• Jan Blaževič

Formula 1: kako in kaj v sezoni 2020

Po (pre)dolgem premoru se prihodnji vikend na spored končno vrača Formula 1. Tudi 71. sezona se bo, tako kot že zadnjih 25 izvedb, začela v Avstraliji in nadaljevala v Aziji (Bahrajn in Hong Kong). Naslov prvaka iz lanske sezone brani Britanec Lewis Hamilton, konstruktorski naslov pa prav tako njegovo moštvo Mercedes.


Testiranja pred sezono

Že februarja so v Barceloni potekala testiranja novih dirkalnikov za prihajajočo sezono. Za letošnjo sezono so testiranja skrajšali, zato so dirkači že prvi dan naredili veliko krogov: z 168-imi je v tej kategoriji prednjačil Nizozemec Max Verstappen v dirkalniku Red Bulla. Končni rezultati prvega dne so pokazali, da Mercedes ponovno velja za glavnega favorita, saj sta Hamilton in Finec Valtteri Bottas zasedla prvi dve mesti. Na tretje se je povzpel Mehičan Sergio Perez v dirkalniku Racing Pointa, četrti je bil prej omenjeni Verstappen, peti pa Rus Daniil Kvjat v AlphaTauriju (lani še Toro Rosso). Na prvi dan testiranj je razočaral Ferrari – Monačan Charles Leclerc je končal šele enajsti po odvoženih 131-ih krogih, Nemec Sebastian Vettel pa se zaradi bolezni prvega dneva testiranj ni udeležil.

Testiranja so namenjena predvsem dodatnim pripravam ekip in zbiranju pomembnih podatkov o novem dirkalniku in njegovem obnašanju na progi. Pomembno je, da vsi sistemi v dirkalniku delujejo pravilno. Testiranja niso obvezna, so pa priporočljiva. Dirkači lahko na progi odvozijo koliko krogov želijo.

Drugi dan je bil precej bolj presenetljiv. Najhitrejši je bil Finec Kimi Raikkonen v Alfa Romeu, Perez je končal kot drugi, Avstralec Daniel Ricciardo v Renaultu pa kot tretji. Mercedesa sta se znašla šele na devetem oziroma trinajstem mestu, Ferrarija pa na šestem ter osmem.


Tretji dan je potekal podobno kot prvi z Mercedesoma na prvih dveh položajih (tokrat je bil hitrejši Bottas) in razočaranim Ferrarijem (Seb Vettel je končal šele na 13. mestu). A če smo se kaj naučili iz prejšnjih let, testiranj ne smemo jemati kot zelo resen pokazatelj razmerij moči. Leta 2018 sta na primer oba Ferrarija na testiranjih za več kot šest desetink sekunde premagala vso konkurenco, Mercedesa, ki sta kasneje v sezoni prednjačila, pa sta se znašla šele na robu deseterice.

Testiranja so tudi čas za slikanje in podobne medijske obveznosti. (vir: formula1.com)


Napovedi

Kljub napisanemu Mercedes ponovno bije povsem svojo bitko. Šestkratni zaporedni konstruktorski prva bi se z morebitnim letošnjim naslovom na četrtem mestu večne lestvice izenačil z ekipo Lotus, ki pa ga že nekaj let ni v karavani. Prav tako tudi Lewis Hamilton lovi rekord Nemca Michaela Schumacherja, ki je s sedmimi naslovi trenutno še sam na prvem mestu. Glede na trenutna razmerja moči v tem športu bi se mu Britanec kaj kmalu lahko pridružil. In prav takšen je najverjetnejši scenarij za sezono 2020, vsaj glede na trenutno formo.


Po slabi sezoni 2019 si letos več obetajo pri Renaultu. Nemca Nika Hülkenberga je v dirkalniku zamenjal Francoz Esteban Ocon, ki je na testiranjih pozitivno presenetil. Več kot lani bo moral pokazati tudi Daniel Ricciardo, ki od prestopa iz Red Bulla v francosko ekipo še ni pokazal vsega svojega znanja. Renault bo trkal na vrata najboljših treh ekip (Mercedes, Ferrari, Red Bull), a po vsej verjetnosti za preboj na končni zmagovalni oder še ni pripravljen.

So pri Renaultu za sezono 2020 pripravili konkurenčnejši motor? Spredaj dirkalnik moštva Renault, zadaj moštva McLaren, ki prav tako uporablja Renaultov motor. (vir: EssentiallySports.com)


Tudi druga ekipa z Renaultovim motorjem letos cilja visoko. Za McLaren bi po (za njihove standarde) fantastični lanski sezoni, ko so končali na četrtem mestu med konstruktorji – Španec Carlos Sainz je sezono zaključil na šestem mestu med posamezniki – bila podobna uvrstitev letos spet svojevrsten uspeh. Sainz je že dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, vendar je lanska razlika skoraj 150 točk do peto uvrščenega Vettla prevelika. Verjetno se bodo pri McLarenu ponovno borili za četrto mesto med konstruktorji, njihov največji konkurent pa zna biti prav prej omenjeni Renault.


Ferrari

Ta legendarna ekipa si zasluži svoj poseben kotiček. Njihovih 16 naslovov prvaka je še vedno rekordnih, vendar je zadnji prišel leta 2008. Mercedes in pred tem Red Bull sta v zadnjem obdobju s Ferrarijem obračunala brez večjih težav, kar zna biti velik problem za prihodnost italijanskega moštva, ki vedno cilja na vrh. Na zmago v seštevku dirkačev čakajo še leto dlje – zadnji, ki je Ferrariju privozil to zadovoljstvo, je bil Kimi Raikkonen leta 2007. Od sezone 2008 in slavnega Hamiltonovega prvega naslova (ki si ga je priboril v zadnjem ovinku in si zagotovil potrebno peto mesto, po tem, ko je Brazilec Felippe Massa že prečkal ciljno črto in se veselil naslova), pa Ferrari ni več takšen strah in trepet. Vse od takrat pa Ferrari ni več to, kar je predstavljal še v začetku tisočletja.

Ferrari in prepoznavna rdeča barva. (vir: EssentiallySports.com)


Pri vsem tem pa jim ne pomaga niti nedavna kontroverznost glede njihovega motorja v lanski sezoni. Ostale ekipe v karavani verjamejo, da je Ferrari po poletnem premoru izkoristil sisteme pretoka goriva, ki so zasnovani tako, da avtomobilu omogočajo večjo moč, kar pa ni dovoljeno. Presentljivih je namreč bilo predvsem kar sedem kvalifikacijskih zmag novinca v Ferrariju Charlesa Leclerca oziroma kar šest zaporednih zmag Ferrarija po Veliki nagradi Belgije prvega septembra lani. Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je priznala, da je imela v minuli sezoni sume glede Ferrarijevega motorja, a tega ni mogel nihče dokazati. Sedem ekip je FII posredovalo pismo, v katerem se sprašujejo, zakaj je bila zveza nezmožna dokazati nepravilnosti, zakaj je bil njihov odgovor zaupen, ne pa javen, ali je lahko lanski skupni seštevek vprašljiv in ali je pod vprašajem tudi sposobnost FIE same. Ferrari seveda vztraja, da je njihov motor vedno bil zakonit. V pismu so omenjene ekipe FII dodelile rok, do katerega morajo razkriti vse podrobnosti glede raziskave.


Sprememba zakona o čeladah

Pozitivna novica za vse ljubitelje estetike dizajnov čelad je ukinitev omejitve sprememb barv čelade skozi sezono. Od leta 2015 pa do prejšnje sezone so dirkači skozi sezono barve čelade lahko zamenjali le enkrat. Zakon je stopil v veljavo z namenom, da so dirkači lažje prepoznavni v dirkalnikih. To ni bilo všeč večini dirkačev – med drugim so odločitev kritizirali Hamilton, Vettel in Verstappen. Od letošnje sezone dalje pa so pri izbiri barv ponovno povsem svobodni; to je nekaj, za kar so si prizadevali že nekaj časa. Med drugim je pravilo lani Daniilu Kvjatu onemogočilo, da na svoji domači dirki uporabi posebno čelado v ruskih barvah.

Kvjatova čelada v ruskih barvah, ki je zaradi lanskega pravilnika na svoji domači dirki ni smel nositi. (vir: twitter)


Bodo stari znanci ponovno krojili vrh? Se lahko kdo iz mlade falange prebije med najboljše? Lahko ekipe, kot so Renault, McLaren ali AlphaTauri presenetijo najboljše? Lahko sploh kdo prepreči ponoven naslov Britanca Lewisa Hamiltona? Vse to in še več v sezoni 2020 Formule 1.

28 views0 comments

Recent Posts

See All

F1 2021