• Jan Blaževič

Giro d'Italia 2020

Updated: Oct 27, 2020

Včeraj se je zaključil drugi Grand Tour letošnjega leta. Giro d'Italia, ena izmed najlepših kolesarskih dirk na svetu, je bil tokrat na sporedu več kot štiri mesece po predvidenem terminu. Presenetljiv pa ni bil le datum izvedbe, temveč tudi končni rezultat. Zmagovalec Gira 2020 je tako v enem najbolj izenačenih Grand Tourov zadnjih let postal Britanec Tao Geoghegan Hart.

Geoghegan Hart se je veselil presenetljive zmage. (vir: Yahoo! Sports)


Razočaranje favoritov, mladi kolesarji nadaljujejo izjemno

Pred začetkom dirke je bil krog favoritov precej širok – kot glavni favoriti za zmago so veljali Britanca Geraint Thomas in Simon Yates, Italijan Vincenzo Niballi, Danec Jakub Fuglsang, ter Nizozemca Steven Kruijswijk in Wilco Kelderman. Vsi omenjeni so že izjemno izkušeni, zato so tudi veljali za favorite – a z izjemo Keldermana niti en izmed njih ni pustil na dirki velikega pečata. Thomas je že povsem na začetku dirke padel in se poškodoval ter odstopil, Yates in Kruijswijk sta bila zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus poslana domov, Niballi in Fuglsang pa enostavno nista imela dovolj dobrih nog za vrhunski rezultat na Giru. Kelderman je bil tako kar nekaj časa postavljen za glavnega favorita, a je v gorah popustil. Tako so na sceno stopili mladi kolesarji.


Demare, Sagan, Almeida

Francoz Arnaud Demare je bil nesporni šprinterski kralj dirke. Dobil je kar štiri etape, tudi majico za najboljšega kolesarja po točkah, večje konkurence ni imel. Prvič se je na Giru preizkusil Slovak Peter Sagan, ki je osvojil eno etapo, zagotovo pa si je želel še več. Kljub temu je lahko zadovoljen, saj se je zmage na kateri koli dirki veselil po več kot letu dni. Letošnji Giro je malo spominjal tudi na lanski Tour, ko je Francoz Julian Alaphilippe presenetljivo majico vodilnega nosil večino dirke. Letos na Giru je podobno vozil Portugalec Joao Almeida, ki je na koncu pričakovano popustil, dirko je na koncu zaključil na četrtem mestu. Vseeno je pustil velik pečat, saj je v svoji krstni sezoni med profesionalci ter na prvem Grand Tourov majico vodilnega nosil kar 15 etap – dosežek, na katerega bi bil pri takih letih ponosen celo legendarni Eddy Merckx.

Arnaud Demare, šprinterski kralj. (vir: cnews.fr)


Letošnji Giro je bil zares zelo izenačen. Pred zadnjim kronometrom sta kar dva kolesarja imela povsem enak čas. Britanec Tao Geoghegan Hart in Avstralec Jai Hindley, oba mlajša od 25 let, sta bila največji presenečenji dirke. Pokazala sta izjemno formo in pripravljenost, kljub temu, da nihče od njiju ni na dirko prišel kot kapetan ekipe, temveč kot pomočnik za veliko bolj izkušene kolesarje (Geoghegan Hart v Ineosu za Thomasa, Hindley v Sunwebu za Keldermana). Prav ta kolesarja pa sta poskrbela za to, da se bo o Giru govorilo še dolgo.


Odločala je torej 21. etapa in posamični kronometer, kjer je bil boljši Britanec in tako za zgolj 39 sekund dobil skupni seštevek. Na tretjem mestu je končal Kelderman, ekipa Sunweb je torej imela kar dva kolesarja na odru za zmagovalce, a zmaga jim je spovzela iz rok.

Ekipa Sunweb je na koncu imela kar dva kolesarja na zmagovalnem odru, na njihovo nesrečo pa ne na najvišji stopnički. Levo Jai Hindley, desno Wilco Kelderman. (vir: Teller Report)


INEOS

Ineos Grenadiers so torej že takoj na začetku morali spremeniti taktiko, s katero so prišli na dirko. Valižan Geraint Thomas je že na eni izmed prvih etap padel in se poškodoval ter dirko zapustil. Vajeti je prevzel Anglež Tao Geoghegan Hart, ki je s pomočjo superpomočnika v gorah Avstralca Rohana Dennisa vozil izjemno. Če dodamo še Italijana FIlippa Ganno, ki je dobil kar štiri etape na dirki (od tega tri kronometre), lahko trdimo, da poškodba Thomasa za ekipo ni bila kritična. Ineos je namreč skupno dobil kar sedem etap (štiri Ganna, dve Geoghegan Hart, eno še Ekvadorec Jhonatan Narvaez). Britanska ekipa se tako očitno še kako dobro premika v novo obdobje, ki ga bodo krojila nova imena. Frooma in Thomasa pa ne bodo več potrebovali.


No Roglič, no Pogačar, no problem

Kljub temu, da sta na letošnji Giro prišla le dva Slovenca, Domen Novak in Jan Tratnik, oba člana Bahrain-McLarena, pa smo se Slovenci ponovno lahko veselili. Tokrat je za to poskrbel Tratnik, ki je dobil 16. etapo – po dolgotrajnem begu je ob koncu ugnal Avstralca Bena O'Connorja in se veselil svoje prve etapne zmage na kateri od tritedenskih dirk. Tudi Novak se je vozil zelo dobro, večkrat smo ga videli kot enega zadnjih pomočnikov ekipnega kapetana Španca Pella Bilbaa. Kljub temu, da na dirki nista nastopila ne Pogačar in ne Roglič, je slovensko kolesarstvo pečat torej pustilo na še enem izmed Grand Tourov.

Jan Tratnik, slovenski junak Gira 2020. (vir: Cycling Weekly)


Izjemno zanimivega Gira je tako konec, kar pa še ne pomeni, da je konec tudi kolesarske sezone. Medtem namreč že poteka tudi Vuelta, ki bo dolga 18 etap, Primož Roglič se tudi letos bori za najvišja mesta, nenazadnje tudi brani majico najboljšega iz lanskega leta. Trenutno je uvrščen na četrto mesto.

63 views0 comments

Recent Posts

See All