• Rene Vidmar

Fourcade s kislim nasmeškom zaključuje kariero

Francoski biatlonski as Martin Fourcade je včeraj nastopil na zadnji tekmi v svoji karieri. V Kontiolahtiju na Finskem je na zaradi koronavirusa ( COVID-19) predčasno zaključenem svetovnem pokalu v zasledovalni preizkušnji zasedel prvo mesto in se tako na najlepši možen način poslovil od biatlonske karavane. Zmago mu je nekoliko ''pokvaril'' zgolj Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je s četrtim mestom na tekmi uspel za pičle dve točki premagati Francoza v boju za veliki kristalni globus.


Martin Fourcade je z zmago zaključil bogato kariero. Vir: Washington Post


Fourcade v zgodovino odhaja kot eden najboljših biatloncev vseh časov. Njegovi uspehi govorijo sami zase. Je najboljši francoski zimski olimpijec, saj je osvojil kar sedem medalj, od tega pet zlatih. Briljiral je na svetovnih prvenstvih, kjer je osvojil kar 28 medalj, od tega 13 zlatih. Sila pa je bil tudi v svetovnem pokalu, kjer je z rekordnimi sedmimi zaporednimi velikimi kristalnimi globusi kraljeval v letih od 2012–2018, osvojil pa je tudi 83 zmag. Z njim se tako lahko primerja zgolj veliki Ola Einar Bjorndalen. Norvežan je bil še za odtenek boljši od Francoza saj je ta je osvojil osem zlatih olimpijskih medalj, 20 naslovov svetovnega prvaka in 94 zmag v svetovnem pokalu. Je pa potrebno povedati, da Fourcade kariero zaključuje pri ''zgolj'' 31 letih, medtem ko je Bjorndalen v svetovnem pokalu uspešno vztrajal vse do 44 leta starosti.


Fourcad, ki prihaja iz Perpignana, obalnega mesta na jugu Francije, se je z biatlonom resneje začel ukvarjati pri 14 letih, ko je sledil starejšemu bratu Simonu, ki je medtem že uspešno tekmoval. Sprva zgolj njegov največji navijač in podpornik je na mednarodni ravni prvič nastopil leta 2006. Že v sezoni 2007 in 2008 je osvojil svojo prvo medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu, ko je bil s štafeto bronast. V svetovnem pokalu je debitiral 13. marca leta 2008. V Oslu je tedaj na edinem nastopu v sezoni osvojil 61. mesto.


Brata Fourcade. Martin in Simon. Vir: Zimbio


Sezona 2009/2010 je bila prelomna v njegovi karieri. Zaradi konsistentnosti – tekme je zaključeval med prvo deseterico – si je z bratom zagotovil mesto v ekipi za Olimpijske igre v Vancouvru 2010. In prav na tem prizorišču je Fourcad naznanil, da z bliskovito hitrostjo drvi proti eliti. Na tekmi skupinskega štarta je osvojil srebrno medaljo. Sledil je znani Kontiolahti, kjer je v zasledovalni tekmi osvojil svojo prvo zmago ter tako nakazal desetletno ero, ki se je prav tu sklenila včeraj.


''Teh 10 let je bilo kot v sanjah, ne bi si mogel bolj želeti drugačnega konca./…/ O rumeni majici in velikem kristalnem globusu nisem razmišljal in to je dober znak, da gre v roke Johannesu.'' S temi besedami se je od svetovnega pokala poslovil Fourcade in tako štafeto predal Boeju, ki je naslednje veliko ime biatlona. Norvežan ima pri 26 letih namreč že 48 zmag.''Štafetna palica'' prvega med biatlonci bo sedaj v rokah Boeja. Vir: Eurosport


Vir naslovne fotografije: Washington Post


43 views0 comments