• Urban Kolman

EURO 2020: Ekipe - Francija

Poleti nas čaka evropsko prvenstvo v nogometu. Tokrat je sistem spremenjen, prvenstvo bo potekalo po celotni Evropi. Kot smo že navajeni bomo Slovenci tekmovanje spremljali bolj nevtralno, saj se naša reprezentanca pričakovano nanj ni uvrstila. A vseeno bomo v naslednjih mesecih pred prvenstvom pregledali vse reprezentance, ki bodo na njem sodelovale in poskušali ugotoviti, kakšen uspeh bodo na njem dosegle. Začeli bomo s skupino smrti oziroma v tem primeru skupino F, v kateri se nahajata zadnja dva svetovna prvaka Francija in Nemčija, aktualni evropski prvaki Portugalci in četrta ekipa, ki bo določena v leto novih playoffih, ki bodo potekali konec marca.


Ker so aktualni svetovni prvaki in za mnoge favoriti na tem prvenstvu bomo začeli s Francozi.(vir: The New York TImes)


Trener

Francoska ekipa je, vse odkar jo je prevzel bivši kapetan in igralec Didier Deschamps, v vzponu. Z njimi je leta 2014 prišel v četrtfinale, kjer je izgubil proti kasnejšim zmagovalcem Nemcem. Le dve leti kasneje jih je na domačem evropskem prvenstvu pripeljal do finala, a so izgubili proti Portugalcem. Leta 2018 napake niso ponovili in v finalu premagali Hrvaško ter postali svetovni prvaki. Bivši trener Marseilla je tako postal šele tretji človek, ki je pokal dvignil kot igralec in trener. Ker je Deschamps v svoji karieri igral na poziciji zadnjega veznega, nikogar ne bo presenetilo, da Francija pod njegovim vodstvom igra izjemno konzervativen nogomet (obrambno naravnan). Defenzivnega vezista Blaisa Matuidija je redno igral na levem krilu, poleg tega pa je večji poudarek dal na stabilno obrambo. Zato je bil tekom prvenstva leta 2018 deležen kar nekaj kritik, a je končna zmaga upravičevala sredstva. Vseeno je ekipa, ko je zaigrala tako kot zna, pokazala izjemno lep in napadalen nogomet, s katerim so odpihnili svoje nasprotnike (npr. finale proti Hrvaški). Sedaj bo s svojimi varovanci poskušal ponoviti predstave iz prejšnjega evropskega prvenstva, a tokrat z drugačnim koncem.


Igralci

Francija je skozi zadnje desetletje konkretno spremenila svojo reprezentanco. Po katastrofalnem svetovnem prvenstvu v Južnoafriški Republiki (za kar so krivi Francozi sami, saj so se igralci sredi turnirja uprli trenerju) je ostal samo en igralec. To je Hugo Lloris, ki je po tistem debaklu prevzel kapetansko vlogo v reprezentanci in jo še vedno drži. 33-letnik, ki prihaja iz Nice, je v zadnjem desetletju veljal za enega boljših vratarjev nogometu.Poleg Nemca Neurja je edini vratar iz leta 2010, ki še igra na visokem nivoju, a za razliko od kolega Francija zanj zaenkrat še nima realne menjave in zato lahko pričakujemo, da bo Lloris francoski dres oblekel tudi na naslednjem svetovnem prvenstvu v Katarju.Najbolj podcenjena Giroud in Lloris, ki poleg najbolj izpostavljenih zvezdnikov igrata ključni vlogi(vir: twitter)


Poleg Llorisa najbolj kritiziran član reprezentance je gotovo njihov napadalec Olivier Giroud. Mnogi kavčarski specialisti nogometa so namreč mnenja, da Giroud nima kaj delati v takšni reprezentanci. Giroud bo, če bo šlo vse po načrtu, spet prva izbira Francije v napadu. (Karim Benzema je poleg Girouda edina drugačna rešitev za napad, a je bil zaradi različnih sporov in škandalov s strani trenerja in zveze odpisan). Poleg Girouda bo najbrž svoje zadnje prvenstvo za Francoze igral tudi Blaise Matuidi, ki je bil eden ključnih igralcev pri uspehu reprezentance. Potem pa imamo tu še stalnice v reprezentanci kot so Ngolo Kante ter Paul Pogba, ki prinašata kvaliteto na na sredini igrišča, prvi obrambno, drugi napadalno, Antoine Griezmann ter Kylian Mbappe, ki skrbita za doseganje zadetkov in seveda celotna obramba od Pavarda, Umtitija, Hernandeza do Varana. To pa je le začetna enajsterica. Za vstop v reprezentanco se borijo še preostali kvalitetni igralci med katere spadajo Fekir, Sissoko, Ndombele, Mendy, Tolliso, Lenglet, Kimpembe in Coman.


Francozi imajo tako zelo širok kader uspešnih starešin in mladih talentov iz katerega lahko izberejo ekipo, ki bo ponovno ciljala na prvo mesto. Edina prava težava, ki jo imajo, so oni sami, a Deschamps napak Domenecha (selektorja iz leta 2010) ne ponavlja in vsakršno slabo vedenje je kaznovano (npr. Benzema), zato se grehi izpred desetletja ne bodo ponovili in ni težko predvideti, da bodo Francozi ponovno prvaki Evrope.

22 views0 comments