• Urban Kolman

Boj proti dolgčasu! Kaj ponujajo športne serije?

V prejšnjem tednu vam je kolega Hari za spopadanje z izolacijo v času COVID-19 predstavil pet športnih filmov, ki si jih lahko ogledate. Sedaj bomo še bolj konkretno zavili na male ekrane in pogledal še kaj ponujajo tv serije.


Ballers (2015-19)

Ustvarjalec: Stephen Levinson

Igrajo: Dwayne Johnson, Rob Corddry, John David Washington, Omar Miller in drugi

Žanr: komedija, drama, šport

IMBd ocena: 7.6
(vir: Medium)


Začnimo s serijo, ki se je končala v lanskem letu. Glavni lik serije Spencer Strasmore, ki ga igra Dwayne »The Rock« Johnson, je upokojeni igralec ameriškega nogometa. V glavnem spremljamo njegovo pot, kako se prebija skozi kariero finančnega svetovalca sedanjim igralcem NFL-a. Serija omogoča dokaj realen prikaz ozadja ameriške nogometne lige. V stranski vlogi pa največji vtis pustita komedijant Rob Corddry (tisti igralec iz tiste komedije), ki igra Joea Krutela, poslovnega partnerja liku Johnsona in John David Washington, (sin Denzela Washingtona, ki ga boste letos lahko gledali v novem filmu Christopherja Nolana Tenet), ki igra Rickyja Jeretta, NFL igralca, ki se bliža koncu kariere. Skozi serijo se pojavi cel kup znanih športnih obrazov, poleg tega pa se serija ukvarja z resničnimi dogodki, ena od teh je selitev Oakland Raiders v Las Vegas. Celotna serija se nahaja na HBO GO.

Gotovo vam bo všeč, če vas kakorkoli zanima NFL in če vam je bila všeč serija Entourage, saj se zgodba odvija na podoben način, s to razliko, da je iz Hollywooda prestavljena v NFL.


Friday Night Lights (2006 - 11)

Ustvarjalec: Peter Berg

Igrajo: Kyle Chandler, Connie Britton, Minka Kelly, Gaius Charles, Zach Gilford in drugi

Žanr: športna drama

IMBd ocena: 8.7


Od najnovejše do najboljše. Vsaj takšnega mnenja je ameriška stroka. Serija je bila adaptirana po istoimenskem filmu in govori o srednješolski ekipi v izmišljenem teksaškem mestu Dillon. Ustvarjalec serije je Peter Berg, režiser že prej omenjenega filma in kot kaže najboljši prijatelj Marka Wahlberga (v zadnjih petih filmih je glavno vlogo vselej igral Wahlberg). Medtem ko je glavna zgodba seveda nogomet, se serija ukvarja še s temami kot so družinske težave, problematika financ in odraščanja. Med igralci najbolj izstopata Kyle Chandler v vlogi trenerja Erica Taylorja in Connie Britton v vlogi njegove žene Tami Taylor. V zadnjih dveh sezonah pa se pojavi tudi Michael B. Jordan, v vlogi mladega talenta Vinca Howarda.

Serija je bila nominirana za devet emmyjev in dobila dva, za najboljšo glavno vlogo Kyle Chandler in najboljši scenarij za zadnjo epizodo.


Sports Nights (1998 - 00)

Ustvarjalec: Aaron Sorkin

Igrajo: Josh Charles, Peter Krause, Felicity Hufmann, Joshua Malina, Sabina Lloyd in Robert Guillaume

Žanr: komedija, drama, šport

IMBd ocena: 8.2

Sports Nights govori o nastajanju športne oddaje in kaj vse se dogaja v ozadju. Delno temelji na dogajanju znane ameriške oddaje SportsCentre, ki se še danes predvaja na ESPN. Ustvarjalec serije je Aaron Sorkin, danes znan po filmu Socialno omrežje in seriji The Newsroom, napisal pa je tudi scenarij za Moneyball. Glavne vloge imajo Josh Charles in Peter Krause kot voditelja oddaje Daniel Rydell in Casey McCall in Felicity Huffman (bodoča razočarana gospodinja in zapornica) kot izvršna producentka Dana Whitaker.

Serija je bila nominirana za osem Emmyjev in dobila tri in sicer za kinematografijo, montažo in režijo.


Eastbound and Down (2009 - 13)

Ustvarjalci: Ben Best, Jody Hill in Danny McBride

Igrajo: Danny McBride, Steve Litle, Katy Mixon, Elizabeth De Razzo in drugi

Žanri: komedija, drama, šport

IMBd ocena: 8.2


Vračamo se na HBO, kjer se je vrtela serija Eastbound and Down. Danny McBride igra tudi glavno vlogo Kennya Powersa, sedaj že upokojenega igralca baseballa, ki se je zaradi svojega obnašanja prisiljen vrniti v svoj domači kraj, kjer se zaposli kot učitelj športne vzgoje, a še vedno upa, da se mu bo uspelo vrniti nazaj v MLB. Serija je bolj komične narave, kar je samoumevno, če pogledamo projekte McBrida (Pineapple Express, This is The End). Skozi serijo se pojavi kar nekaj znanih obrazov kot so Matthew McConaughey, Will Ferrell in Don Johnson.


The League ( 2009 - 15)

Ustarjalca: Jeff Schaffer in Jackie Schaffer

Igrajo: Mark Duplass, Nick Kroll, Stephen Rannazzisi, Paul Scheer, Jon Lajoie in Katie Aselton

Žanri: športna komedija

IMBd ocena: 8.2


Za konec še serija, kjer je glavna zanka šport, a nihče od glavnih likov ni športnik. The League je komična serija, ki se vrti okoli šestih prijateljev, ki igrajo fantasy nogometno ligo. V glavnih vlogah igrajo ustaljeni igralci na ameriški komični sceni kot so Paul Scheer, Nick Kroll in Mark Duplass. Poleg njih se skozi serijo pojavi cel kup znanih obrazov, med njimi so tudi Seth Rogen, Brie Larson in Snoop Dogg. Poleg njih pa so gledalci serije lahko priča tudi mnogim preteklim in sedanjim zvezdnikom lige NFL, ki se prav tako pojavijo v seriji.


(vir naslovne slike: twitter)

58 views0 comments

Recent Posts

See All