• Samo Demšar

Gardner Minshew in evforije v ameriških športih

Jacksonville Jaguars je NFL franšiza, ki v svoji kratki zgodovini ni dosegla velikih uspehov. Od ustanovitve leta 1993 se je ekipa le sedemkrat uvrstila v končnico, večino svoje zgodovine pa je bila tarča posmeha, kot se je izrazil tudi njen lastnik Shad Khan. To je izjavil po zmagi nad divizijskimi rivali Houston Texans leta 2017, po kateri so se Jaguarji prvič po 10 letih uvrstili v končnico, kjer so jih po dveh zmagah eno stopničko pred Super Bowlom zaustavili New England Patriots. In če smem citirati najbolj brano knjigo na svetu: »Prah si in v prah se povrneš


Še vedno mi ni jasno, kako so v sezoni 2017 Jacksonville Jaguars dosegli 10 zmag in šest porazov, saj v prejšnjih šestih sezonah nikoli niso dobili več kot petih tekem v sezoni. Mogoče je bil za to zaslužen novi trener Doug Marrone, mogoče njihov novinec na položaju running backa Leonard Fournette ali pa mladi cornerback Jalen Ramsey. Najbolj zagreti (in zasanjani) navijači ekipe iz Floride pa bi trdili tudi, da je bil ključen njihov quarterback Blake Bortles. A če na situacijo pogledamo z današnje perspektive, to sploh ni važno. Že naslednjo sezono se je ekipa vrnila na stara pota in zbrala le pet zmag, toliko jih ima trenutno tudi letos, čakata pa jo še dve tekmi.


Toda v današnjem besedilu se ne bom razpisal o razlogih za njihovo ponovno slabo igro, temveč bomo za zadnjih pet let pogledali njihovo situacijo na položaju quarterbacka, najpomembnejšega položaja v ameriškemu nogometu. Od leta 2014 so za Jaguarje na tem položaju igrali trije omembe vredni igralci: Blake Bortles, Nick Foles in Gardner Minshew II (v nadaljevanju Gardner Minshew). Slednji je eno od večjih presenečenj letošnje sezone in mu bomo v nadaljevanju posvetil tudi največ časa. Začnimo pa kronološko, in sicer pri naboru lige NFL leta 2014.Blake Bortles


Ni vam treba spremljati ameriškega nogometa, da prepoznate ime Blake Bortles. Sam sem, še preden sem začel bolj podrobno spremljati ligo NFL, za igralca večkrat slišal v ameriški seriji The Good Place, kjer ga večkrat omeni eden od likov, Jason Mendoza, strasten navijač ekipe iz Jacksonvilla.


Bortles v vsej svoji veličini (vir: USA Today)


Kot tretji je bil Bortles izbran na naboru lige NFL leta 2014. Visok izbor je tudi dokaz, da ga je Jacksonville videl kot svojega franchise quarterbacka, torej quarterbacka, na katerega bodo lahko računali še dolgo. A usoda je imela drugačne načrte. Sicer je imel statistično dokaj uspešno sezono leta 2015, a uspeh quarterbacka se meri v zmagah – omenjeno sezono so Jaguarji dosegli le pet zmag. Prav zato je bila sezona 2017, ko je Jacksonville v rednem delu dosegel 10 zmag, tako pomembna za Bortlesa. Statistično ni bil tako uspešen, a ekipa je zmagovala in z uvrstitvijo v končnico je končno izgledalo, da bo mladi quarterback dvignil svoj ugled. Kljub porazu proti New England Patriots v tekmi za prvaka konference AFC (zmagovalec je napredoval v Super Bowl) so bila pričakovanja za Bortlesa in ekipo v naslednji sezoni visoka. Sezono 2018 so začeli z zmago proti New York Giants, ki so jo čez teden dni nadgradili z zmago proti New England Patriots. Očitno je bila zmaga proti ekipo, ki je pokvarila njihovo prejšnjo sezono, edini cilj Jaguarjev, saj so v preostalih 14 tekmah zbrali le tri zmage. Med sezono je Bortles utrpel tudi lažjo poškodbo, s katero si je še zmanjšal vrednost v ligi, po koncu sezone pa so ga Jaguarji »odpustili« (released). Trenutno je rezervni quarterback pri Los Angeles Rams, s katerimi ima podpisano enoletno pogodbo.


Ko so Jaguarsi odpustili Bortlesa, pa so v ekipo pripeljali Nicka Folesa.Nick Foles


Foles je eden najbolj uspešnih rezervnih quarterbackov v zgodovini lige NFL. Leta 2012 so ga kot 88-ega izbrali Philadelphia Eagles, in že v svoji drugi sezoni jih je popeljal v končnico in bil izbran na Pro Bowl (NFL verzija All Star tekme). Sledila je statistično manj uspešna sezona, ob koncu katere pa je bil poslan v St. Louis Rams (od takrat se je ekipa preselila v Los Angeles) v zameno za enega od njihovih izborov na naboru. Po slabih predstavah v St. Louisu naj bi celo razmišljal o upokojitvi, kot prosti igralec pa se je po eni sezoni preselil h Kansas City Chiefs, kjer je bil rezerva Alexu Smithu. Tudi v Kansasu je zdržal le eno sezono, preden se je za sezono 2017 vrnil v Philadelphio, kjer so ga želeli kot rezervo za svojega franchise quarterbacka, perspektivnega Carsona Wentza.


Sledila je izjemna sezona Philadelphie, a v 13. tednu je Wentz utrpel poškodbo, zaradi katere je moral zaključiti sezono. Tako je svojo priložnost dobil Foles, ki je imel v prvih nekaj tekmah kar nekaj težav z novo nalogo. A njegova igra in igra celotnega napada Philadelphie se je izboljšala in svoj vrhunec dosegla v končnici, ko so Orli najprej ponižali Minnesoto z 38 : 7, potem pa so v Super Bowlu nepričakovano premagali najuspešnejšo ekipo lige NFL v zadnjih dveh desetletjih, že večkrat omenjene New England Patriots. Za svojo predstavo proti New England pa je bil Foles razglašen tudi za najkoristnejšega igralca v Super Bowlu.


Foles z Lombardijem – trofejo, ki jo prejme zmagovalec Super Bowla (vir: USA Today)


Foles je kot prva izbira nadaljeval tudi v naslednji sezoni, vse do vrnitve Wentza. A ta je spet staknil poškodbo in vajeti je za zadnje tri tekme rednega dela sezone ponovno prevzel Foles. S tremi zmagami je ekipo za las popeljal v končnico, kjer so nepričakovano premagali Chicago Bears, kasneje pa izgubili proti New Orleans Saints. Ob koncu sezone mu je potekla pogodba in postal je prosti igralec.


Kmalu je novo sredino našel v Jacksonvillu, kjer so mu ponudili velikansko pogodbo, s katero bo v štirih letih zaslužil 88 milijonov ameriških dolarjev, kar se je večini strokovnjakov zdelo veliko preveč. A k njegovi pogodbi se bomo vrnili kasneje.


Jaguarji so ga videli kot ključnega igralca, ki bi jih lahko v sezoni 2019 vrnil na raven, ki so jo kazali leta 2017. A šport je velikokrat kot slabo napisana, nepredvidljiva drama. Usoda je hotela, da je Foles, ki je svojo drugo možnost v ligi dobil zaradi poškodbe soigralca, že v prvem tednu letošnje sezone staknil poškodbo. Ob odsotnosti njihove prve izbire pa se je ekipa morala obrniti na rezervo, novinca v ligi NFL, Gardnerja Minshewa.Gardner Minshew


Kje sploh začeti? Mogoče pri dejstvu, da so ga stari starši želeli poimenovati Beowulf. Da je njegovo uradno ime Gardner Minshew II, čeprav prvega nikoli ni bilo. Da si je med študijem poizkušal s kladivom poškodovati roko, da bi lahko leto dlje igral za svojo fakulteto. Ne moremo pa niti mimo njegovih legendarnih brkov, s katerimi spominja na lik iz filma Napoleon Dynamite, strica Rica. To je le nekaj poudarkov iz zgodbe verjetno trenutno najbolj zanimivega quarterbacka v ligi NFL.

Minshew in Uncle Rico (Jon Gries) (vir: Los Angeles Times)


Minshew je bil ocenjen kot 16. najboljši quarterback na letošnjem naboru, kot 178-ega igralca pa so ga izbrali Jacksonville Jaguars, kjer se je za mesto rezervnega quarterbacka moral tekmovati s Tannerjem Leejem in Alexom McGoughom, kar mu je v pripravljalnih tekmah tudi dokončno uspelo. Celotna ekipa je imela sicer katastrofalno predsezono - na štirih tekmah so izgubili s skupnim rezultatom 29 : 106. Za nameček je sledila še poškodba Folesa in nepričakovano je že prvi teden proti Kansas City Chiefs pred domačo publiko zaigral Minshew. Čeprav proti eni boljših ekip lanske (in tudi letošnje) sezone Jacksonville ni imel realnih možnosti, je Minshew odigral zelo solidno tekmo.


Ne bom vas dolgočasil z njegovimi statističnimi dosežki*, a Minshew je na začetku sezone igral zelo dobro, zaenkrat pa je vrhunec je dosegel s tesno zmago proti Denver Broncos. Z zmago pa vrhunca ni dosegla zgolj njegova igra, temveč tudi tako imenovana Minshew Mania, evforija, ki jo lahko primerjamo z evforijo v zvezi z bivšim quarterbackom Denverja Timom Tebowom na začetku tega desetletja.
* Edina statistika, ki jo bom izpostavil, je njegov odstotek uspešno opravljenih podaj po štirih tekmah sezone – točno 69,420 % #blazeit. (vir: Twiter)


Minshew je tako v 10 tekmah, ki jih je začel, osvojil pet zmag. Medtem se je vrnil tudi Foles, ki je po 10. tednu sezone prevzel vlogo prvega quarterbacka, a jo je med tekmo 13. tedna proti Tempa Bay Buccaneers zaradi slabe igre tudi izgubil. Tako bo Minshew najverjetneje odigral tudi zadnji dve tekmi v sezoni.


Kljub temu, da je s svojo igro v letošnji sezoni dokazal, da lahko igra na najvišjem nivoju, pa v NFL nič ne traja dolgo. Kot sem napisal že v enem od prejšnjih besedil, je NFL lahko tudi kratica za Not For Long. S svojo slabo rezultatsko sezono jim trenutno pripada sedmi izbor na prihodnjem naboru* (ki lahko postane še višji, če izgubijo katero od preostalih tekem), prav tako pa imajo v prvi rundi tudi izbor, ki so ga dobili od LA Rams.


* Za razliko od nabora v NBA, kjer ima franšiza kljub najslabšemu razmerju zmag in porazov le večjo verjetnost za višji izbor, ima v NFL ekipa z najslabšim razmerjem zmag in porazov zagotovljen prvi izbor na naboru.


Zanimivo bo spremljati, katero pot bodo po koncu sezone ubrali Jaguarji. Če jih je Minshew v tem letu prepričal, bodo na prihodnjem naboru iskali igralce, ki jih krvavo potrebujejo na drugih položajih. Če bo do tega prišlo, bo nastal problem Nick Foles in njegova pogodba. Ta je po mnenju večine strokovnjakov že tako ali tako bila previsoka, stanje pa se še poslabša, če upoštevamo, da bi Jacksonville Folesu v štirih letih plačal 88 milijonov dolarjev (od tega jih je 51 zajamčenih) za to, da sedi na klopi in je mentor Minshewu. Možno je sicer, da Jacksonville Folesa pošlje v katero drugo franšizo, a trenutno si ga ne želi prav veliko ekip, saj je za njim zelo slaba sezona.


Če Jacksonville ni zadovoljen z Minshewom, lahko svojega novega quarterbacka iščejo že v letošnjem naboru. Od šestih ekip, ki izbirajo pred Jaguarji, so tri quarterbacka v prvem krogu nabora izbrale že letos – New York Giants, Arizona Cardinals in Washinghton Redskins – tako da bi dober quarterback letos lahko bil možen tudi kot sedmi izbor.


Dejstvo je, da v Jacksonvillu ne morejo biti zadovoljni z zadnjima dvema sezonama. V Nicku Folesu imajo sedaj v svoji ekipi NFL različico Chrisa Paula (veteran z izjemno visoko pogodbo), le da je za razliko od Paula Foles v svoji karieri dejansko nekaj osvojil. V Minshewu imajo perspektivnega mladega igralca, a ni še povsem jasno, ali bo svoje predstave lahko nadgradil ali pa bo na istem ali še slabšem nivoju ostal svojo celotno kariero.Minshew Mania in Tebow Time


Kult osebnosti, ki se je v prvi sezoni njegove NFL kariere pojavil Gardnerja Minshewa, ni v ameriških športih nič novega. Podoben primer je bila že omenjena evforija okrog Tima Tebowa, takratnega quarterbacka Denver Broncos. Za vse, ki vam je bolj domača liga NBA, bi Minshewa lahko primerjali z Jeremyjem Linom in njegovo Linsanity, ki je navijačem New York Knicksov dala veliko preveč lažnega upanja.


Tebow, ki je množice navduševal bolj s svojo vero kot s svojo igro, se je z Denverjem enkrat celo uvrstil v končnico in tam dosegel eno zmago, a kmalu se je izkazalo, da vloga prvega quarterbacka ni primerna zanj. Od leta 2016 igra bejzbol, v zgodovino lige NFL pa se bo najverjetneje vpisal kot zadnja oseba, ki ji je bilo dovoljeno klečati ob igrišču.
Tebow moli pred tekmo v svoji patentirani pozi, poznani tudi kot »Tebowing« (vir: Desert News)


Vse omenjene mrzlice (to še zdaleč niso vse) imajo veliko skupnega. Vse so se zgodile v povprečnih ali podpovprečnih ekipah, kjer so si navijači želeli dobrih predstav. Ob prvem znaku, da se bo uspeh ekipe izboljšal, so se nad igralcem vsi navdušili, kar se je predvsem dobro poznalo v številu prodanih dresov. A glavna značilnost, ki je skupna vsem tem evforijam je, da nikoli ne trajajo dolgo.


Vse kaže, da v ligi, kjer nič ne traja dolgo, tudi Minshew Mania ne bo uspešna na dolgi rok, a to ne pomeni, da v njej ne moremo uživati. Mrzlica v zvezi z Minshewom ni povsem brez podlage – letos je šestkrat osvojil nagrado za najboljšega ofenzivnega novinca tedna (od možnih 14), še vedno pa je eden od petih favoritov za nagrado ofenzivnega novinca leta, čeprav sta trenutno edina realna kandidata preostala Kyler Murray in Josh Jacobs.


Minshew Mania bo tako trajala vsaj še tri tedne, iskreno pa po turbulentnih sezonah in kratkem uspehu Gardnerju in celotni organizaciji Jacksonville Jaguars želim, da bi evforija trajala čim dlje. Zaradi Folesove katastrofalne pogodbe in nastale situacije je namreč verjetno, da bo veliko ključnih oseb znotraj organizacije izgubilo službo, predvsem tu mislim na trenerja Douga Marroneja in generalnega direktorja ekipe (general manager) Davea Caldwella.


Če bi ob nastali situaciji lahko spremenil eno stvar, bi vse skupaj prestavil za približno dve leti naprej. To bi namreč piscem že omenjene serije The Good Place dalo več kot dovolj časa, da napišejo še več šal na račun Jacksonvillea. Na žalost pa bomo za malo morje materiala najverjetneje* oropani, saj se trenutno že predvaja zadnja, četrta sezona serije.


* Tega ne morem trditi z gotovostjo, saj četrte sezone še nisem začel gledati.


A če pogledamo širšo sliko (in spodnjo fotografijo), bi lahko bilo hujše. Predstavljajte si, kako nesrečni bi bili šele, če bi navijali za Jacksonville.
Preveč samozavestni navijači Jaguarjev leta 2017 (vir: triblive.com)Vir naslovne slike: cnbc.com

32 views0 comments

Recent Posts

See All