• Luka Skarlovnik

Glory, 6-1ory – joj United

(KOLUMNA)

(vir: sportal.co.in) Ed Woodward, vidno navdušen nad svojim poslovanjem v prestopnem roku

Manchester United tava v senci stare slave. Denarja na pretek, največji oder in velika imena – a brez usmeritve in ljudi, ki bi vedeli, kako voditi klub. Kam ga peljati. Kako do tja priti. United je postal izključno banka. In čast nošenja rdeče majice ter avra, ki ju je okoli organizacije ustvaril Sir Alex Ferguson, bledita s pomanjkanjem nogometašev, ki se zavedajo njune teže.


Klub je treba prestrukturirati. Čeprav ne dvomim v poslovne sposobnosti družine Glazer in vodilnega moža Uniteda Eda Woodwarda, se z vsakim prestopnim oknom kaže, da z nogometnega vidika kluba ne zna(jo) voditi. Nujno rabijo športnega direktorja – in verjetno (to kradem iz Twitterja) bi bil največji podpis pogodbe trenutno res z Edwinom van der Sarjem, Unitedovim bivšim vratarjem, ki ve, kaj pomeni vražji grb – funkcijo športnega direktorja pa odlično opravlja pri nizozemskem Ajaxu.


Menjava glavnega trenerja trenutne situacije ne bi razrešila. Vsi se zavedamo, da Ole Gunnar Solskjaer ni nikakršen taktični genij – a od svojega prihoda je v klub in igralce vlil nekaj starega žara. Jih spomnil, kaj pomeni igrati za Rdeče vrage. A ne glede na presenetljivo uspešen zaključek lanske sezone, podpore v prestopnem roku ni dobil – ponavljajoče se dogajanje, ki je »neslo« že četo trenerjev za Fergiejem.


Navkljub pandemiji se je zdelo, da bodo Rdeči vragi razbili šparovček. Vsi smo vedeli, na katero ime svetovnega nogometa ciljajo. Saga se je vlekla že od poletja. Vedeli so ceno – niso je plačali. Če so se odločili, da je previsoka, vredu, kul, okej, poišči alternativo – nehaj jo v nedogled zbijat, da smešiš sebe, klub in navijače. Potrebovali so tri okrepitve, na treh točno določenih položajih, da bi vsaj malo zmanjšali razpoko do velikanov, ki v zadnjih sezonah kraljujeta v Angliji. Vsi klubi velike šesterice so se izboljšali. Poiskali luknje v svojih ekipah, identificirali igralce in (eni bolj eni manj) uspešno poslovali na letošnjem trgu. United je podpisal sicer izjemnega mladega vezista – ki ga glede na strukturo ekipe niti malo ne potrebujejo. Nato pa se je obrnil k zdaj že znanemu vzorcu: v zadnjih dneh prestopnega okna je v »paniki« podpisoval igralce, ki so bili na voljo. Največ kar lahko dobijo, ne glede na potrebe ekipe. Daleč od tega, da bi podpisali slabe nogometaše, ampak 33 letni napadalec in izjemno ofenzivno usmerjen bočni branilec ne krpata lukenj, ki zevajo v igri Uniteda.


In tako še vedno ostajajo z moštvom, ki v veliki večini izgleda, da mu je muka stati na zelenici Old Trafforda. V obrambi pa kraljuje hudo preplačana kronska investicija, ki z neprestanimi napakami kaže žalost svetovnega nogometnega trga, nam pa uri sive celice, ko se trudimo uganiti kako zavraga (pun intended) je bil vreden 80 milijonov funtov.

45 views0 comments