• Luka Skarlovnik

COVID-19, vse prej kot mehiško pivo

Serijo člankov o NBA nagradah je treba (kot večino ostalih športnih dogodkov) prekiniti zaradi še trajajoče pandemije koronavirusa, ki je dodobra opustošil svetovno športno dogajanje. Prestavljenih je bilo ogromno dvobojev in športnih dogodkov, mnogo se jih je odvilo za zaprtimi vrati, veliko je celo odpovedanih. V zadnjem tednu so ukrepi dosegli že kritično stanje – celotne lige, tudi največje, so začasno zaustavljene, da se širjenje virusa karseda minimizira. Mnogi se sprašujejo kaj je najboljša možna rešitev in glede na to, da je situacija dokaj unikatna, odgovorov nimajo niti vodilni, a vseeno je treba pohvaliti visoke športne uradnike, ki so (povečini) zdravje športnikov in navijačev postavili na prvo mesto.


Brez navijačev se dogodki zdijo nenaravni, manjka tipična atmosfera, ki jih dela posebne. Izpeljati dogodke za zaprtimi vrati? Podaljšati sezono? Končati sezono s trenutno lestvico? Sezono prekiniti in označiti kot nično? Vse to so vprašanja na katera bomo slej kot prej dobili odgovore. V tej krizni situaciji vas bomo o večjih spremembah na naši Facebook strani (Republika Športa) obveščali tudi sproti.


(vir: abc7ny.com)

Najprej se moramo preseliti na slovenski »sneg«, kjer je že bil odpovedan Pokal Vitranc za svetovni pokal v alpskem smučanju, odpovedana je bila tudi ženska tekma v Areju. Tako so nam kritične razmere odvzele napet konec sezone in jo odločile namesto smučarjev samih. Odpovedano je bilo tudi Svetovno prvenstvo v smučarskih skokih v Planici, ki ga bodo organizatorji poskušali prestaviti.


· Vsaj do 3. aprila so odpovedani vsi športni dogodki v Italiji.


· Marca so odpovedani športni dogodki v Argentini.


NOGOMET

· Odločitev največjih (nogometnih) razsežnosti bo sprejeta v torek, vse pa se nagiba k temu, da bo UEFA odpovedala letošnje Evropsko prvenstvo. Do danes največji dogodek z možnostjo odpovedi, časovno sproščeno poletje pa bi lahko omogočilo dokončanje letošnjih lig.


· 1. SNL je ligo prekinila vsaj za 2 ligaška kroga.


· Vsaj za 2 tedna (2 odigrana kroga) je prekinjena španska La Liga.


· V Bundesligi so bile tekme odpovedane vsaj do 2. aprila


· Ligue 1 je sprejela podobne ukrepe, prekinili so vse tekme.


· V Ligi prvakov in Evropski ligi so bile zaenkrat nekatere tekme odigrane pred praznimi tribunami, odpovedali so vse tekme, ki bi morale biti odigrane v prihajajočem tednu.


· Premier liga je še v četrtek vztrajala, da se tekme vsaj ta vikend odvijejo po planu (celo z gledalci), a je bila na včerajšnjem sestanku sprejeta odločitev prekinitev angleškega nogometa pod okriljem angleške nogometne zveze do vsaj 3. aprila (Premier liga, EFL in ženska Super liga ter prvenstvo).


· MLS je tekme odpovedala za 30 dni.


KOŠARKA

· Do nadaljnjega (vsaj 30 dni) je prekinjena liga NBA, po tem, ko so potrdili okužbo Rudyja Goberta, v karanteni so vse ekipe s katerimi je nedavno imel stik. Gobert se je v zadnjem tednu norčeval iz virusa in se namerno preveč dotikal opreme in soigralcev, kar po potrditvi njegove okužbe (lahko predvidevate) ni bilo dobro sprejeto.


· Zaključni turnir študentske košarke NCAA»March Madness« so odpovedali (prekinili so ženska in moška tekmovanja).


· Euroleague je do nadaljnjega prekinjena.


· Ligaška tekmovanja je do nadaljnjega prekinila tudi Košarkarska zveza Slovenije.


DRUGO

· TENIS: ATP tekmovanja so odpovedana za 6 tednov, najverjetneje nič profesionalnih turnirjev do 20. aprila.


· F1: Odpovedana je bila Velika nagrada Avstralije, prva dirka sezone Formule 1, poleg odpovedi VN Kitajske so sledile s še VN Bahraina in Vietnama, sezona naj bi se začela v maju.


· GOLF: Odpovedani/prestavljeni so trije LPGA turnirji, tudi prvi Major sezone.


· MMA: UFC dogodki v bližnji prihodnosti zaenkrat ne bodo odpovedani, nekateri bodo prestavljeni, večina pa se bo odvijala brez publike.


· HOKEJ: NHL sezona je do nadaljnjega prekinjena.


· TEK: Prestavljen je bil londonski maraton.


· KOLESARSTVO: prestavljena je majska dirka po Italiji.Večja imena športnega sveta, ki so okužena:

· Daniele Rugani (Juventus)

· Paulo Dybala (Juventus)

· Mikel Arteta (Arsenal)

· Callum Hudson-Odoi (Chelsea)

· Rudy Gobert (Utah Jazz)

· Donovan Mitchell (Utah Jazz)

37 views0 comments

Recent Posts

See All