• Niko Hari

Bog ne daj, da bi crknu televizor: športni filmi za prebroditev karantene

Še dobro, da živimo v digitalni dobi. V karanteni štirih sten, katerih ujetniki smo v času novega koronavirusa, bi verjetno prej umrli od dolgočasenja kot od same bolezni, če nam časa ne bi krajšala internet in televizija. Športni navdušenci smo te dni prikrajšani za skoraj vsako obliko profesionalnega športa, zato sem vam pripravil ''seznamček'' odličnih športnih filmov (po sila subjektivni presoji), ki vam bodo olajšali življenje v izolaciji. Nekaj večnih klasik kot so Rocky, Million Dollar Baby in The Blind Side sem namenoma izpustil, ker so filmi doživeli izjemen ''mainstream''uspeh in jih športni fanatiki zagotovo poznate. Vsem filmoljubom, ki na mojem seznamu filmov ne boste našli nekaj, kar vam bo všeč, pa spodaj prilagam še izbor najboljših športnih filmov po mnenju celotnega uredništva. Potrudil sem se, da vam filmov ne ''spoilam''.


I, Tonya (2017)


Režiser: Craig Gillespie

V glavnih vlogah: Margot Robbie, Sebastian Stan, Julianne Nicholson, Bobby Cannavale

Žanr: drama, zgodba po resničnih dogodkih

IMDB ocena: 7,5/10


Spoznajte prikupno dekle Tonyo z iz srca Oregona, ki ima veliko težavo: sitna mama jo sili v treninge drsanja. Kljub temu, da svojo mater sovraži kot vampirji česen in sončno svetlobo, ji treningi omogočijo, da razvije svoj izjemni naravni talent. Tonya z leti dosega nove višave in postaja ena izmed najboljših umetnostnih drsalk v Združenih državah Amerike. Če ne bi bila zaznamovana kot ''bela smet'' zaradi svojega porekla, bi že zdavnaj bila cenjena tako, kot si zasluži. Za razliko od prefinjenih sotekmovalk so njeni kostumi za nastope bili izdelani doma, namesto Čajkovskega pa so ob njenih nastopih rohneli ZZ Top. Ljubezensko življenje ji ni bilo naklonjeno, saj je velikokrat bila žrtev družinskega nasilja. Njena glavna tekmica Nancy Kerrigan je bila diametralno nasprotje naše glavne protagonistke: fina, uglajena dama z izbranim besednjakom. V borbi za nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994, se zgodi eden izmed največjih škandalov v zgodovini ameriškega športa, glavna osumljenka pa je ravno Tonya Harding. Odličen film z mnogimi humornimi vložki ter fenomenalno odigrana glavna vloga Margot Robbie sta le dva izmed neštetih razlogov, zakaj si je film I, Tonya zares vredno ogledati.Bićemo prvaci sveta (2015)


Režiser: Darko Bajić

V glavnih vlogah: Strahinja Blažić, Aleksandar Radojičić, Jure Henigman, Leon Lučev, Miloš Biković, Marko Janketić

Žanr: komična drama, zgodba po resničnih dogodkih

IMDB ocena: 6,8/10


Nadaljujemo z ''domačim'' filmom, ki govori o ustanovnih očetih košarke v Jugoslaviji. Po drugi svetovni vojni je seme jugoslovanske košarke vzklilo v Beogradu, kjer se je poleg vojaško podprtega kluba Partizan rodil večni mestni rival Crvena Zvezda. Film predstavi delo štirih mladeničev, pionirjev košarkarskega športa bivše države, ki so ustanovili tako imenovano jugoslovansko košarkarsko šolo. Glavne protagoniste filma lahko spremljamo na njihovi poti grajenja košarkarske mentalitete, ki ji v Evropi najdemo konkurenco le v Litvi, kjer je tako kot v Jugoslaviji košarka bila šport številka ena (v baltski državi je to še danes).

Skozi film spremljamo razvoj tega ''ameriškega'' športa na naših tleh in vse prepreke, ki so jih morali premagati tisti, katerih sanje so bile vrhunska košarka pod jugoslovansko zastavo. Vrhunec zgodba doseže v finalu svetovnega prvenstva pri nas v Hali Tivoli (1970), kjer se jugoslovanska izbrana vrsta na čelu s kapetanom Ivom Daneuom bori za zlato medaljo proti ameriški reprezentanci.Coach Carter (2005)


Režiser: Thomas Carter

V glavnih vlogah: Samuel L. Jackson, Rob Brown, Robert Ri'chard, Rick Gonzalez, Channing Tatum, Ashanti

Žanr: biografska drama

IMDB ocena: 7,3/10


Le kdo ne pozna vulgarnih likov, ki jih igra Samuel L. Jackson. V Delih kot so Kače na letalu, Šund, Django brez okovov in Pogajalec, igralcu kletvice kar letijo iz ust . Film Coach Carter je še eden v vrsti kinematografskih del, kjer priljubljeni igralec fantastično odigra vlogo ostrega, a izredno poštenega košarkarskega trenerja Kena Carterja. Zgodba se odvija na srednji šoli v Richmondu (Kalifornija), kjer je košarkarsko moštvo sestavljeno iz fantov, ki so nespoštljivi, nasilni in brez perspektive. Carter, ki je prav tako igral za srednjo šolo, na kateri je postal novopečeni trener, si ustvari življenjsko misijo: fante spraviti v red in jih spremeniti v funkcionalna družbena bitja, ki se kriminalu izogibajo v velikem loku. Njegove nekonvencionalne metode treninga in akademskih zahtev sprva naletijo na neodobravanje moštva, vendar košarkarji kaj kmalu ugotovijo, da je trener Carter edini, ki mu je dejansko mar za njih.
Race (2016)

Režiser: Stephen Hopkins

V glavnih vlogah: Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, Carice van Houten

Žanr: drama, zgodba po resničnih dogodkih

IMDB ocena: 7,1/10


Odličen film, ki prikaže kako rasizem pronica v vse dele družbenega življenja, tudi v šport. Srce parajoča zgodba enega najboljših šprinterjev vseh časov Jessea Owensa nas popelje skozi čas, ko obiskuje univerzo v Ohiu, kjer zaradi barve njegove polti doživlja verbalno nasilje, zaničevanje in neenakopravno obravnavo. Eden redkih, ki v Owensu vidi izjemen potencial, je trener Larry Snyder, ki mu pomaga izpiliti tehniko in Owensa spremeni iz surovega talenta v najboljšega tekača ZDA. S športno se prepleta tudi ljubezenska zgodba, saj naš protagonist poleg treningov skuša preživljati še svojo ženo Ruth in njuno hčerko. Zgodba doseže vrhunec, ko Snyder predlaga, da bi Owens zastopal ZDA na olimpijskih igrah v nacističnem Berlinu samemu Firerju na očeh. Vsem je jasno, kaj pomeni nastop temnopoltega atleta v srcu nacistične dežele prepredene z rasizmom. Film, ob katerem se spet spomnimo zlobe človeštva in njegove največje napake, ki jo tokrat dobimo podano skozi športno prizmo.Pawn sacrifice (2015)


Režiser: Edward Zwick

V glavnih vlogah: Tobey Maguire, Peter Sarsgaard, Liev Schreiber, Michael Stuhlbarg, Lily Rabe

Žanr: drama, zgodba po resničnih dogodkih

IMDB ocena: 7/10


Spoznajte um enega največjih šahovskih mojstrov, kar jih je videl naš planet. Zgodba Bobbyja Fischerja nas popelje skozi njegovo otroštvo, ki je bilo prepleteno s sovraštvom do matere, sveta, komunistov in žensk, vse do največje šahovske bitke vseh časov: dvoboja za svetovnega prvaka proti Borisu Spasskemu. Film odlično prikaže, kako je človeški um lahko hkrati genialen in popolnoma zmešan. Tudi tisti, ki šaha ne spremljate ali pravil sploh ne poznate, vas bo film navdušil.

Zgodba o življenju Fischerja in hladni vojni, ki je potekala na šahovnicah, je več kot vredna prikaza na velikih platnih. Bobby je bil v ZDA rockovska zvezda, njegovi slavi pa ni bilo para. Poosebljal je intelektualni boj z večno sovražnico američanov, Sovjetsko zvezo.Najboljši športni filmi po izboru uredništva:


The Damned United

42

Borg vs McEnroe

Rush

Ford v Ferrari

Miracle

Creed

Franšiza Undisputed

Raging Bull

Moneyball

Draft Day

He Got Game

Warrior

The Express: The Ernie Davis Story

Wrestler

Eddie The Eagle

Friday Night Lights

Swimming Upstream

White Men Can't Jump

Rudy177 views0 comments

Recent Posts

See All