• Aljaž Janez Pirnat

Cale Makar – prišel, videl, zmagal

Nedavno je vodstvo lige NHL sporočilo, da je letošnji redni del sezone predčasno zaključen in da se bo nadaljevanje tekmovanja začelo neposredno z dvoboji končnice. S tem smo dobili tudi zmagovalce nekaterih prestižnih individualnih nagrad. Leon Draisaitl je prejel naziv najboljšega strelca po točkah (golih in podajah), David Pastrnak in Aleksander Ovečkin si delita pokal Maurice ''Rocket'' Richard, ki se podeli igralcu (ali igralcem), ki v rednem delu sezone doseže največ zadetkov, Tukka Rask in Jaroslav Halak pa sta vratarski dvojec ekipe, ki je v rednem delu sezone prejela najmanj zadetkov. Nekaj malega o posamičnih lovorikah je torej že znanega, vendar na razglasitev zmagovalcev najprestižnejših nazivov še čakamo. Sem spadajo predvsem naziv najučinkovitejšega igralca rednega dela sezone, najboljšega vratarja rednega dela sezone in naziv novinca leta. Zlasti za slednjega se vse pogosteje omenja izjemnega mladeniča, ki sliši na ime Cale Makar.


Makar še zdaleč ni tipičen ''rookie''. Čeprav drži, da je svoj prvenec v rednem delu sezone odigral v letošnji izvedbi lige (zaradi česar tehnično je novinec), ima mladi branilec že NHL izkušnje, in sicer iz lanske končnice. Po tem, ko je lani osvojil nagrado Hobeyja Bakerja kot najboljši igralec univerzitetnih lig, so mu kaj hitro pri Koloradu (ekipa ga je na naboru 2017 izbrala kot četrtega) ponudili tri letno pogodbo. En dan po podpisu ga je čakal pravi ognjeni krst, saj je na tretji tekmi serije prvega kroga končnice zaigral proti Flamesom iz Calgaryja. Na tej tekmi se je Kanadčan ukrajinskih korenin vpisal v zgodovino, saj je kot prvi obrambni igralec vseh časov dosegel zadetek s svojim prvim strelom v končnici.


Plazovi iz Kolorada so se tedaj sicer prebili v drugi krog končnice, kjer pa jih je na sedmih tekmah izločila zasedba iz San Joseja. Toda v naslednjo sezono so lahko vstopili z dvignjenimi glavami, saj so s z Makarjem v ekipi pridobili izjemen kapital.

Cale Makar. VIR: Yahoo

Že pred začetkom rednega dela letošnje sezone se je napovedovalo, da bo mladinski svetovni prvak z leta 2018 zagotovo izstopal med novinci. To se je tudi zgodilo. 21-letnik se je nemudoma uveljavil kot eden najučinkovitejših ''ofenzivnih'' branilcev v ligi in dosegel kar 23 točk (skupno golov in podaj) na svojih prvih 21 tekmah v rednem delu sezone. Njegove kvalitete so hitro postale prepoznavne širom lige in mnogi so zanj začeli govoriti, da je vse, kar moderen obrambni igralec mora biti.


Kar naredi Makarja tako edinstvenega, je njegova drsalna sposobnost. Redki so obrambni igralci, ki znajo vstop v napadalno tretjino izvesti tako elegantno in preprosto kot mladi Kanadčan. Makar ima nekaj najbolj preprostih in tekočih drsalnih spretnosti, kar jih je možno videti, in sposobnost, da vzdržuje svoje ravnotežje, držo in hitrost med pospeševanjem, prečenjem in prehodom iz obrambe v napad ter nazaj, s ploščkom ali brez, mu je omogočila, da se je iz univerzitetnih lig preselil v NHL.


Prav tako velja omeniti Makarjevo sposobnost izpod svoje palice sprožiti izjemno natančen in smrtonosen strel ali pa neverjetno precizno in nepričakovano podajo. To je tista lastnost, ki mladeniča naredi tako učinkovitega v napadu. Novinec je z 12 goli in 38 podajami na 57 tekmah namreč tretji najučinkovitejši branilec v ligi glede na dosežene točke na tekmo. Pred njim sta le letos ofenzivno najdejavnejša obrambna igralca John Carlson in Roman Josi, ki sta oba odigrala nekaj več tekem kot Makar. Toda ne gre pozabiti, da je slednji še zmeraj ''rookie'', Carlson in Josi pa jih imata oba že 30 in seveda obilico izkušenj v najmočnejši hokejski ligi na svetu.


Verjetno največja razlika med Makarjem in povprečnim novincem je njegova drža in samozavest, ki jo neštetokrat prikaže na ledu. Ob gledanju njegovih predstav v dresu Kolorada ne bi nikoli rekel, da je novinec, temveč hokejist v zlatih letih svoje kariere. Najresnejši kandidat za Calder Memorial pokal, ki se podeli najboljšemu novincu rednega dela sezone, je revolucioniral vlogo novinca v obrambi, katerega naloga ni več zgolj neumorno loviti plošček in ga spraviti z obrambne tretjine, temveč tudi izkazati dovršno mero odločnosti, zrelosti in suverenosti z modre črte v napadalni tretjini.


Letošnji format in izvedba končnice v ligi NHL bo zaradi novega koronavirusa malce spremenjen. V sklepno fazo tekmovanja tokrat ne bo šlo le osem, temveč dvanajst ekip iz vsake konference, vse tekme pa bodo odigrane na dveh do sedaj še neznanih lokacijah, kjer bo epidemiološka slika najbolj ugodna. Najboljša štiri moštva iz zahodne ter vzhodne konference se bodo avtomatično uvrstila v drugi krog končnice, kjer se bo igralo na štiri zmage, kot po starem sistemu. Ostali bodo med seboj igral nekakšen kvalifikacijski krog, kjer bo za napredovanje nasprotnika potrebno premagati trikrat.


Makar se je s Koloradom – drugo najučinkovitejšo ekipo v zahodni konferenci – že uvrstil v naslednji krog končnice, toda predenj bodo uradno z njo tudi začeli, bodo odigrali še tri tekme, ki bodo določile končno ''pozicijo'' v končnici, in sicer po eno z St. Lousiom, Dallasom in Vegasom. Morda bo za njih letos prav mladi Makar tisti, ki bo jeziček na tehtnici prevesel v njihovo korist in jim omogočil, da stopijo korak bližje Stanleyjevemu pokalu.

33 views0 comments