tekmovalnost in uspehe, ki jih Clippersi nimajo.


Njihovo popolno nasprotje so LA Lakers, franšiza, ki se s Kelti iz Bostona kosa za naziv najbolj legendarnega moštva na svetu. Sloviti zlato-vijoličen losangeleški dres so nosila največja imena košarke. Kareem Abdul-Jabbar, Jerry West, Wilt Chamberlain, Shaquille O'Neal, Magic Johnson in Kobe Bryant. In kljub poraznemu obdobju, ko se od sezone 2013/14 niso uvrstili v končnico, so leta 2018 v svoje vrste uspeli pripeljati LeBrona Jamesa, košarkarja, ki verjetno nekoliko zasenči še zgoraj omenjene legende. Zakaj? Po eni strani verjetno zato, ker si je v zaključku svoje kariere zaželel losangeleškega načina življenja in bankovcev, ki jih priložnosti mesta ponujajo. Ampak daleč od tega, da bi lahko govorili o tem, da je James tja odšel na dopust. Verjel je v ime franšize, v mesto in sposobnost vodstva, da sestavi ekipo, ki se lahko poteguje za naslov. In tako so po nekaj katastrofalnih sezonah ponovno v samem vrhu, ker je bila čast (in teža) dresa zlato vijolične barve dovolj, da so Lakersi še vedno ostali ena najbolj priljubljenih destinacij za košarkarje in njihove barve letos nosita James in Anthony Davis.


In tukaj imamo dvoboj Clippersov, franšize, ki je posegla po novih višavah in Lakersov, franšize, ki je zgodovinsko gledano v vrhu. Dvoboj LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa proti Kawhiju Leonardu in Paulu Georgeu. Dvoboj, ki ga mogoče sploh ne bomo videli – če pa bi do njega prišlo, pa bi se vse tekme igrale v dvorani LA Lakersov, kjer so se Clippersi že dolgo nehali truditi, da bi jo naredili za svojo.


MALI BRAT SE OSAMOSVAJA

Obe ekipi za domačo dvorano štejeta sloviti Staples Center, a med tem, ko se lahko Lakersi z zaprtimi očmi sprehajajo po svojem domu, se Clippersi spotikajo ob najeto pohištvo tujega stanovanja in se ozirajo po sedežih, ki jih večkrat polnijo navijači mestnih rivalov, ki so »po pomoti« dobili karte za tekmo. Tudi odnos vodstev Staples Centra in Clippersov ni ravno rožnat, saj se po privilegiranosti med slednje in Lakerse vrine še hokejsko moštvo LA Kings. V morebitnem srečanju v končnici bi bili Lakersi tako v veliki prednosti, saj bi tudi na »tekmah v gosteh« imeli večinsko podporo s tribun, kar pa je na dvobojih takšnega kalibra včasih tudi odločilno. Vsega tega se Ballmer krepko zaveda in hitro ter jasno je dal vedeti, da potrebujejo lastni prostor, domovanje, kjer bodo obešeni le njihovi upokojeni dresi, ko si bo kakšen igralec to zaslužil.


Za prostor, kjer bodo Clippersi zgradili svoje »skromno« domovanje Inglewood Basketball and Entertainment Center z 18.000 sedeži in nedvomno izjemno naprednimi tehnologijami, si je Ballmer izbral Inglewood. Tukaj pa nastopi »Great Western Forum«. The Forum, kot je bil preimenovan, je še ena zgodovinsko pomembna in legendarna košarkarska dvorana locirana v tej losangeleški četrti, v neposredni bližini načrtovane Ballmerjeve nove arene. Zakaj je Forum pomemben? Ker je bilo v njem osvojenih celo več NBA naslovov kot v Staples Centru. Kdo je osvajal te naslove? Lakersi. S skoraj vsemi zgoraj naštetimi legendami, saj se je era Staples centra začela leta 1999, ravno prav za Bryantovo in O'Nealovo osvajanje trojčka. Zakaj je The Forum še pomemben? Ker ga je minuli teden za 400 milijonov ameriških dolarjev kupil Steve Ballmer.


Pri izgradnji nove arene je bivši direktor Microsofta naletel na težave s tožbami družbe MSG, ki ima v lasti verjetno najbolj legendarno NBA dvorano Madison Square Garden, do nedavnega pa si je lastila tudi že omenjeno Inglewoodsko areno. Tako so vložili tožbo, da bi gradnja novega (Clippersovega) objekta hudo oškodovala poslovanje tako The Foruma kot Staples Centra, ker bi se koncerti in ostale prireditve tako porazdelili na 3 različne lokacije. In kako multimiljarder takšno težavo reši? S 400 miljijoni dolarjev. In čeprav ima zdaj v svoji lasti že izjemno košarkarsko dvorano, ga to ni odvrnilo od gradnje svojega projekta, v izjemni želji, da svoji ekipi priskrbi novi dom. Vse kaže, da so torej vse večje ovire odpravljene in bodo Clippersi leta 2024 (ko jim poteče pogodba s Staples Centrom) končno zaigrali na pravem domačem parketu. Ballmerjevo lastništvo dveh aren mu bo tako dajalo več svobode pri organizaciji in porazdeljevanju prometa, Inglewood pa je v izjemno kratkem obdobju »obsojen« na kar 3 objekte na izredno majhnem prostoru, saj se neposredno čez cesto The Foruma nahaja SoFi Stadium, domovanje losangeleških NFL ekip, čigar odprtje je načrtovano za prihajajoče poletje.


(vir: nba.com) Grafika nove arene LA Clippersov (Inglewood Basketball and Entertainment Center )

2 velikana, ki letos kažeta enako rušilno moč, a sta si različna kot avokado in banane. Lakersi po letih stagnacije končno kažejo predstave vredne zgodovine, Clippersi gradijo na kulturi, ki je ne moreš kupiti z dvema superzvezdnikoma. Je pa definitivno korak v pravo smer. In kljub enormnim količinam denarja, ki je prisoten in največkrat športu dela le škodo, je Ballmerjeva ljubezen do košarke velika, njegovo hihitanje ob robu igrišča, ko njegova ekipa dominira pa všečno. Je dober lastnik, ki ga je košarka lahko vesela.


Kaže, da bo zgodovinsko rivalstvo Boston Celticsov in LA Lakersev kmalu spet zaživelo. In med tem, ko na zahodu po višavah segajo Clippersi, se na vzhodu dvigajo Brooklyn Nets. Promet iz vzhodne proti zahodni obali je ponovno dvosmeren. In komaj lahko čakamo epske dvoboje, ki jim bomo v prihajajočih sezonah lahko priča. A nedvomno nas najbolj vroča bitka čaka v mestu angelov. Čaka nas bitka za Los Angeles.

58 views0 comments

Recent Posts

See All