• Jan Blaževič

Desetletje v biatlonu

Biatlon je šport, ki v zadnjem času postaja vse bolj popularen in vse bolj gledan. Je en izmed najbolj priljubljenih zimskih športov v Evropi. Predvsem v skandinavskih državah (na Norveškem, Švedskem in Finskem) je biatlon kot neke vrste religija. Od tam načeloma prihajajo tudi najboljši nordijski smučarji; ne le biatlonci, temveč tudi skakalci, tekači na smučeh in kombinatorci (smučarski skoki + tek na smučeh). Izjemno popularen je tudi v Rusiji, Franciji in Nemčiji, blizu vrha pa se redno gibajo še Čehi, Ukrajinci in tudi Slovenci.


Brata Boe, Martin Fourcade, Emile Hegle Svendsen, do neke mere tudi Bjorndalen. V ženski konkurenci Kaisa Makarainen in Darya Domracheva. To je zgolj nekaj imen biatloncev in biatlonk, ki so krojili vrh športa v desetletju, ki se izteka. Ljudje, ki so v svojih državah izjemno cenjeni, kar kaže na visok status biatlona v svetu športa.

Tudi Jakov Fak spada med uspešnejše biatlonce tega desetletja. (vir: siol.net)


Martin Fourcade

Martin Fourcade je verjetno ime, ki ga poznajo tudi tisti, ki biatlona ne spremljajo veliko. Francoz je za to poskrbel s svojimi rezultati v zadnjih letih. Eden najbolj uspešnih biatloncev vseh časov je premaknil meje biatlona. Ne samo, da je s svojim 7. osvojenim velikim kristalnim globusom za najboljšega biatlonca zime podrl rekord, teh 7. naslovov je osvojil zaporedoma, kar jim da še večjo težo. Med leti 2011 in 2018 je bil pač najboljši. Kot Marcel Hirscher v slalomu je bil tudi on brez resne konkurence. 25. medalj na svetovnih prvenstvih in sedem na olimpijskih igrah to samo dokazuje. Teh sedem medalj ga uvršča tudi na mesto najuspešnejšega francoskega olimpijca vseh časov. Fourcadova fizična in psihična pripravljenost je bila do lanske sezone na nepredstavljivi ravni. Lani si je privoščil odmor od vrhunskih rezultatov – svetovni pokal je zaključil šele na 12. mestu. Letos pa si ponovno želi boljših rezultatov. Po dveh preizkušnjah je imel ponovno oblečeno rumeno majico trenutno najboljšega biatlonca, sedaj pa se nahaja na tretjem mestu v svetovnem pokalu.

Martin Fourcade – najuspešnejši francoski zimski športnik. (vir: tellerreport.com)


Norvežani – biatlonski narod

Fourcade je bil torej uspešen v sredini desetletja, na začetku in koncu pa so Norvežani tisti, ki so prednjačili. Kar ni nič presenetljivega. Na splošno so izjemni »fizičnjaki«, še posebej kar se teka tiče so vrhunsko pripravljeni. Ne le v biatlonu, dominirajo tudi v smučarskem teku. Johannes Hosflot Klaebo in Therese Johaug sta že nekaj časa prvi imeni te nordijske discipline. V lanski sezoni so tako v moški kot ženski konkurenci vsa tri mesta na stošničkah skupnega seštevka osvojili prav Norvežani. In te tekaške sposobnosti se prenašajo tudi na biatlon.


Emile Hegle Svendsen je od leta 2007 do 2014 vedno končal med najboljšimi tremi v svetovnem pokalu, sezono 2011 pa je dobil Tarjei Boe (samo pet točk pred rojakom Svendsnom). Norveška je bila torej edina, ki je lahko vsaj konkurirala Fourcadu v njegovih prvih šampijonskih sezonah. Boe je imel v naslednjih letih številne težave s poškodbami, Svendsen pa je leta 2016 zaključil kariero. Vseeno pa Norvežanom ni bilo potrebno prav dolgo čakati na novo zvezdo. Mlajši brat Tarjeia Boeja, Johannes Thingnes Boe, je namreč še bolj nadarjen od svojega vrata. V sezoni 2018/19 je osvojil vse, kar se je dalo. Velikemu kristalnemu globusu je dodal še male kristalne globuse za individualne preizkušnje, za šprint, za preizkušnje v zasledovnaju in tekme s skupinskim startom. Sezono prej je bil v vseh naštetih drugi, osvojil je le seštevek za individualne preizkušnje. Star je šele 26 let, bliža se torej najboljšim kondicijskim letom, in po trenutni formi sodeč se kaj lahko se zgodi, da bo napadel rekord Martina Fourcada, do katerega pa mu manjka še ogromno.

Brata Boe. Levo Tarjei, desno Johannes Thingnes. (vir: biathlonworld.com)


Bjorndalen – Domračeva

Leta 2017 se je od tekmovanj poslovil Ole Eijnar Bjorndalen, poleg Fourcada najboljši moški biatlonec vseh časov. V karavani je preživel kar 23 sezon, osvojil 45 medalj na svetovnih prvenstvih (20 zlatih), 13 na OI (osem zlatih), držal pa je rekord za število velikih kristalnih globusov, preden ga je dohitel že velikokrat omenjeni Fourcade. Če ga je Fourcade, kar se tiče dosežkov v karieri, prehitel, pa je Bjorndalen z gotovostjo še vedno del najbolj uspešnega biatlonskega para.


Njegova žena je namreč Belorusinja Darya Domračeva, s katero se je poročil leta 2016. No, sicer sta oba že slekla smučarska kombinezona in tekaške smuči ter puške dala v kot. A Domračevo si bomo zapomnili po Olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Tja je prišla neverjetno pripravljena, osvojila tri zlate medalje (individualna preizkušnja, zasledovanje in skupinski start) in očitno pritegnila Bjorndalnovo pozornost. V naslednji sezoni je nadaljevala dobro formo in edinkrat osvojila veliki kristalni globus za najboljšo biatlonko zime.

Darya Domračeva in Ole Eijnar Bjorndalen. (vir: belarusfeed.com)


Ženska konkurenca bolj izenačena

Kar je bil v zadnjem desetletju Fourcade v moški konkurenci, pa je bila Kaisa Makarainen v ženski, a v veliko manjši meri. Finka je bila najbolj konsistenta biatlonka desetletje, vsako zimo je končala med najboljšimi sedmimi. Trikrat je bila okronana za prvakinjo zime, še dvakrat je končala na odru za zmagovalce. Sedaj že veteranka pri svojih 36-ih letih še vedno tekmuje, bomo videli ali bo vztrajala še do zimskih olimpijskih iger 2022.

Kaisa Makarainen na strelišču. (vir: www.zimbio.com)


Kaj pa slovenski biatlon?

Je pa bilo desetletje kar uspešno tudi za slovenske predstavnike v enem od težavnejših zimskih športov. Prvi uspeh je bil že prestop Jakova Faka v slovensko biatlonsko reprezentanco (ta je še leta 2010 na OI v Vancouverju zastopal hrvaške barve). Z njim smo dobili izjemnega atleta in tudi kar nekaj medalj. Srebrno na OI 2018 v Pjongčangu, dve zlati in eno bronasto medlajo na svetovnih prvenstvih, bil pa je tudi član četverice, ki je osovjila srebro na SP v Ruhpoldingu leta 2012 v mešani štafeti. Ob njem so nastopali še Klemen Bauer, Andreja Mali in Teja Gregorin. Slednja je Sloveniji v Sočiju leta 2014 prinesla bron na zasledovalni tekmi; po naknadnih testiranjih je padla na dopinškem testu, saj je bila pozitivna na rasni hormon. Tako so ji izbrisali vse rezultate med letoma 2010 in 2012, izgubila je tudi že omenjeno medaljo.


Nas pa lahko precej skrbi glede slovenskega biatlonskega podmladka. Našteti štirje biatleti so vsi že na slabši strani tridesetih, obe punci sploh ne tekmujeta več, rezultati Bauerja in Faka pa niso bleščeči. Že nekaj časa ne. Je kriva slaba pripravljenost ali nekonkurenčno pripravljene smuči? Nevem, upam pa, da se slovenski biatlon pobere in da kmalu dobimo novega Jakova Faka.

Jakov Fak in Klemen Bauer. (vir: siol.net)


Karavana se trenutno mudi v Avstiji v Hochfilzenu, po Franciji in Nemčiji pa bo svetovni pokal gostila Pokljuka. Med 23. in 26. januarjem bodo na sporedu individualne preizkušnje in tekme s skupinskim startom tako v moški kot ženski konkurenci. Pokljuka pa bo za nekatere biatlonce in biatlonke gotovo služila kot priprava pred svetovnim prvenstvom, ki bo med 14. in 23. februarjem v Italiji.

17 views0 comments