• Urban Kolman

Football Manager: Tottenham Hotspur

Bližamo se koncu aktualne sezone zato pri Republiki že gledamo v prihodnost. Odločili smo se, da si vsak izbere ekipo, za katero drži pesti, in jo v slogu igrice FM preuredi in pripravi za naslednjo sezono. A kljub temu, da bomo vleki navidezne poteze in govorili o naših željah in predvidevanjih, bomo z eno nogo ostali v realnosti. Upoštevali bomo, v kakšni situaciji so se znašli klubi in kakšna je finančna zmogljivost.

(vir: Forbes)


Tottenham Hotspur je pretekli teden doživel najhujši poraz v svoji moderni zgodovini, ko ga je s kar 3 – 0 premagal Dinamo Zagreb in jih tako izločil iz Lige Evropa. V ligi so kljub porazni formi še vedno v igri za top 4, kar pomeni, da do zamenjave trenerja pred poletjem naj ne bi prišlo, prav tako pa imajo 25. aprila finale Carabao pokala. Sezona tako še ni za odpis, sploh če se nekako poberejo in v nedeljo priborijo tri pike. Delo jim je olajšal tudi žreb Lige prvakov, ki je Manchester Cityju, nasprotniku v finalu pokala, v polfinalu namenil PSG ali Bayern, kar pomeni, da bo Guardiola moral za finale določene igralce zamenjati, saj bo prioriteta gotovo bila Liga prvakov, ki jo bodo igrali tri dni prej. Zato sezona kljub padcu še ni odpisana. Posledično pa je težko videti, kakšne bodo poteze vodstva klub poleti. Začnimo pri trenerju.


Trener

Ne bomo komplicirali, Jose Mourinho je pod velikim pritiskom. Ko je prišel v klub, se je na široko pisalo o novi filozofiji in prenovljeni želji, da se izkaže. Do sedaj tega ni videti, igra pa spominja na tisto pri Unitedu. Problem pri analizi Mourinhovega stila igre je, da imajo mediji in navijači o njem percepcije, ki jih preprosto ne morejo spregledati, a pri Spursih je Mourinho že dobro leto nekakšna razdvojena osebnost. Po vsakem porazu, kjer ga kritizirajo, da je prišel z obrambno igro, je Portugalec vedno znova vztrajal, da je igralcem rekel, naj napadajo. Temu smo bili priča že neštetokrat. Seveda so mnogi zaradi percepcije mnenja, da se Portugalec laže, a kot je po tekmi z Dinamom v odmevnem intervjuju povedal kapetan kluba Lloris, je odgovornost na igralcih, ki več kot očitno ne upoštevajo navodil trenerja. Tu spet lahko pademo v spiralo, da se je podobno zgodilo v Chelseaju in Unitedu, a hkrati se lahko spomnimo, da je večina igralcev na cedilu pustila tudi Pochettina, ki je v zadnjih mesecih tako kot sedaj Mourinho jasno dal vedeti, da od igralcev zahteva napadalen nogomet z visokim pressingom, tega pa razen na trenutke ni bilo videti. Da ne omenimo niti dejstva, da je Lloris več kot očitno povedal, da ima klub resne probleme v slačilnici.

Tako pravega odgovora, kaj s trenerjem, ni. Večina navijačev je na strani, da se Portugalca odpusti, a to bo imelo velike posledice na financah, saj so Spursi po poročanju medijev Mourinhu dolžni izplačati celotno pogodbo. Sam sem mnenja, da počakajo do konca sezone (in najbrž zaradi financ in trenutnega stanja tudi bodo) ter potem na podlagi dosežkov reagirajo. Mourinho tako lahko še vedno reši svojo službo. Velik vpliv na trenerjevo službo pa bodo imeli tudi igralci in kakšni so načrti za spremembe kadra, saj je ta tega zelo potreben. Velik plus, ki Mourinha še drži na stolčku, je to, da bi z njegovim odhodom najverjetneje pritisk na klub s strani Harryja Kana postal še večji. Zaradi vseh teh razlogov sem mnenja, da bo Mourinho ob dobrem zaključku sezone ostal, če seveda ni izgubil podpore igralcev.


V primeru, da Mourinho ne ostane, so rešitve dokaj jasne. Prva tarča bo Julian Nagelsmann, druga Brendan Rodgers. Osebno me to ne moti, čeprav me Nemec še ni najbolj prepričal, medtem, ko se je Rodgers dokazal, a bi odkup njegove pogodbe bil prevelik finančen zalogaj za Spurse. Zato bi moja osebna izbira bil Graham Potter, ki bi s kvalitetnejšimi igralci lahko dokazal, da gre za odličnega trenerja.

Kljub temu, da Potter marsikoga ne prepriča in ni prva ali druga izbira je treba opomniti, da je tretja opcija bil tudi Pochettino, ki je službo dobil šele, ko je Tottenham zavrnil van Gaal, pogajanja s Frankom de Boerjem pa so propadla.

Pogodbe

Kar se tiče pogodb, je pri Spursih zaenkrat vse umirjeno. Pogajanja potekajo s Sonom, a hkrati se šušlja, da je Korejec že podaljšal in so najavo predstavili na poletje. Osebna želja je, da za vsaj dve leti podaljšajo z Llorisom, a to je po zadnjih izjavah težko izvedljivo. V načrtu bo tudi podaljšanje s Kanom, a v tem primeru se ne mudi, saj ima na aktualni pogodbi še tri leta. Gotovo pa Daniel Levy ne bo odnehal s taktiko ponujanja minimalnih povišic obetavnim in ključnim igralcem in zato je možno, da bodo pogodbe podaljšali tudi igralci kot so Lo Celso in Reguilon.

Posoje

Pri posojah se je po odhodu Pochettina marsikaj spremenilo. Argentinec je namreč imel filozofijo, da je bolje, če mladi talentirani igralci trenirajo s prvo ekipo in ne hodijo na posoje. A tukaj se je Argentinec očitno motil, saj je tako »uničil« kar nekaj potencialnih igralcev. Po Mourinhem se je to spremenilo in zato je pričakovano, da bodo mladi talenti, ki se morajo še razviti, odšli na posoje. Tu je vredno izpostaviti levi bok Denisa Cirkina, vezista Alfija Devina in napadalca Dana Scarletta. Vsi trije so blizu prve ekipe, a bodo najbrž posojeni za nadaljnji razvoj.

S posoj pa bodo prišli Ryan Sessegnon, ki bo zaostril konkurenco na levem boku, Oliver Skipp, ki se trenutno dokazuje v Norwichu in bo ponudil pravo alternativo Hojbjergu, in Troy Parrot, ki je v razvoju malo zaostal in je vprašljivo, če bo aktivno vključen v prvo ekipo – če bo, je čisto realna 3/4 možnost za napadalca.


Prodaje

Sedaj smo prišli do najbolj spornih oziroma zanimivih področij in sicer prodaj in nakupov. Jasno je, da bo na seznamu prodam kar nekaj igralcev in je skoraj lažje napisati, kateri ne bodo. Delovanje v prestopnem roku bo pričakovano v veliki večini odvisno od prodaje. Spursi bodo najverjetneje pripravljeni prodati vratarja Gazzanigo, oba desna boka Aurierja in Dohertyja, potem imamo tu še centralne branilce, kjer ni varen nihče z izjemo Rodona in Tangange, na levem boku pa bodo gotovo prisluhnili ponudbam za Daviesa, saj imajo tam poleg Sessegnona in Reguilona tudi že prej omenjenega Cirkina. V primeru, da Mourinho ostane, sta najbrž varna Dier in Davies, če pa Mourinho odide, obstaja možnost, da ostane Sanchez, ki bi pod pozitivnim trenerjem lahko igral ključno vlogo.


Če ostane Mourinho, so v vezni liniji na trgu Moussa Sissoko, Harry Winks in Dele Alli. V primeru, da pride Nagesmann, sta zadnja dva najbrž varna. Če preidemo v ofenzivne veziste, je jasno, da bodo Spursi pripravljeni prodati Erika Lamelo in Lucasa Mouro, ne glede na trenerja.

Vezna linija, ki je Spurse odpeljala v finale Lige prvakov bo najverjetneje odšla.


V napadu pravih sprememb ni pričakovati. Veliko bo govora o prihodnosti Kana, kar je pričakovano, a hkrati je realnost takšna, da plus 150 milijonov, ki bi jih zanj zahteval Levy, na trenutnem trgu za 28-letnika s polomljenimi gležnji ne bo plačal nihče, sploh ko sta na trgu za podobno ceno Haaland in Mbappe. Odprta je možnost za prodajo Sona, ki se bliža 30-im in bi v klub prinesel približno 100 milijonov, ki bo jih nato lahko uporabili za dodatne okrepitve.


Nakupi

Nakupi so pri Spursih dokaj jasni – potreben je nov desni bočni branilec, če ne kar dva, kot vse kaže tudi nov vratar, nov centralni branilec, vezist in rezervna opcija za Kana, saj se bo Vinicius po koncu sezone vrnil v Benfico. Prihod petih novih igralcev ni tako drastičen, a hkrati zahteven v trenutnih finančnih pogojih.


Če pride do zamenjave Llorisa, bo prva opcija Nick Pope. Kar se tiče desnega bočnega branilca se že nekaj let govori o Maxu Aaronsu. Ponuja pa se tudi Mukiele iz Lepziga. V zadnji liniji jasne tarče za branilca ni. Sam bi izbral Bena Whita, ki se letos dokazuje pri Brightonu, ali Joachima Andersena, ki se poleti vrne v Lyon. V vezni liniji pa vse nakazuje na Marcela Sabitzerja, kot nekakšna zamenjava za Sissokoja. Nakup rezervnega napadalca je bolj kot ne igra sreče, a sam bi odšel po Ivana Toneya v Brentford. Pri prestopih bo veliko vlogo igrala cena in denar od prodaj, a hkrati je za pričakovati, da bodo Spursi aktivni sploh kar se tiče nakupov v Franciji, saj je trenutna situacija s TV pravicami zelo slaba in bodo klubi z izjemo PSG-ja primorani prodajati pod ceno.


Omeniti velja tudi Garetha Bala, ki bi se po vseh napovedi znal vrniti v Tottenham tudi naslednje leto, saj naj bi tega bili željne vse strani. Vprašanje je, ali bo to nova posoja ali nakup. A glede na Valižanovo plačo bo Real v tem primeru moral sprejeti nov poraz in ga posoditi.

Če bi lahko izbral kateregakoli igralca, ki bi lahko okrepil Tottenham, bi to zagotovo bil Jack Grealish, a tu že mejimo na fikcijo, ki pa bi v primeru prodaje Sona bila lahko blizu uresničitve.

Sam mislim in si želim, da bo Tottenhamova ekipa v naslednji sezoni izgledala tako: Lloris v vratih, Mukiele, Andersen, Rodon, Reguilon v zadnji liniji, Ndombele, Hojbjerg in Lo Celso v vezi, ter Bale, Kane in Son v napadu. Ekipo pa bi dopolnjevali Hart, Sanchez, Tanganga, Sessegnon, Sabitzer, Skipp, Lamela, Bergwijn in Toney ter ostali mladi igralci. Mesto trenerja pa bi sam pustil odprto, saj pričakujem, da bo Mourihno dobil še zadnjo priložnost, če pa pride do zamenjave, na stolčku najraje vidim Grahama Potterja, čeprav bo tam najverjetneje Nagelsmann.

28 views0 comments