• Luka Skarlovnik

Football Manager: Real Madrid

Navijači vedno smo in vedno bomo mnenja, da lahko »našo« ekipo odvodimo bolje od tistih, ki so celo življenje pridobivali izkušnje in znanje, da so na nalogo kar najbolje pripravljeni. Ne moremo si pomagati. V mini seriji prispevkov, ki jo je z londonskim Tottenhamom začel Urban, se bom danes neprimerno dotikal Belega baleta. V slogu popularne računalniške igre Football Manager bom stopil v čevlje vodilnih in vlekel poteze, ki so po mojem izjemno subjektivnem mnenju vredne kluba, za katerega navijam.

(vir: wallpapersafari.com)

Verjetno ste me že slišali jokati o stanju pri madridskem Realu. Poskušali so zgradit projekt na mladih, kar se zaenkrat ni izkazalo za eno boljših potez Florentina Pereza, kader pa je vsaj po mojem mnenju treba korenito prevetriti. Za veliko klubov sicer to pomeni dobo povprečnosti, roko na srce je v zadnjih dveh sezonah Real vse prej kot briljiral, a težko se slepimo, da so pripravljeni še nekaj let stagnirati. Pri Los Blancosih so pričakovanja in pritiski ogromni, tako da lahko slej kot prej pričakujemo največja imena. Finančna situacija je – vsaj na pogled od zunaj – pri belih iz Madrida boljša kot pri veliko drugih velikanih, razlog lahko iščemo tudi v odločitvi, da se preteklo poletje okrepitev ni pripeljalo. Ni rožnata, a upam in verjamem, da nam prihajajoči prestopni rok postreže z vsaj enim galaktikom.


Prva stvar, ki bi jo naredil bi bila menjava celotnega zdravniškega osebja. Letos Real ruši rekorde v napačnih kategorijah. Poškodba na poškodbo na poškodbo z dodatkom poškodbe in poškodba za sladico.


Od tukaj dalje po korakih, v alinejah, z malo manj proze. Direktno.


1. PODPISI POGODB

Preden se ozrem izven ustanove, se je treba ozreti po iztekajočih se pogodbah znotraj trenutnega moštva.


· Luka Modrić

Tukaj nima smisla odkrivat tople vode, ker naj bi na mestu že stal dogovor za podaljšanje. Kako leto bi tudi sam Hrvatu še dal, a s precej manjšo vlogo.


· Sergio Ramos – DA

Če gre verjeti poročanjem, naj bi dolgoletni kapetan zahteval dvoletno pogodbo brez znižanja trenutne plače. Poteza je sicer malo egoistična glede na finančno situacijo nogometa in dejstvo, da bo konec meseca dopolnil 35 let. A poleg njegovega vpliva na igrišču - iskreno verjamem, da še vedno spada med najboljše centralne branilce na svetu - je neverjeten vodja v slačilnici. Zaradi tega ga je vredno preplačati.


· Lucas Vazquez – NE

Izjemno subjektivno, a Vazquez igra preveč glede na stas kluba. Res je, da trenutno zaradi poškodb primanjkuje možnosti, a prevetritev se mora začeti pri izpuščanju igralcev, ki bi najverjetneje pričakovali preveč, kvaliteta pa ne zadošča standardom madridskega Reala.


· Sergio Arribas – DA

Mlad, perspektiven krilni igralec z dovolj talenta za prihodnost v prvem moštvu


· Hugo Duro – DA

Mladi napadalec je trenutno na posoji iz Getafeja, Beli balet pa naj bi imel možnost odkupa. Še en nogometaš za prihodnost.


Tukaj pa se selim onkraj pogodb, ki potečejo letos, saj kar nekaj nogometašev vstopa v svoje zadnje zagotovljeno leto pri belih.


· Raphael Varane – DA

Verjetno največje ime, Varane še vedno predstavlja enega najboljših centralnih branilcev na svetu. Zaradi napak, ko ob sebi nima Ramosa, se porajajo vprašanja, če je lahko steber obrambe – a to ne pomeni, da ni ključen za zadnjo vrsto madridskega Reala.

(vir: therealchamps.com) Varane in Ramos

· Nacho Fernandez – NE (še)

Če pride do podaljšanja nimam nič proti, saj je Nacho izjemno koristen igralec, je pa res da je že na »napačni strani« tridesetih. Več kot zadovoljivo krpa luknje v obrambi in lahko igra desnega bočnega branilca. Hvaležen nogometaš, ki je sprejel postransko vlogo v moštvu, taki igralci pa so nujni za vse največje klube.


· Karim Benzema – NE

Tudi za Benzemaja bo počasi treba poiskati zamenjavo, kar pa ne pomeni, da prihodnje leto ne more več predstavljati enega ključnih mož na igrišču. Vseeno se po mojem mnenju ni pametno zavezati za daljše obdobje onkraj prihajajoče sezone. Čas je, da začnejo postopno dozirati spremembe za prehod v novo nogometno ero pri Belem baletu.


2. POSOJE

  • Vračanja

· Martin Odegaard

Norvežan se je lani dokazal v dresu Real Sociedada, pri Realu iz prestolnice pa ponovno ni dobil priložnosti, kar se je pod Zidanom nekako uveljavilo za vse mladeniče. Vedno znova dokazuje, da je vrhunski, da je vreden belega dresa, a vedno znova ne dobi priložnosti na zelenici. Znorim, če ga prodajo.

(vir: football365.com) Odegaard

· Luka Jović

Srb je del tiste žalostne zgodbe »rebuilda«. Izven igrišč je delal sranje, na igrišču se ni znašel – vseeno ni dobil ravno dovolj priložnosti. Psiha je padla v podzemlje, njegova cena naenkrat izgleda neverjetno visoka (60+ mio). Ogromno se govori o nakupu novega napadalca, morda bi bilo najprej bolje prečistiti, kar že je in kar ni v ekipi. Benz ostaja, Joviću pa bi dal še eno priložnost na Realovi klopi, z večjo minutažo in priložnostmi, ter po naslednji sezoni ocenil, ali je pokazal dovolj ali ga bo preprosto treba prodati za tretjino nakupne cene.


  • Odhodi

· Sergio Arribas in Hugo Duro

Že zgoraj omenjena, potrebna razvoja.


· Takefusa Kubo, Brahim Diaz in Eder Militao

Vsi trije so bili kupljeni kot izjemni talenti, razvoj pa precej stagnira. Prva dva sta bila letos na posoji, igrala, a ne dovolj (Brahim sicer več). Militao je bil pripeljan, da počasi nadomesti kapetana, pa mu zaenkrat ne seže do kolen. Vsi trije rabijo posojo v eno najboljših lig, v dober klub, kjer bodo vseeno imeli zagotovljeno mesto v prvi enajsterici. Samo tako lahko stopijo v vlogo, ki jim je bila namenjena.


3. PRODAJE:

Zdaj pa pridemo do sočnih.


· Gareth Bale (Transfermarkt vrednost: 20 mio)

Ta ni presenečenje. Pri Tottenhamu na posoji igra veliko bolje, Real pa je zmagal že, če gre Bale zastonj in se znebijo njegove megalomanske plače.

(vir: football-espana.net) Bale

· Jesus Vallejo (Transfermarkt vrednost: 5 mio)

Trenutno na posoji pri Granadi, Vallejo ni dosegel stopnje razvoja, ki smo jo zanj pričakovali nekaj let nazaj. Soliden branilec, a daleč od kvalitete, potrebne za igranje pri Belem baletu.


· Marcelo (Transfermarkt vrednost: 10 mio)

Brazilcu, enem osrednjih delov uspeha zadnjih let, leta 2022 poteče pogodba, že dalj časa pa ne drži mesta v prvi enajsterici. Še vedno bi bil super menjava, vseeno pa si še želi in zasluži igrati dober nogomet, zaradi česar ga je edino pravično spustiti.


· Dani Ceballos (Transfermarkt vrednost: 30 mio)

Več kot očitno ne bo del Realove prihodnosti, namesto posoje pa je čas, da se mu zahvali in tudi dokončno pomaha v slovo.


· Vinicius Junior (Transfermarkt vrednost: 40 mio)

Preigra 4 nasprotnike in z 10 m zgreši okvir gola. Visoko opevan mladenič kaže ogromno talenta, a premalo napredka. Vrednost je visoka in še vedno menim, da lahko zanj iztržijo veliko – vseeno pa ga dolgoročno ne vidim (in ne želim videti) v Realovem dresu.


· Isco (Transfermarkt vrednost: 20 mio)

Žalostna zgodba, nogometaš si želi oditi, pa ga nekako ne izpustijo, ker je izjemna menjava. Pričakovalo se je več, a kljub kvaliteti nikoli ni bil res zasidran v moštvo.


· Mariano (Transfermarkt vrednost: 10 mio)

Ni ravno veliko za dodati.


· Marco Asensio (Transfermarkt vrednost: 35 mio)

Verjetno prvi šok. Asensio je poskrbel za nekaj neverjetnih trenutkov, izjemnih zadetkov, a je že dopolnil četrt stoletja, njegova vloga in razvoj pa ostajata izjemno nedorečena. Čeprav mi je igralec všeč, žal najverjetneje nima dovolj kvalitete za igranje pri Los Blancosih – a si zasluži več kot sedenje na klopi.

(vir: goal.com) Asensio

· Dani Carvajal (Transfermarkt vrednost: 40 mio)

Pa še največji šok, malo tudi zame, saj je čisti Realovec, a pogodba mu leta 2022 poteče, sam pa je ne bi podaljšal. Močno dvomim, da se kaj v tej smeri lahko zgodi, a Carvajalove poškodbe so se začele neverjetno nabirati. Premalo je na igrišču, zato je treba dolgoročno iskati nove rešitve. Vseeno je eno večjih imen na položaju bočnega branilca, zaradi česar bi ga znalo katero moštvo preplačati.


4. NAKUPI


· David Alaba (free transfer)

To je sicer »zgolj« podpis za kraljevi klub, a dogovor z avstrijskim branilcem naj bi bil že na mestu. 28-letnik je izjemno izkušen, trenutno pa je ocenjen na 55 mio evrov, kar bi bila izjemna pridobitev, še posebej v luči besedice »zastonj«. V zadnjih letih se je ustalil na položaju centralnega branilca, dolgo pa je igral kot levi bočni igralec, kar Realu odpira še dodatne možnosti.

(vir: therealchamps.com) Alaba


· Nordi Mukiele (Transfermarkt vrednost: 23 mio)

Glede na to, da sem Carvajala po letih zvestobe nesramno odslovil, ga na tem mestu lahko nadomesti Mukiele, mlad, perspektiven, a pri 23 letih že izkušen nogometaš. Trenutno dobre predstave kaže za RB Leipzig, forma pa sicer nekoliko niha, a trdnost in izkušnje skrbijo, da njegova cena čez čas narašča.

(vir: bulinews.com) Mukiele


· Jonathan Ikone (Transfermarkt vrednost: 28 mio)

Njegova vrednost v zadnjih mesecih sicer nekoliko pada, a nesporno gre za izjemnega krilnega nogometaša, ki je pri 22 letih že zbral nekaj nastopov za močno člansko reprezentanco Francije. Vprašanje je, če bi pristal na nekoliko omejeno minutažo v belem dresu, saj verjetno na tej točki – pri polni postavi - ne bi začenjal. A s kvaliteto, ki jo že predstavlja in potencialom za razvoj, je Ikone udaren nakup za prihodnost.

(vir: foxesofleicester.com) Ikone


· Kylian Mbappe (Transfermarkt vrednost: 180 mio)

Pa še moja Mona Lisa, želja, ki tako dolgo tli v srcih vseh navijačev Reala iz Madrida in se neprestano izmika. Vedno bolj se sicer zdi, da če Belemu baletu uspe ukrasti en kronski dragulj, bo to Erling Braut Haaland (daleč od tega da bi imel kaj proti). Nekateri sanjajo celo o obeh, jaz pa se bom jokal od sreče, če podpišemo enega izmed dvojice – še vedno bi raje izbral Mbappeja, da dopolnim svoj francoski hat-trick. Že nekaj let je pri vrhu najboljših, še do decembra pa bomo morali čakati na njegov 23. rojstni dan. Ime je vsem dobro znano. Sam bi se igral z vidikom Viniciusa Juniorja in ga poskušal prilepiti na kovček dobrih 100 mio v zameno za Francoza. Z naskokom najdražje ocenjen nogometaš na nogometnem trgu, več kot zaslužen naziva galaktikov. Privilegij je navijati za klub, ki ga povezujejo z njim. Čeprav večina nogometne javnosti pljuva na moj privilegij. Pride tak.

(vir: meridianbetsport.pe) Mbappe

5. Trener

S tem malo podiram igrico FM v kateri si ravno ti mož ob igrišču, a jaz že nekaj časa javno mislim, da je čas, da se Zizou poslovi. Je izjemen »manager« (persona, ki uživa spoštovanje svojih igralcev), slabši taktik. Če poleti pride Mbappe so to potem spet sladke skrbi kot v eri Ronalda, saj pri takšnem kadru ne rabiš vrhunskih taktik. Princip »samo daj mu žogo.«


Žal mi je za Mauricia Pochettina, a tudi če pride mladenič iz Leipziga – Julian Nagelsmann – ne bi imel nič proti. Zaenkrat se je izkazal, igrajo lep nogomet in posegajo po dobrih rezultatih. Zdi se, da se obdobje Nemca na klopi Leipziga zaključuje, snubcev po Evropi pa je polno. Real bi znal biti največji – ne pa nujno tudi najprimernejši, saj se govori ravno o »Banijevem« Tottenhamu, ki bi lahko predstavljal velik klub brez neverjetnih pritiskov madridskega velikana.

(vir: bulinews.com) Nagelsmann

6. IZGLED PRVEGA MOŠTVA

  • · Vratarji:

o Thibaut Courtois

o Andriy Lunin

  • · Centralni branilci

o Sergio Ramos

o Raphael Varane

o David Alaba

o Nacho Fernandez

  • · Desni bočni branilci

o Nordi Mukiele

o Alvaro Odriozola

  • · Levi bočni branilci

o Ferland Mendy

o Miguel Gutierrez

  • · Vezisti

o Casemiro

o Toni Kroos

o Luka Modrić

o Federico Valverde

  • · Krilni igralci

o Eden Hazard

o Rodrygo

o Kylian Mbappe

o Jonathan Ikone

  • · Napadalci

o Karim Benzema

o Luka Jović


Sploh ne bi bilo slabo, če se lahko pohvalim. Nacho in Alaba lahko pokrijeta tudi oba bočna položaja v obrambi, Gutierrez pa lahko po potrebi vpokličejo iz Castille. Veliko vprašanje, ki se ga še nisem dotaknil, je Eden Hazard. Nesporno gre za izjemnega nogometaša, ki ga zadnji dve leti praktično nismo gledali na nogometnih igriščih. Razočaranje je huda omilitev trenutne situacije, hkrati pa nihče ne dvomi, da bi, če se Eden uspe obdržati na zelenici, lahko upravičil naziv galaktika, ki mu je bil pristavljen ob nakupu. Dejstvo ostaja tudi, da veliko priložnosti več ne bo imel.


7. Igralni sistem

Glede na to, da sem moštvu pristavil Nagelsmanna, da imamo v mešanici tri vrhunske centralne branilce in bočna branilca, ki sta več kot sposobna napadati, se ponuja sistem s tremi centralnimi branilci in »wing-backoma«. Žal imam v Fifi najraje formacijo 4-3-3.


Odpirata se 2 večji vprašanji : Casemiro in Alaba.


Casemiro je izjemen nogometaš, hkrati pa mi gre neverjetno na živce. Realno je verjetno pred Valverdejem, hkrati pa si tega ne želim. Alaba bi se še vedno pogosto znašel v prvi postavi – bodisi kot bočni bodisi kot centralni branilec – a bi prvo sezono moral sprejeti malenkost manjšo vlogo. Ne gre pa zanikati, da se Ramosov čas žal bliža koncu, pri čemer bi ga postopoma, a kvalitetno, v začetni enajsterici zamenjal Avstrijec.


Tako. Moja ekipa z laičnimi, a srčnimi odločitvami.

50 views0 comments