• Rene Vidmar

Bizarne poškodbe športnikov, 2. del

Rubriko nevsakdanjih poškodb, ki so športnikom za določen čas onemogočile tekmovati, tokrat zaključujemo s še šestimi primeri, ki omenjenim nikakor ne morejo biti v ponos. Preverite, kdo vse se je tokrat znašel na spisku.


LIONEL SIMMONS

Znano je, da je igranje videoiger lahko posameznika zasvoji. Temu pritrjuje tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je leta 2018 sprejela sklep, v katerem po novi klasifikaciji bolezni tovrstno zasvojenost uvrstila med duševne motnje. Zasvojenemu pa bolezen negativno vpliva predvsem na družinskem, družabnem in izobraževalnem področju. Da obstaja tudi druga dimenzija zasvojenosti, pa je že leta 1991 nakazal obetavni novinec v NBA Lionel Simmons. Tedanjega člana Sacramento Kingsov je namreč popolnoma prevzel Nintendov GameBoy, ki se je na tržišču pojavil zgolj dve leti prej. Zaradi intenzivnega igranja je Simmons razvil tendinitis (vnetje kite) v zapestju in podlakti in posledično moral izpustiti celo nekaj tekem.


Lionel Simmons. Vir: BuhayBasket


MARTY CORDOVA

Prejšnjo nedeljo smo govorili o tem, kako pomemben je izgled v današnjem športu, ko te spremlja na milijone navijačev. Ob tem smo omenili prigodo španskega nogometnega vratarja Santiaga Canizaresa s kolonjsko vodico. Marty Cordova, član MLB ekipe Baltimore Orioles, pa je to povzdignil na neko povsem novo raven. Kljub temu, da dopuščam možnost, da leta 2002 še niso v tako širokem obsegu opozarjali na škodljivost sončenja in z njimi povezanimi UV žarki, saj je Cordova želel nove tekme pričakati kar se da lepo zagorel. Nekdanji novinec MLB leta 1996 je izkoristil možnost uporabe solarija, pri tem pa v njem zaspal. Rezultat? Poleg verjetno večjega tveganja za razvoj kožnega raka, se je moral na priporočilo zdravnika kar nekaj časa izogibati soncu. Posledično pa je izpustil tudi nekaj tekem.


Marty Cordova. Vir: The Star Phoenix


BRIAN ANDERSON

Verjetno ena izmed najbolj bizarnih poškodb v zgodovini športa prihaja iz baseballskih vrst. Briana Andersona, metalca Arizone Diamondbacksov, sicer lahko pohvalimo, da je v luči emancipacije prijel tudi za kakšno drugo opravilo, kot zgolj urejanje vrta. A sodeč po izidu so mu v prihodnosti takšno početje odsvetovali. Leta 2001 je namreč v intervjuju za MLB izdal, da si je med gledanjem baseball tekme na likalniku opekel obraz, potem ko je z licem želel preveriti temperaturo. Ni pa to edina anekdota, ki jo povezujejo s trenutnim strokovnim komentatorjem na Fox Sports Sun. Med športno kariero je tako pomagal ujeti roparja, ki je ukradel torbico, imel pa je tudi probleme s spancem. Tako je nekoč v spanju hodil in se ob 4:30 zjutraj znašel gol v hotelski recepciji.


Brian Anderson v vlogi strokovnega komentatorja. Vir: YouTube


MICHAEL JORDAN

Kdo bi si mislil, da se bo na navedenem spisku znašla tudi športna ikona – Michael Jordan. Proti koncu kariere, po zadnji sezoni s Chicago Bullsi, si je med potjo na Bahame težje poškodoval prst. Nezgoda se je zgodila, ko se mu je zlomil rezalnik cigar, namesto cigare je tako na rezilu pristal njegov prst. Jordan si je pretrgal tetivo, kljub operaciji pa funkcije njegovega prsta nikoli več niso bile enake. Jordana danes po njegovih besedah tako predvsem moti dejstvo, da stanje njegovega prsta vpliva tudi na igro golfa.


Prsti Michaela Jordana. Vir: Stack.com


PAULO DIOGO

Slabo izkušnjo s poškodbo prsta ima tudi nekdanji član švicarskega prvoligaša Servette FC . Večina nogometašev med proslavljanjem zadetka tvega največ rumeni karton. To se zgodi v primeru ko gre slavje ''predaleč'', bodisi z zavlačevanjem, slačenjem dresa in podobnim. Diogo pa je s proslavljanjem plačal precej večjo ceno. Ob proslavljanju tretjega doseženega zadetka proti Schaffhausenu v švicarski prvi ligi je sveže poročeni vezist splezal na kovinsko ograjo, da bi pozdravil gostujoče navijače, ob tem pa ni opazil, da se mu je prst na katerem je bil tudi poročni prstan ujel v pregrado. Ob skoku na zelenico je tako ostal brez prstana in dela prsta. Tega so mu seveda pomagali iskati uslužbenci na stadionu, na Švicarjevo nesrečo pa mu ga zdravniki niso uspeli prišiti nazaj. Sledila je amputacija.


Paulo Diogo. Vir: Big Soccer


ANTONIO BROWN

Mnogi športniki se poslužujejo krioterapije, saj se s tem pospeši regeneracijski čas, manjša togost mišič in sklepov ob napornih treningih. S tem pa lahko športniki povečajo intenzivnost treningov. Pri krioterapiji je posameznik v komori, kjer je s pomočjo uplinjenega kriogeničnega plina izpostavljen zelo nizki temperaturi od -140 do -160 °C. Na prvi pogled se terapija zdi precej neprijetna, a ob pomoči usposobljenih strokovnjakov zagotovo ne bi pomislili, da bi pri tem šlo kaj narobe. Prav to pa se je zgodilo , Antoniu Brownu, wide receiverju (široki lovilec) Oakland Raidersov v lanski sezoni. Ob odhodu v komoro si namreč ni nadel posebne obutve, zato so mu stopala ''zmrznila''. 31-letnik je tako izpustil dobršen del priprav moštva, saj je sodeloval le na enem treningu izmed enajstih.


Stopala... Vir: TMZ.com


Antonia Browna. Vir: Complex


Če ste slučajno spregledali prvi del članka: https://www.republikasporta.com/post/bizarne-poškodbe-športnikov-1-del


Vir naslovne fotografije: Hypebeast36 views0 comments

Recent Posts

See All