• Samo Demšar

Football Maneger: Manchester United


Vir: Football Bloody Hell


To je četrti članek v seriji, v kateri svoj najljubši nogometni klub preoblikujemo po principu popularne serije video iger Football Maneger.


Veliko lažje bi bilo takšno besedilo napisati konec leta 2019. Takrat je bilo praktično vsakemu Zemljanu, ki je kdaj 10 minut trpel ob igri Rdečih vragov, jasno, da klub potrebuje nove moči v vezni vrsti, saj je kreacija močno šepala. Že sedaj se moram sprijazniti s tem, da ni važno, kako bom v procesu pisanja tega članka spremenil United, nič ne bo tako uspešno kot prihod Bruna Fernandesa.


Vseeno to ne pomeni, da so Rdeči vragi brez pomanjkljivosti. Čeprav v zadnjem obdobju spremljam vedno manj tekem v živo, pa še vedno trpim ob posnetkih, ki jih zasledim na družbenih omrežjih. Na tem mestu bi še rad poudaril, da se moje poznavanje situacije v mojem najljubšem klubu težko primerja z znanjem ostalih štirih Republikancev.Vratar


Vlogo številke 1 si že dalj časa lasti David De Gea, za ovratnik pa mu diha perspektivni Dean Henderson. Slednji si je zaradi dobrih predstav na zadnjih tekmah tudi priboril vpoklic v angleško izbrano vrsto.

A De Gea si je od svetovnega prvenstva v Rusiji privoščil cel kup napak, ki so ga močno oddaljile od statusa enega najboljših vratarjev na svetu, Henderson pa je kljub lanski dobri sezoni pri Sheffieldu premalo izkušen za tako pomembno vlogo pri enem največjih klubov na svetu.


Čeprav situacija ni idealna, bi jo ohranil še do konca naslednje sezone.


Obramba


Načrt je preprost – znebiti se Dioga Dalota in pripeljati novega desnega bočnega. Od vseh imen, ki se jih z Rdečimi vragi povezuje, mi je najbolj všeč Leicestrov Ricardo Pereria, ki bi lahko razbremenil Aarona Wan-Bissako, hkrati pa njegove predstave dvignil na novo raven.Podobna poteza se je obrestovala na levem boku, kjer je s prihodom Alexa Tellesa svojo staro formo zopet odkril Luke Shaw.


Velik vprašaj pa visi nad centralnimi branilci. Čeprav me spravljata ob živce, se mi ne zdi logično, da bi se United znebil Victorja Lindelofa in Harryja Maguireja.

The Usual Suspects


Možnost rotacije predstavljata tudi večno poškodovani Eric Bailly, ki je za moje pojme najboljši branilec v ekipi, in Axel Tuanzebe, ki je letos opozoril nase s predstavo proti PSG.Vezna vrsta


Fred OUT! Podpis Freda je zame ena najslabših potez Uniteda v zadnjih letih. Priznam, na vsake štiri tekme mu uspe fantastična podaja v odprt prostor, ki v protinapadu najde Fernandesa ali Rashforda. Prav tako moram priznati, da v desetih poizkusih z roba kazenskega prostora vsaj enkrat ogrozi vrata nasprotnika. A tu se zgodba tudi zaključi. Njegova predstava proti Leicestru je zame zadnja kaplja čez rob, United pa mora čim prej najti njegovo zamenjavo.

Fred je eden od tragičnih junakov letošnje Unitedove evropske jeseni


Počasi bo treba začeti iskati tudi zamenjavo za Nemanjo Matića, kot menjavi pa se mi najbolj smiselna zdita West Hamov Declan Rice in Leicestrov Wilfred Ndidi.


Nisem strokovnjak, a bi ocenil, da za Donnyjem van de Beekom ni najboljša krstna sezona. Mogoče zgolj rabi dodatno sezono na Otoku, mogoče pa enostavno ni igralec, ki lahko uspe v Solskjaerjevem sistemu.


Napad


Če je lani na koncu sezone Unitedova trojka Rashfrod-Marial-Greenwood delovala kot dobro podmazan stroj, pa se je pravljica z letošnjo sezono končala. Rashford je prevzel levji delež napadalnih minut, zelo pa sta upadla ostala dva.

Predvsem zaskrbljujoča je situacija z Martialom, ki je daleč od svoje najboljše forme. Vseeno gre šele za 25-letnega nogometaša, tako da kljub padcu v letošnji sezoni zanj še ne bi iskal zamenjave.


Dvomim, da je s prihodom mladeničev Amada Dialloja in Facunda Pallistrija United razrešil vse svoje težave v napadu. A obema, tako kot njunemu vrstniku Greenwoodu je treba dati dovolj časa za razvoj. Pomembno vlogo mentorja lahko prevzame Edinson Cavani, s katerim upam, da bo United podaljšal pogodbo še za eno leto.


Dokaj smešna situacija se je zgodila s posojo Jesseja Lingarda, ki je v West Hamu eksplodiral. Čeprav mi je zelo všeč, se mi za obe strani najbolj smiselno, da se po koncu posoje Lingard za stalno preseli v londonski klub.


Mladi


Veliko večji problem kot trenutno moštvo mi pri Unitedu predstavlja njihov mladinski pogon, ki je v zadnjih letih nazadoval. Na prihajajočem Euru za igralce, mlajše od 21 let, bo zaigral zgolj en Unitedov igralec – Mason Greenwood. Hkrati so v njihovih vrstah propadli številni perspektivni igralci, kar se je letos še enkrat pokazalo z odhodom Timothyja Fosu-Mensaha.


Tega problema so se pri Unitedu aktivno lotili v zadnjih tednih, saj iščejo izvidnika, ki bo osredotočen na igralce med 6 in 8 leti starosti.


Trener


Jasno je, da Ole Gunnar Solskjaer ni eliten trener. Vprašanje, če je dober trener. Slog igre je pod njegovo taktirko dokaj preprost, a ob odsotnosti Bruna Fernandesa težko deluje. United se je namučil na vseh večjih tekmah v letošnji sezoni (z izjemo zmage proti Cityju), vse prej kot suvereni pa so delovali na številnih drugih, na papirju lažjih preizkušnjah.

Nasmeh na obrazu trenerja Solskjaerja po porazu njegove ekipe je postala stalnica


A ne smemo pozabiti, da je United trenutno drugi na ligaški lestvici, še vedno pa ostaja v Ligi Evropa. Še pomembnejši od rezultatov pa je Olejev odnos do igralcev, posledice pa so lepo vidne na izboljšanju forme Luka Shawa.


Vseeno Ole ni dolgoročna rešitev na mestu trenerja – upam le, da na mestu trenerja zdrži vsaj do leta 2022, saj sem to napovedal na Republikinem podkastu.


36 views0 comments

Recent Posts

See All