• Rene Vidmar

Dežela boksa

Mariačiji, glasbeniki z značilnimi pokrivali sombreri, tekila, tortilje, starodavni templji ljudstva Majev – to je le nekaj razpoznavnih produktov Mehike. V športnem smislu takšno mesto zaseda boks. Res je sicer, da je ta po priljubljenosti na drugem mestu, takoj za nogometom, a med individualnimi športi zaseda prvo mesto – poleg tega ima za Mehičane boks posebno mesto v njihovi nacionalni identiteti.


Na začetku 20. stoletja je boks veljal za barbarski šport, ki so ga trenirali le ljudje iz nižjega sloja družbene lestvice. Javnost mu izrazito ni bila naklonjena in ga je dojemala kot barbarskega. V tistih časih je bil amaterski boks priljubljen predvsem v obalnih krajih Mehiškega zaliva, kjer so se po mnenju zgodovinarjev mornarji, ki so imeli pesti ovite v robčke, med seboj borili za denar, ki so ga namenili za pijančevanje. Izmed mest, kjer so potekali takšni boji, se je v zgodovino vpisal Tampico, kjer je bila leta 1921 ustanovljena prva mehiška boksarska komisija.


Tampico. Vir: All Mexico 365


Z ustanovitvijo prve komisije so v šport vnesli nekaj prepotrebnih pravil in predpisov, s katerimi so v očeh javnosti omilili njegov ugled . Kljub temu pa je v družbi še vedno bil prisoten razkorak med dojemanjem amaterjev in profesionalnih borcev. Za prvega profesionalnega mehiškega borca se smatra Miguel Angel Febles oziroma Mike Febles. ''El Leon Veracruzano'' (Verakruški lev) je bil rojen v Mehiki, a se je še kot otrok preselil na Kubo. Tam je oral ledino in postal pionir kubanskega boksa, imel pa je tudi črni pas v jiu-jitsu. Po nekaj profesionalnih borbah se je iz Kube vrnil v domovino, kjer je osvojil štiri naslove državnega prvaka. Po tem, ko je kot konjeniški stotnik sodeloval v mehiški revoluciji, je postal glavni boksarski inštruktor za državno policijo in vojsko. Leta 1932 pa je bil tudi pomočnik trenerja mehiške boksarske olimpijske reprezentance, ki je v Los Angelesu z Franciscom Cabanasom Pardom osvojila tudi prvo zlato medaljo za državo v boksu.Miguel Angel Febles. Vir: BoxRec


In prav že zgoraj omenjena mehiška revolucija, ki je potekala med letoma 1910 in 1924, je odločilno prispevala pri širitvi popularnosti boksa v Mehiki. Šport je po letih spopadov postal sredstvo vlade, s katerim je ta promovirala stabilnost države ter nakazovala uspešnost revolucije. 30. leta 20. stoletjatako povezujemo za prvo zlato dobo mehiškega boksa. Ta se je v ZDA prebil z največjo migracijo mehiških priseljencev, ki so državo zapustili zaradi revolucije.


Vpliv mehiškega boksa pa se ni razširil le v ZDA – v 60. letih 20. stoletja je posegel tudi na globalno področje. Kongres leta 1963 v Ciudad de Mexicu, kjer so sodelovali predstavniki iz Latinske Amerike, Azije, Evrope in ZDA, je reformiral in združil šport. Na srečanju so ustanovili WBC (World Boxing Council), prvi svetovni boksarski organ. Čeprav je organizacijo ustanovilo več držav, pa je WBC popolnoma v mehiških rokah. Med omenjenimi cilji organizacije je tako zaščita mehiških borcev pred boksarskimi promotorji in zastopniki v ZDA.


Drugo zlato dobo mehiškega boksa povezujemo z najboljšim mehiškim borcem vseh časov in verjetno tudi enim izmed najboljših v zgodovini. Julio Cesar Chavez je upodobitev mehiškega mačizma. Boksarski svet je navduševal v letih od 1980 pa tja do leta 2005. V tem času je dosegel danes nepredstavljivih 107 zmag, od tega 86 s nokavtom, šest porazov in dva neodločena izida. Kar govori o njegovi veličini je tudi niz 87 zmag. Ljudem pa se ni vtisnil v spomin zgolj po teh številkah temveč tudi po načinu borbe, saj je postal sinonim za ''mehiški stil borbe'', o katerem smo govorili že v enem izmed prejšnjih prispevkov. V svoji karieri je bil tudi številne borbe s potomci mehiških priseljencev v ZDA, zato je odpiral tudi vprašanja glede etične pripadnosti svojih nasprotnikov predvsem v odnosu do asimilacije v ZDA, ko posameznik ne more biti več smatran kot Mehičan. Vprašanje, ki je v boksarskem svetu med mehiškimi borci in potomci priseljencev v ZDA še kako aktualno danes, saj druge zadevajo predvsem finančne koristi, medtem ko prvi cenijo predvsem državni ponos. V luči obtoževanj je trenutno stanje najbolje ponazoril trenutni prvak težke kategorije po verziji WBC, Tyson Fury, ko se je v enem izmed zadnjih obračunov odet v pončo in sombrero ter ob spremljavi mehiških ritmov sprehodil do ringa.Veliki Julio Cesar Chavez. Vir: Bad Left Hook.


Če je boks v zadnjih letih izgubil nekoliko oboževalcev predvsem med pripadniki belega srednjega razreda, pa v njegovem jedru ostajajo latinoameričani. Predvsem Mehičani trenutno obdobje lahko smatrajo za vrh v boksarski zgodovini. Na čelu z trenutno najboljšim ''pound per pound'' borcem Saulom Canelom Alvarezom, ki je pri komaj 29 letih verjetno že v boksarski hiši slavnih, imajo trenutno sladke skrbi.


Vir naslovne fotografijje: Daily Mail

24 views0 comments

Recent Posts

See All