• Samo Demšar

Ekipa, nekdaj poznana kot Washington Redskins

Ime športne ekipe je zagotovo ena od najpomembnejših stvari, ki si jo ta lasti. V desetletjih obstoja se bo na čelu moštva zamenjalo več lastnikov, trenerjev in igralcev, a poleg značilnih barv je ime ekipe konstantno – nekaj, kar da moštvu identiteto, navijačem pa material za pisanje njihovih hvalnic.


Prav to je bil gotovo eden od razlogov, da se je NFL franšiza, na čelu z njenim lastnikom Danielom Snyderjem, toliko let otepala menjave imena.

A prišlo je leto 2020, ki je ob številnih presenečenjih prineslo tudi »povratek« gibanja Black Lives Matter.


Gibanje so v začetku julija pri The New York Times označili za potencialno največje gibanje v zgodovini ZDA. »Normalizacija« klečanja, ki ga je na ameriška igrišča pred leti ponovno uvedel Colin Kaepernick, ter umik kipov, ki poveličujejo konfederacijske generale ali zgodovinske osebnosti, odgovorne za množične poboje manjšin, sta le dva dosežka omenjenega gibanja.

V tem besedilu se bomo osredotočili na NFL franšizo iz glavnega mesta ZDA, ki je po desetletjih pritiskov o menjavi imena tem končno podlegla. Franšiza Washington Redskins bo v naslednji sezoni poznana zgolj kot Washington Football Team.

Snyderjeva izjava iz leta 2013. Nikoli ne reci nikoli.


Čeprav je bil kolonializem prisoten praktično povsod, se je pojav, ko se ekipe za svoje ime, grbe ali maskote zatečejo k staroselski kulturi, najbolj razširil prav v ZDA in Kanadi.


V Severni Ameriki sicer obstaja veliko športnih ekip, ki so poimenovane po etničnih skupinah – Boston Celtics, New York Yankees, Minesotta Vikings, Notre Dame Fighting Irish, Montreal Canadiens ... Razlog, da teh imen ne moremo enačiti z Washington Redskins, je, da so v omenjenih primerih etnične skupine same izbrale imena ekip.

Če kdo ne razume, zakaj je bilo potrebno zamenjati ime franšize, naj si ogleda ta posnetek, ki so ga pred več kot šestimi leti objavili pri The National Congress of American Indians.

Slika časopisa iz leta 1863, ki jasno pokaže pomen sporne besede.


Franšiza je bila ustanovljena leta 1932 z imenom Boston Braves, leto kasneje pa so se preimenovali v Boston Redskins. Do nedavnega je veljalo prepričanje, da je takratni lastnik George Preston Marshall ime spremenil v čast »staroselskega« trenerja in nekaterih staroselskih igralcev. A leta 2014 se je našel citat iz leta 1933, ko je Marshall za Hartford Courant obrazložil, da je ime spremenil zaradi zmede z bejzbol franšizo z istim imenom – danes sicer poznano kot Atlanta Braves. Sprememba imena je hkrati omogočila tudi ohranitev grba, na katerem je bil upodobljen staroselec.


Zgoraj omenjeni »staroselski« glavni trener William Henry "Lone Star" Dietz je trdil, da je delno ameriški staroselec. Čeprav ga trenutni lastnik franšize iz Washingtona Snyder označuje za staroselca, je leta 2004 po številnih člankih Indian Country Today Media Network postalo jasno, da je bil Dietz le belopolti moški, ki se je izdajal za staroselca.


Boston v 30-ih letih prejšnjega stoletja ni bil najbolj primerno mesto za NFL franšizo, zato je sledila selitev v Washington, kjer so pod imenom Washington Redskins tekmovali vse do letos.


Spornost imena franšize ni posledica pojava »milenijske« ali politično korektne kulture. Ameriški staroselci so se proti imenu začeli boriti že v 60-ih letih prejšnjega stoletja, od 90-ih let pa je bila tema vse bolj prisotna tudi v javnosti.


Leta 2014 je kazalo, da je na lastniku Snyderju dovolj pritiska, da končno popusti in spremeni ime. K menjavi imena ga je namreč pozvalo pol ameriškega senata. Organizaciji The National Congress of American Indians in The Oneida Indian Nation sta poslali pisma več kot 2.700 NFL igralcem, da bi jih prepričali v podporo menjave imena.


Za nameček je v tem obdobju komisar košarkarske lige NBA Adam Sliver odločno nastopil proti rasizmu. Poleg številnih kazni je Silver takratnega lastnika franšize Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga prisilil v prodajo, ko se je pojavil posnetek pogovora, na katerem je Sterling uporabil rasistične besede.


»Če liga NBA lahko prisili lastnika v prodajo franšize, bi liga NFL morala biti sposobna prepričati/prisiliti lastnika, da spremeni ime,« so takrat zapisali pri The Washington Post.

A kljub pozivom z vseh strani so ti padli na gluha ušesa komisarja lige NFL Rodgerja Goodella in lastnika ekipe iz Washingtona Snyderja.


Velika pomoč Snyderju sta bili tudi dve anketi, izvedeni leta 2004 in 2016 – iz obeh je bilo razvidno, da kar 90 odstotkov samoidentificiranih staroselcev nima problema z imenom Redskins. Organizacije, ki se zavzemajo za spremembo imena, rezultatom niso pripisovale kredibilnosti, saj so bili anketiranci samoidentificirani, kar je pomenilo, da je lahko anketo izpolnil kdorkoli.


V anketi leta 2016 je le 21 odstotkov vprašanih pojem »redskin« označilo za nespoštljiv. Pojem je kot nespoštljiv/ žaljiv definiran v slovarju.


Leta 2019 je anketa, izvedena na Univerzi Kalifornije, pokazala, da je ime ekipe žaljivo za 49 odstotkov vprašanih staroselcev. Odstotek je narasel na 67, če so upoštevali le odgovore anketirancev, ki so redno aktivni v staroselski ali plemenski kulturi.


Vse to nas torej pripelje do leta 2020, ko je bil pritisk (predvsem s strani večjih sponzorjev – FedEx, Nike, PepsiCo) končno previsok. Poleg imena bo franšiza odstranila tudi grb, ki prikazuje staroselca – na čeladah bo namesto grba igralec tako nosil svojo številko dresa. Prav tako bodo spremenili »himno« (angl. fight song), ki je od leta 1938 naprej bila Hail to the Redskins.

Nov, a le začasen izgled uniforme NFL ekipe iz Washingtona (vir: adweek.com)


Izbira novega imena bo zagotovo zapleten in dolgotrajen proces. Kmalu po uradni objavi o spremembi imena pa se je pojavila informacija, da je od leta 2014 Martin McCaulay, aktuar iz ameriške zvezne države Virginija, postopoma patentiral številna potencialna imena za novo franšizo. Tako si med drugim lasti imena Washington Red Wolves, Washington Redtails, Washington Veterans ...


Čeprav je McCaulay prvotno svoje patente franšizi ponudil brezplačno, je po desetih dneh čakanja na odgovor svoje stališče spremenil in bo sedaj za ime najverjetneje zahteval plačilo.

Prva domina je padla


Ime Washington Redskins je bilo izmed vseh imen športnih franšiz v zadnjih desetletjih pod največjim mikroskopom – razumljivo, saj v svojem imenu uporablja rasistično poimenovanje. A zanimivo bo videti, kako bo sprememba vplivala na druge franšize ali celo na zakonodajo v ZDA (in Kanadi).


The National Congress of American Indians ugotavlja, da se je v zadnjih 50 letih spremenilo kar 2/3 vseh imen športnih ekip, povezanih s staroselci. V nekaterih zveznih državah z veliko populacijo staroselcev – Wisconsin, Oregon in Washington – je bila v ta namen spremenjena tudi zakonodaja.


Vseeno še danes obstaja veliko športnih ekip, ki so se za imena ali maskote zatekli k staroselski kulturi. Izpostavimo lahko aktualne prvake lige NFL Kansas City Chiefs, ki si poleg imena ekipe iz staroselske kulture izposojajo tudi ime stadiona (Arrowhead Stadium), grb, nobena domača tekma pa se ne začne brez slavnega Tomahawk Chopa.

Tomahawk Chop iz leta 2014, ko so na Arrowhead prišli New England Patriots.


Chiefsi so si iz staroselske kulture izposodili tudi maskoto – konja Warpainta. Čeprav ga je prvotno jahal jezdec s tradicionalnim staroselskim pokrivalom, so tradicijo že pred leti spremenili. Vlogo glavne maskote je leta 1989 prevzel K. C. Wolf, Warpaint pa se je – v manj sporni obliki – vrnil leta 2009 in danes služi kot druga maskota franšize.


Poleg Chiefsov so tu še bejzbol ekipa Cleveland Indians, ki so začetek julija sporočili javnosti, da bodo tudi oni poizkusili najti boljšo rešitev za poimenovanje franšize. Še bolj kot njihovo ime je sporna predvsem njihova maskota, Chief Wahoo.

Slika iz leta 2008 – mlada navijačica v roki drži grb ekipe iz Clevelanda.


Primer te prakse pa najdemo tudi v NHL – tam franšiza Chicago Blackhawks še vedno uporablja podobo staroselca za svoj grb. V začetku julija je franšiza še vedno branila svojo izbiro grba.

Novo ime, grb, himna ...


Čeprav je s spremembo imena, grba, himne in vsega, kar sodi zraven, pred Washington Football Team zahteven proces, pa je nivo, ki ga morejo s svojimi idejami doseči, zelo nizek. Za primer si lahko vzamemo NFL franšizo Cleveland Browns. Franšiza se imenuje po njihovem soustanovitelju in originalnem trenerju Paulu Brownu. Hkrati so tudi edina NFL franšiza brez grba na svojih čeladah. Njihov uradni grb pa je oranžna čelada.

Leta 2015 je franšiza sicer "modernizirala" svoj grb. Edina sprememba je bila odtenek barve.


Podoben nivo minimalnega napora lahko vidimo pri bejzbol ekipi Philadelphia Phillies. Glavni razlog, da je ekipa danes poznana kot Phillies (in ne kot Philadelphians, kar je roko na srce še slabše), je dejstvo, da je bilo besedo Philadelphians težko spraviti na naslovno stran časopisa.


NFL ekipa iz Washingtona je tako naredila najpomembnejši korak v procesu spremembe imena – priznala je, da je obstoječe ime neprimerno. Čeprav novo ime najverjetneje ne bo znano še kar nekaj časa, pa se je na socialnih omrežjih v zadnjem mesecu pojavilo več špekulacij in predlogov. Vsaj zaenkrat izgleda, da sta favorita za novo ime (sicer že patentirana) Washington Red Wolves in Washington Redtails. Slednjega podpira tudi trenutni quarterback ekipe Dwayne Haskins.

Redtails je bilo ime enote temnopoltih vojaških pilotov iz druge svetovne vojne.

410 views0 comments

Recent Posts

See All