• Urban Kolman

EURO 2020: Ekipe – Portugalska

Pregled ekip, ki bodo sodelovale na evropskem prvenstvu nadaljujemo v skupini F in sicer z aktualnimi evropskimi prvaki in zmagovalci prve izvedbe Lige narodov Portugalci.















(vir: SkySports)


Trener

Fernando Santos reprezentanco vodi že od leta 2014, ko je na mestu selektorja na začetku kvalifikacij za EURO 2016 zamenjal Paula Benta. Pred tem je štiri leta vodil grško reprezentanco, s katero se je uvrstil na evropsko in svetovno prvenstvo in v obeh primerih prišel iz skupinskega dela. Na svetovnem je bil prvi trener Grkov, ki mu je to uspelo. Pred tem je bil trener na klubskem nivoju, a zanimivo je, da je posel opravljal le v dveh državah, kjer je bil tudi selektor – na Portugalskem in v Grčiji. Pri Francozih smo njihov stil igre pod Deschampsom opisali kot konzervativen zato moramo omeniti, da je bil portugalski pod Santosom leta 2016 zagotovo velika inspiracija kasnejšim svetovnim prvakom. Glavni cilj Portugalcev je bil ne prejeti zadetka. Za zadetke so se bolj kot ne zanašali na individualne momente največjih zvezdnikov.


V skupinskem delu EURA 2016 so Portugalci kar trikrat remizirali, a ker se je število ekip razširilo iz 16 na 24, so se naprej uvrstile štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe. Tako so Portugalci prišli v izločilne boje. Nato so po podaljških z minimalnim rezultatom premagali Hrvate, naslednja ovira so bili Poljaki, ki so padli po enajstmetrovkah. V polfinalu so brez večjih težav odpravili presenečenje prvenstva Wales, nato pa je v finalu sledila domača Francija. Na presenečenje vseh so slavili Portugalci. Zadetka za zmago z 1 – 0 pa ni zadel Ronaldo, ki se je poškodoval v prvem polčasu in moral predčasno končati tekmo, ampak Eder. Portugalci so pod Santosom uspešno prišli na svetovno prvenstvo 2018, a so ga zapustili že v osmini finala, ko so izgubili proti Urugvaju. So pa leto kasneje zmagali prvo različico Lige narodov, ko so v končnem turnirju v polfinalu premagali Švico in kasneje v finalu Nizozemsko. Sedaj bodo pod Santosom ciljali na ubranitev naslova evropskih prvakov, a če bo to zaradi skupine težje, bo zaradi talentov, ki so se pojavili v zadnjih nekaj letih, vseeno lažje.


Igralci

V vratih Portugalske bo pričakovano stal dolgoletni vratar Sportinga zdaj Wolverhamptona Rui Patricio. Bil je eden ključnih igralcev, ko so Portugalci osvajali zlate medalje. Poleg Patricia je mesto v reprezentanci že zagotovljeno kapetanu Cristianu Ronaldu, ki za reprezentanco igra odlično in redno dosega zadetke. Poleg njiju imata mesto v reprezentanci rezervirano tudi dva od večjih talentov v zadnjih letih Bernardo Silva in Bruno Fernandes, ki bosta skrbela za kreativnost na sredini igrišča. Poleg njiju pa bo na sredini igrišča gotovo stal defenzivni vezist William Carvalho. Od tu dalje pa slika v reprezentanci postane dokaj nejasna. Ekipa, ki je leta 2016 osvojila Evropo, je bila namreč sestavljena iz kar nekaj izkušenih igralcev, ki so sedaj že v dokaj poznih nogometnih letih. Če temu prištejemo še pojav kar nekaj novih mladih talentov, je jasno, da ni tako lahko predvideti kdo bo nosil Portugalski dres. Tu moramo upoštevati tudi to, da je Santos leta 2018 doma pustil skoraj pol ekipe, ki je le dve leti prej osvojilo prvo mesto, zato pri Santosu sentimentalne navezanosti ni. Če pogledamo samo mesto desnega bočnega branilca, je jasno, kako velika je konkurenca. Zanj se borijo Cedric Soares (prva opcija na EURO 2016), Nelson Semedo (prva opcija za Ligo narodov), Ricardo Pereira (trenutno eden najboljših bočnih branilcev na svetu, predvsem v napadu) in seveda Joao Cancelo, ki prav tako ni ravno začetnik. Za ostala mesta v obrambi se bo Santos odločal med igralci kot so Ruben Dias, Mario Rui, Raphael Guerreiro ter veterani kot sta Pepe in Jose Fonte. Za mesto na sredini se prav tako bori kar nekaj igralcev, med njimi so tudi trije, ki so leta 2016 začeli v prvi postavi Joao Mario, Adrien Silva in Renato Sanches, poleg njih pa imamo tu še veziste kot so Ruben Neves, Andre Gomes in izkušeni Joao Moutinho. Ostane nam le še napad, kjer bi moral poleg Ronalda zagotovo biti Goncalo Guedes. Kar se tiče preostalih mest pa se za njih borijo Andre Silva, Pizzi, Joao Felix, Gelson Martins, Ricardo Quaresma, Diogo Jota in Nani.















Veteranom sta se pridružila nova talenta Fernandes in Silva (vir: Sabado)


Portugalski kader se je v zadnjih štirih letih zelo povečal, a to hkrati pomeni, da je na voljo več kvalitete, zato je logično, da bo moral Santos doma pustiti kar nekaj dobrih igralcev. Le čas bo pokazal ali bo izbral prave igralce. Vseeno smo lahko prepričani, da Portugalska tako širokega in dobrega kadra ni imela vse od leta 2004 in tako kot takrat v to prvenstvo vstopajo kot eden ožjih favoritov.

22 views0 comments