• Rene Vidmar

Bizarne poškodbe športnikov, 1. del

Poškodbe so sestavni del športa, pa naj si bo amaterskega ali profesionalnega. Na žalost tudi na videz popolno fizično in psihično pripravljeni športniki in športnice niso imuni nanje. Navajeni smo, da so poškodbe sestavni del tekmovanj, treningov, na dolgi rok pa posledica nenehnih obremenitev zaradi napornih trenažnih procesov. Od manj resnih, kot so odrgnine, otekline in lažji zvini, do bolj resnih, kot so pretresi možganov, strgane kolenske vezi, obrabe miniskusa in zlomi. Nekatere poškodbe športniku omogočijo takojšnjo vrnitev, spet druge zahtevajo dolgo okrevanje, v skrajnem primeru celo upokojitev. Morda ravno zaradi prevelikega idealiziranja športnikov pozabimo, da so tudi oni navadni smrtniki, ki se jim lahko pripetijo nenavadne nesreče. Spodaj predstavljamo nekaj nadvse nenavadnih poškodb iz športnega in vsakdanjega življenja, ki so atletom za nekaj časa onemogočile nastope na športnih prizoriščih širom sveta.


SANTIAGO CANIZARES

Športniki danes niso le atleti, temveč tudi globalne znamke, ki s svojo podobo služijo astronomske vsote denarja. V luči tega je zelo pomembno, kako se predstavljajo in tržijo na različnih družabnih omrežjih. K temu sodi tudi zunanji izgled. Enake zakonitosti so veljale tudi v preteklosti, le da so bile del bolj tradicionalnih medijev. Legendarnega španskega nogometnega vratarja Santiaga Canizaresa je nesreča pri lepotičenju stala nastopa na Svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem leta 2002. Neslavni dogodek se mu je pripetil v vadbenem centru Furie Roje v Jerezu, ko se je 32-letniku v sobi razbila steklenica kolonjske vode, košček stekla pa se mu je zaril v nogo in mu prerezal tetivo prsta na nogi. Vratarja Valencie je tako nasledil Iker Casillas.


Canizares je za špansko nogometno reprezentanco na velikih tekmovanjih (Euro in svetovno nogometno prvenstvo) zbral vsega pet nastopov. Leta 2002 si je zaradi dobrih predstav v dresu Valencie zaslužil mesto prvega vratarja . Sledila je nezgoda s kolonjsko vodico. Vir: The Sun


NATE BURLESON

Vsem se je že kdaj zgodilo, da smo si po napornem dnevu na fakulteti ali v službi zaželeli priboljšek. Pot domov se je zato zavlekla s postankom v trgovini, naša lakota pa je bila še hujša ob omamnih vonjavah, ki so se v avtomobilu vile iz vrečke. Ni kaj, priznam da sem tudi sam podlegel in si kdaj kar med vožnjo privoščil še topel obrok. Enako je septembra leta 2013 postopal Nate Burleson, tedanji lovilec Detroit Lionsov, dokler ga ni nesreča odvrnila od tega početja v prihodnosti. Med vožnjo je namreč poskušal rešiti škatlo pice pred padcem s sovoznikovega sedeža, pri tem pa je izgubil nadzor nad vozilom in popolnoma razbil svojega jeklenega konjička. Burleson si je v incidentu zlomil levo roko.


Nate Burleson je demonstriral... Vir: CBS Sports.

...kaj se lahko zgodi, če med vožnjo poizkušaš rešiti kos pice. Vir: Larry Brown Sports.


ALEX STEPNEY

Nogometni vratarji so pogosto še vedno spregledan del nogometnih ekip, vsaj kar zadeva nagrad. Na igrišču poleg branjenja pogosto opravljajo tudi druge pomembne naloge. Zaradi pregleda nad celotnim igriščem skrbijo za pravilno taktično postavitev soigralcev in jih na to opozarjajo, prav tako pa tudi bodrijo. Podobne naloge, vendar s še toliko večjo vnemo, je opravljal tudi Alex Stepney. Vratar Manchester Uniteda bo za vedno zapisan v klubsko zgodovino kot del enajsterice, ki je kot prvi angleški klub osvojila evropski pokal. Navijači pa se ga bodo zapomnili tudi po nadvse bizarni poškodbi. Leta 1975 si je med tekmo proti Birminghamu izpahnil čeljust, potem ko je kričal na svoje branilce. Na njegovo srečo je njegova zamenjava, vezist Brian Greenhoff, do konca tekme uspela ohraniti mrežo nedotaknjeno.


Alex Stepney. Vir: Colorsport.


KIM CLIJSTERS

V športni metaforiki o plesu govorimo, kadar nekdo s svojimi predstavami med konkurenco izstopa v pozitivnem smislu. Vendar pa to še ne pomeni, da taisti športniki obvladajo prave plesne gibe. Kim Clijsters, belgijska teniška zvezdnica, vam to lahko potrdi iz prve roke. Zgolj mesec pred Odprtim prvenstvom Francije leta 2011 si je trikratna zmagovalka Odprtega prvenstva ZDA v letih 2005, 2009 in 2010 ter Odprtega prvenstva Avstralije leta 2011 na nečakovi poroki med plesom tako hudo poškodovala gleženj, da je bil njen nastop na Roland Garrosu močno vprašljiv. Kljub temu tedanje druge nosilke ženskega tenisa poškodba ni ustavila od nastopa, je pa verjetno močno vplivala na njen presenetljiv izpad v drugem krogu proti 114. rangirani Arantxi Rus.


36-letnica se je februarja letos po sedmih letih športnega pokoja vrnila med profesionalne tenisačice. Vir: Tennis World USA.


LIONEL LETIZI

Da je potrebno biti še kako pazljiv, tudi ko ne delamo praktično ničesar in samo sedimo, priča prigoda francoskega nogometnega vratarja Lionela Letizija iz leta 2002. Temu je pri igri scrabbla (za tiste ki ne veste za kakšno igro gre – igralci morajo s pomočjo ploščic, na katerih so črke, sestavljati besede, ki so različno točkovane) padla ploščica z mize na tla. Tedanji vratar Paris Saint-Germaina je v želji, da bi z igro nadaljeval segel pod mizo, pri tem pa si poškodoval hrbtno mišico. Rezultat? Letizi je moral izpustiti naslednjo tekmo, ki jo je PSG z 0 proti 1 izgubil proti Rennesu.


Scrabble in... Vir: Mirror


...Lionel Letizi. Vir: PSG Fans.

104 views0 comments

Recent Posts

See All