• Jan Blaževič

Dirkalniki Formule 1 za sezono 2021

Prvi vrhunec vsake sezone Formule 1 je predstavitev vseh moštvenih dirkalnikov moštev. V tem članku bom razvrstil formule po izgledu: od manj privlačnih, do na oko privlačnejših. Vseeno bodo na presojo vplivali tudi ostali dejavniki. Pozor: razvrščanje česarkoli po izgledu je zelo subjektivno, zagotovo se vsak z mojo razvrstitvijo ne bo strinjal. Ampak v tem je čar. Vsake oči imajo namreč svojega malarja.


10. Williams

Williamsov letošnji dirkalnik izgleda kot nekaj, kar bi 10-letnik ustvaril v igrici Need for Speed. Sprednji del je sicer povsem soliden, a prehodi različnih odtenkov modre barve na zadnji strani dirklanika pokvarjio vtis. Williamsu tudi močno primanjkuje sponzorjev, kar naredi avto precej "prazen". Poleg tega pa je v karavani preveč modre in bele barve, kar lahko pomeni, da bo nekatere formule (predvsem na začelju) težko ločiti med sabo. Je pa res, da so vsaj spremenili podobo in poizkusili z novimi idejami, kar ne moremo trditi za vse ekipe. Vseeno Williams zaseda zadnje mesto.


9. Haas

Letošnji Haasov dirkalnik je mogoče opisati z le eno besedo. Rusija. Ameriška ekipa je v svoji kratki karieri v Formuli 1 že velikokrat spremenila barve in dokazali so, da jim tradicija ne pomeni veliko. Spomnimo se samo, ko je leta 2019 na formulin trg prišla energijska pijača Rich Energy – Haas je takoj podredil svoje barve črnozlati kombinaciji tega podjetja. Podobno se je zgodilo tudi tokrat. S prihodom Rusa Nikite Mazepina je namreč prišel tudi obilen kup ruskega denarja, brez katerega verjetno Haasa v Formuli 1 sploh ne bi bilo več. Tako so se ruske barve znašle na formuli. Če smo iskreni, ima tudi pozitivne lastnosti. A vseeno se bo ob pogledu nanjo v ozadju vedno zavrtela ruska himna.


8. Mercedes

Verjetno edina razvrstitev, na kateri Mercedes ni na prvem mestu. Tudi letos ohranjajo osnovno črno barvo – kar je škoda, saj so srebrni Mercedesi vedno veljali za ene izmed boljših. Podobno kot pri Williamsu je tudi pri glavnih favoritih letošnje sezone sprednji del formule vrhunski. Zalomi pa se zadaj. AMG AMG AMG AMG. Ne hvala. Dodali so še več rdeče barve podjetja Ineos, kar me sploh ne zmoti, popestri dirkalnik, a zadnji srebrno-beli del bi lahko oblikovali veliko bolje.


7. Alpha Tauri

Če sem iskren, tudi Alpha Tauri ni nič posebnega. Svetlejša barva na spodnji strani formule in temnejša na zgornji enostavno ne vžge. Vseeno je dirkalnik boljši od zgoraj naštetih. Mogoče je občutek zavajajoč in bo na samem dirkališču povsem drugače. Je pa dejstvo, da če barve dirkalnika samo zamenjamo, torej da na mesta, kjer je bela, damo modro in obratno, dobimo enega najbolj elegantnih dirkalnikov.


6. Ferrari

Karkoli narediš z rdečo Ferrarijevo barvo, ne moreš zgrešiti. Vseeno bi človek od Italijanov pričakoval več. Glavna slabost dirkalnika pa je zagotovo velik zeleni logotip podjetja Mission Winnow sredi dirkalnika, ki pokvari celoten bolid. Sicer vrhunska marketinška poteza, saj se sedaj na veliko govori o podjetju in njegovemu zelenemu madežu na Ferrarijevi formuli, vseeno pa za oči ni najbolj prijazna. Če zeleno spremenimo v črno, je dirkalnik verjetno med najlepšimi petimi. Tako pa zaseda šesto mesto. Bomo pa videli, če do začetka sezone barvo mogoče zamenjajo. Upajmo.


5. McLaren

McLaren v letošnji sezoni ni veliko spremenil, vseeno pa dirkalnik izgleda dobro – ne pa briljantno. Oranžna barva je postala prepoznavna in je potreben odmik od modrobelih kombinacij, ki jih ima pet drugih ekip. Zagotovo pa bi se lahko bolj potrudili.


4. Red Bull

Tudi Red Bull ni veliko spreminjal, a spremembe niso bilenpotrebne. Formula izgleda izvrstno že nekaj let. Če ni pokvarjeno, ne popravljaj – in s takšno mislijo so se dirkalnika lotili pri Rdečih bikih. Sicer so izgubili logotip Aston Martina na zadnjem krilcu, nadomestila ga je Honda. Bomo pa videli, če bo dirkalnik dirkačema dejansko dal krila in poletel mimo Mercedesov na stezi.


3. Aston Martin

Zelena barva je nazaj v Formuli 1! Lanski Racing Point je letos Aston Martin. Vseeno ni povsem izginila roza barva dirkalnikov. Podjetje BWT, ki je bilo glavni sponzor Racing Pointa, in ki vsakemu svojemu športnemu "produktu" doda rožnato barvo, je tudi letos podpisalo pogodbo z Aston Martinom. Tako zeleno dopolnjujejo črte v roza barvi. Bi bil brez njih dirkalnik lepši? Absolutno, vseeno pa bolida ne pokvarijo povsem. Če BWT ne bi v zadnjem trenutku vskočil nazaj v Formulo 1, bi Aston Martin namesto roza barve verjetno uporabil limetino zeleno in dirkalnik bi bil bližje prvima dvema.


2. Alpine

Renault ostaja v Formuli 1, ekipa se je le preimenovala v Alpine, ki je neke vrste športni oddelek Renaulta. Dirkalnik izgleda fantastično, odtenek modre barve je izredno čist, rdeča pa doda pestrost. Čeprav gre za čudovito formulo, ostaja grenak občutek, da rumene formule (ki je bila Renaultova zaščitna barva) v letošnji sezoni v karavani ne bo. Sta pa (zame) Alpine in ekipa, ki jo bom še omenil, z ramo ob rami, kar se tiče izgleda dirkalnika. Je pa Alpine v tem primeru potegnil krajšo. Gotovo se ne bodo preveč sekirali.


1. Alfa Romeo

Preprosto, elegantno. Alfa v moji razvrstitvi zaseda prvo mesto. Ni velikih sprememb od lani, so pa v zadnjem delu dirkalniku obrnili barve: logotip alfa romeo je bil lani bel, okoli njega pa formula temno rdeča, letos je ravno obratno. Najverjetneje ekipa ne bo dosegala velikega števila točk na dirkah, zagotovo pa bi se dirkalnik visoko uvrstil na vsakem lepotnem tekmovanju.


(vir naslovne fotografije: Formula1.com)

30 views0 comments

Recent Posts

See All

F1 2021