• Žan Černivec

Fantič: Florentino Luís

Updated: Jan 13, 2020

Vir: Twitter


Dvajsetletni Florentino Luís po slogu igre precej spominja na Sergia Busquetsa. Ob Bernardu Silvi, Joãu Félixu, Edersonu, Joãu Cancelu, Andreu Gomesu, Gonçalo Guedesu, Renato Sanchesu in drugimi, je disciplinirani defenzivni vezist nova diploma v vitrini Benficine nogometne akademije. Zapomnite si ime, klubi kot so Manchester City, Manchester United in PSG so si ga že.


Ime: Florentino Ibrain Morris Luís – Florentino


Starost: 20 let (19.8.1999)


Klub: SL Benfica


Kraj rojstva: Lizbona, Portugalska


Višina: 1,84 m


Položaj: Defenzivni vezist


Močnejša noga: DesnaKot 10-letnik se je Benfici pridružil kot prišlek iz kluba Real S.C. Talent je kombiniral s trdim delom in si že pri svojih 17 letih priboril redno nastopanje za SL Benfico B, ki ji je takrat v drugi portugalski ligi poveljeval trener Bruno Lage. Z njim je tudi povezan Florentinov preboj v prvo ekipo – Lage je bil lanskega januarja postavljen za novega trenerja prve ekipe Benfice, s seboj pa je potegnil tudi mladega Florentina. Debi je dočakal že februarja, na ligaški tekmi proti otoškemu Nacionalu. Florentino je dobil slabih 30 minut igre v tekmi, ki se je končala z rezultatom 10-0, kar je najvišja zmaga Benfice v zadnjih 55 letih. Debi pa tak!


Eden glavnih atributov mladeniča je njegov obrambni efekt. S svojo višino in dolgimi nogami je zelo koristen pri razbijanju nasprotnikove gradnje napada. Odlikuje pa ga tudi močna in natančna podaja po tleh, ki jo odlično kombinira z razumevanjem igre. Florentino med igro uporablja glavo. Čeprav je s svojo višino dejansko suveren v igri z glavo, pa s prejšnjo povedjo nismo mislili takšne igre. Gre za inteligentnega igralca, ki odlično bere igro. Pomembno je, da razume, v kakšni poziciji se nahaja njegov nasprotnik ali soigralec in na podlagi tega uspešno predvidi potek igre.


Benficina igra bazira na formaciji 4-4-2. S prihodom Lageja Benfica sili k hitremu nogometu, z veliko posesti. Bočni branilci (Grimaldo, Tavares, Almeida) imajo nalogo visoke postavitve, s tem pa se osrednji branilski par razširi. Florentinova naloga je nuditi povezavo med obrambno linijo in napadalci. Po navadi se giba v bližini sredinskega kroga in s »štoperjema« tvori trikotnik.


Vir: Footballbh.net


Obrambni učinek


Florentino je v defenzivnem smislu - po domače povedano - tečen igralec. Predvideva gibanje nasprotnikov in z nogami pridno krade žoge. Poleg tega po izgubljeni posesti agresivno napade nasprotnika, v želji po čimprejšnji osvojitvi žoge. Vse to so lastnosti najboljših defenzivnih vezistov sveta, a za to ni primeren kar vsak. Za to sta v prvi vrsti potrebni dobra kondicijska priprava in fizične predispozicije. Potem pa sta tu še disciplina in odgovornost, saj pozicijo defenzivnega vezista v nogometnem žargonu ocenjuje tudi kot »varovalko«. Ko nasprotnik prebije vezno linijo, osvoji prostor, zgolj obrambna linija pa tekmecu ponuja preveč prazne površine.


Florentino se za napad na žogo odloča pametno. Opazuje nasprotnikove poglede, pozicijo telesa, proste soigralce in se na podlagi tega odloči kdaj in kje napasti žogo. Veliko dejavnikov, marsikdo bi za seštevek vsega verjetno potreboval svinčnik in papir. Florentino pa to opravi v glavi in trenutno v povprečju odvzema 7 žog na tekmo.


Nudimo vam primer s tekme proti Santa Clari v letošnji sezoni. Florentino vidi prostega igralca Santa Clare in predvidi, da bo prejel podajo. Zato proti njemu začne teči še preden, ta dobi žogo. Sicer s tem Florentino za seboj pusti prostega igralca, a je pravilno ocenil smer podaje, zato se ni odzval napačno.


Vir: Footballbh.net


Napadalna vrednost


Napadalno Florentino še ni izpopolnjen. Ni eksekutor, ni dribler in ni neposredno nevaren za nasprotnikov gol. Je pa dominanten v posesti. Odlikuje ga odličen »pass«. Na igrišču je njegovo gibanje zelo centralno, redko zapušča sam center igrišča. Distribucija je njegova glavna naloga v fazi napada. Išče soigralce, ki so v dobri poziciji in jih zaposluje z natančnimi podajami.


Vir: Footballbh.net


Zgornja slika prikazuje Florentina, kako v »medprostoru« (prostor med obrambno in vezno linijo, ki je najbolj nevaren za ekipo, ki se brani) najde prostega soigralca. To niti približno ni lahka podaja, saj gre žoga mimo treh nasprotnikovih igralcev. Je pa zelo koristna, saj »prereže« vezno linijo in prejemnika podaje postavi v situacijo, ko ima pred seboj le še zadnjo – obrambno vrsto.


Opozoriti pa gre še Florentinov inteligenten izbor podaj. Že pri sprejemanju žoge z dvignjeno glavo analizira pozicije svojih soigralcev in tako izbere najboljšo opcijo. Primer tega je na spodnji fotografiji, na kateri je predstavljena situacija iz Benficine tekme proti Rio Aveju.


Florentino prejme žogo v napadalni polovici. Sprva najboljša in najlažja izbira izgleda podaja svojemu levemu pomočniku v zvezni vrsti (Gabriel Pires). Verjetno je to tudi poteza, za katero bi se odločila večina nogometašev. Vendar pa Florentino v tej situaciji opazi gibanje napadalca Chiquinha. Ta se je »odlepil« od svojega branilca, da je dobil meter, morda dva prostora. Poleg tega Florentino opazi gibanje desnega bočnega branilca (kapetan André Almeida), ki se ponuja Chiquinhu za povratno podajo. Poleg vsega tega, pa ima na desnem krilnem položaju ogromno prostora krilni napadalec (Pizzi). Zato se Florentino odloči za nekoliko bolj tvegano podajo Chiquinhu, ki pa je na koncu veliko bolj produktivna.


Vir: Footballbh.net


Hobotnica prihodnosti


Florentino Luís je bil redno član mladinskih portugalskih reprezentanc. S selekcijo u17 je leta 2016 osvojil evropsko prvenstvo v Azerbajdžanu, leta 2019 pa še evropsko prvenstvo s selekcijo u19 na Finskem. Lansko leto je osvojil tudi portugalsko prvenstvo z Benfico.
Vir: Instagram


Benfica je po štirih zaporednih naslovih med sezonami 2013/14 in 2016/17 v predlanski dočakala padec s prestola. Prvenstvo je osvojil Porto, temu pa je sledil tudi slab uvod v lansko sezono. Ekipo je vodil strateg Rui Vitória. Benfica je pod njim zasedala drugo mesto, odnesel pa ga je poraz proti Portimonenseju 2. januarja 2019. Na klop je sedel Lage in skupaj s Florentinom začel preporod Benfice. Spomladi so se vrnili na državni prestol.Vir: talkSPORT


Florentina se je prijel tudi vzdevek hobotnica (O Polvo). S spretnostjo vzemanja žoge spominja na francoza N'Goloja Kanteja. Poleg tega ima še zavidljivo tehnično znanje, kar pa ni prišlo po naključju. Florentino je namreč nogometno »shodil« v telovadnici. Nekoč je bil član portugalske futsal ekipe Tercena.


Florentino Luís je sedanjost najkakovostnejše portugalske nogometne druščine, kmalu pa bo postal tudi sedanjost evropske elite.


*V izogib nesporazumom glede kopiranja izjavljamo, da je podobno zgodbo nekoliko pred nami objavil že Carter Poe za spletno stran Football Bloody Hell.

42 views0 comments