• Niko Hari

Et tu, Figo?

Ko sem pred nekaj dnevi v rokah držal Paninijev album nogometne Lige prvakov iz sezone 2000-2001, ki ga na naslovnici krasi Zlatko Zahovič v dresu Valencie, sem se moral ustaviti že na prvi strani. Veliki Real Madrid. Priznati sem moral, pa naj je še tako v nasprotju z mojim družinskim izročilom (če bi navijal za Real bi se me domači verjetno za vselej odpovedali), da je to bila zares udarna ekipa. Zidane, Gutti, Casillias, Carlos, Salgado, Raul, Makelele in zvezda tega članka: Luis Figo.
Quisling, Brutus ali Kevin Durant. Tri imena, ki nosijo enako konotacijo, sinonom izdajalca. Izdaja zaupanja je v zgodovino zapisana sorazmerno glede na magnitudo posledic, ki jih je dejanje povzročilo. Hitlerjeva izdaja pakta s Sovjetsko zvezo je spremenila celotno prihodnost modernega sveta, Durantova izdaja Oklahome pa nejevoljo med navijači, katerih tviti so se toliko časa po njegovem prestopu v Golden State sedaj že izgubili v morju pozabe.


V svetu nogometa je največji potres s svojo izdajo sprožil ravno Luis Figo. Tisti, zaradi katerega je moj oče svoje Boss Silver od jeze kadil enega za drugim. Tisti, ki je celoten narod Kataloncev iz stanja evforije sprevrgel v besno gručo, lačno krvi. Tisti, ki je poskrbel za najodmevnejši prestop, morda tudi vseh časov, iz Barce v Real. Prekleti Luis Figo.


Pogodba s Hudičem

Real Madrid je bil dolgo pred zgodovinskim prestopom tretiran kot en najmočnejših nogometnih klubov na svetu. To je moštvo dokazovalo tako v La Ligi kot v Ligi prvakov. Njihovi največji rivali, Blau Grana iz Barcelone, pa so imeli v svojih vrstah igralca, ki bi lahko spremenil potek nogometne zgodovine v smer katalonskega velikana – takrat najboljšega nogometaša na planetu, Luisa Figa.


Simbol Barcelone, nosilec igre, ljubljenec navijačev. Najbolje vam Figovo vlogo v klubu prikažem z primerjavo iz današnjih dni. To, kar je danes Messi, je takrat bil Figo. Po osvojitvi naslova prvakov španske lige si je nogometaš lase pobarval v barve dresov in izjavil: “Beli jokavci, salutirajte prvakom.”


Ne morem dovolj poudariti, kako močna je bila obojestranska ljubezen Figa in navijačev, in kar je po izdaji najbolj bolelo – ljubezen je bila obojestransko še kako iskrena.


Na drugi strani je Real mlel v Ligi prvakov, vendar nekako je tako Barceloninim kot tudi Realovim navijačem bolj pomembna domača krona, tudi iz političnih razlogov. Liga prvakov je turnir, kjer velikokrat odloča dnevna forma, La Liga pa nasprotniku dokaže neizpodbitno superiornost skozi celotno sezono.


Med tem so v Madridu potekali izbori za novega predsednika največjega nogometnega kluba vseh časov. Med kandidati je bil tudi še takrat neznani avtsajder, ki pa ga danes vidimo kot alfo in omego vsega, kar je povezano z Realom: Florentino Perez.
Verjetno je tudi sam Perez vedel, da pod običajnimi pogoji nima možnosti za izvolitev, vendar je njegova podjetniška žilica in nesramno globoka denarnica bila sposobna poskrbeti za čudeže – in čudež je bil tisto, kar je bilo potrebno za okronanje Pereza kot predsednika Reala.


Luisu Figu in njegovemu agentu je dal ponudbo, katere se ni dalo zavrniti, vsaj na prvi pogled. 1,6 milijona funtov le za podpis čudne pogodbe s katero bi se v zameno za zajeten mošnjiček Figo zavezal, da bo podpisal pogodbo z madridskim Realom samo v primeru, če Perez dobi volitve. Tak scenarij je bil približno tako verjeten, kot da se bo NK Duplek uvrstil v finale Lige prvakov in tam s petardo razbil Liverpool že v prvem polčasu. Neglede na rezultat izbora predsednika bo v skladu s pogodbo Figu 1,6 milijona funtov ostalo v žepu.


Ko je dogovor prišel v javnost, so navijačem Barce vdrla tla pod nogami, pekel je zamrznil. Figo in soigralci so zatrjevali, da bo zvezdnik naslednje leto nedvomno igral na Camp Nouu, Figo je celo izjavil, da ni blazen, da bi podpisal tako pogodbo. Celo ostali kandidati za predsedniški stolček so trdili, da gre za PR potezo, da se Perezu meša. A Florentino je vztrajal pri obljubi. Šel je tako daleč, da je obljubil še več: Če mu igralca ne bo uspelo pripeljati v Madrid, bodo vsi članski navijači Real na Bernabeu tekme gledali zastonj. Ob Perezovih finančnih zmožnostih bi to bilo celo mogoče, vendar mu zaradi pogodbe ne bi bilo potrebno izplačati niti centa. Klavzula v pogodbi je izjavljala, da bo Figo moral Realu kompenzirati izgubo z 19 milijoni funtov.
Prašičja glava za Judeža

Na volitvah se je zgodilo nemogoče – Perez je postal prvi mož Belega baleta. Figova odkupna klavzula je znašala okrog 38 milijonov funtov, drobiž za Pereza, ki bi mu prestop omogočil večno slavo in čast med navijači. Edina možnost predsednika Barce Joana Gasparta, da Figa obdrži v svojih vrstah, je bilo plačilo klavzule v pogodbi med Figom in Perezom (19 mil. funtov). Plačati smrtnemu sovražniku tako neverjetno vsoto denarja za lastnega igralca bi bilo heretično: ‘’Raje umrem, kot da plačam vstopnice za tekme navijačem Reala,’’ je takrat izjavil Gaspart.

Figo je tako pristal v vrstah Barcinega največjega tekmeca, čeprav tam ni hotel igrati. Kar je sledilo, je zgodovina: steklenice, žvižgi, transparenti in famozna prašičja glava.


Po prvem srečanju med Barcelono in Realom so navijači na igrišče v Figa zmetali vse. Dobesedno. Vir: The Sun

Sovražimo te, čeprav smo te ljubili

Impulzivno sovraštvo in metanje steklenic v glavo Portugalcu je trajalo dobra tri leta, rana v srcih navijačev pa se ni zacelila še danes. Genialnost Pereza je ukanila najboljšega nogometaša na začetku novega milenija, Perez pa se ni ustavil le pri Figu, ki je takrat postal najdražji prestop vseh časov. Ustvaril je nov pojem v nogometnem svetu: Galaktiki. Zidane (46 milijonov), Ronaldo (28 milijonov) in Beckham (23 milijonov) so bili še trije velenakupi novega vodje kraljevega kluba. Začela se je nova era, era novega (in starega) največjega, najkolosalnejšega in – zvije me v želodcu ko priznam – najboljšega nogometnega kluba vseh časov. Če Perezu ne bi uspelo, Galaktikov morda nikoli ne bi bilo, Real pa bi bil le eno izmed odličnih moštev, kateremu ostala Evropa lahko parira. No, vsaj delno preostalim klubom to uspeva, vendar je veličina Reala očitno zgodovinsko gledano preveč celo za celotno celino. Prekleti Figo.


80 views0 comments
  • YouTube