• Samo Demšar

Houston, ali ste vi problem?

Updated: Jan 15

James Harden v Brooklyn Nets. Odhod bivšega najkoristnejšega igralca lige za tiste, ki so letos spremljali atmosfero v ekipi Houston Rockets, ne more biti presenetljiv. Čeprav se je o nezadovoljnemu Hardenu poročalo že več časa, so v zadnjih dneh bencin na tleči ogenj prilile izjave Hardena in nekaterih soigalcev po porazu z Los Angles Lakers.


Hardenov odhod iz Houstona lahko gledamo kot povsem osamljen dogodek, a ni potrebno biti genij, da ga povežeš s trendom premikov in slabih odločitev franšiz iz največjega teksaškega mesta.


NBA – Houston Rockets


Začeli bomo z Raketami, a za trenutek zavrtimo uro nazaj. Dobra tri leta nazaj je v Rocketsih vse teklo kot po tekočem traku. Res da so igrali negledljivo košarko, katere glavni dirigent je bil tisto sezono najkoristnejši igralec lige Harden – a pristop je bil v redni sezoni tudi rezultatsko izredno uspešen. V končnico so odšli kot prva ekipa Zahoda in bili na dobri poti do finala – a krila so jim v konferenčnem finalu (ob odsotnosti Chrisa Paula) pristrigli kasnejši prvaki Golden State Warriors, ki so se vrnili po zaostanku s 3 – 2 v zmagah.


Rockets so v sedmi tekmi serije zgrešili neverjetno število metov za tri – med drugim rekordnih 27 zaporednih.

V zadnjih sezonah je igra Houstona dobila status spodletelega eksperimenta. Hardenove izolacije in prosti meti so bili uspešni v redni sezoni, formula pa ni delovala v končnici. Franšiza je tako lani v eni bolj smešnih potez sezone v ekipo pripeljala bivšega najkoristnejšega igralca lige Russella Westbrooka, v Oklahomo pa poslala veterana Paula.


Prijateljstvo med Westbrookom in Hardenom na presenečenje nikogar ni moralo premostiti vsem očitne ovire. Oba igralca namreč žogo potrebujeta stalno v svojih rokah. Obliž na primanjkljaje ekipe je bil sicer presenetljivo učinkovit small ball (Houston je igral veliko bolj učinkovito, predvsem pa je bolj do izraza prišel Westbrook).


A sledila je končnica in padec na realna tla. Po izpadu v drugem krogu proti LA Lakers je ekipo že naslednji dan zapustil večletni trener Mike D'Antoni. Pred začetkom sezone je ekipo v menjavi z Washingtonom zapustil tudi Westbrook, včeraj pa je odšel še Harden, glavno ime franšize zadnjih osmih let.


Kratkoročno bo Houston zelo nepredvidljiv. Glavne adute ekipe trenutno predstavljajo John Wall (prišel v menjavi za Westbrooka), DeMarcus Cousins in Victor Oladipo*. Vsem trem je skupno, da so v preteklosti bili vrhunski, a so v zadnjih sezonah utrpeli hude poškodbe.


* V menjavi za Hardena so bile vpletene kar štiri ekipe - poleg Houstona in Brooklyna še Cleveland in Indiana. Prav iz slednje se je v Houston preselil Oladipo, v zameno pa je tja iz Brooklyna odšel Caris LaVert.


Je pa prihodnost lepša dolgoročno, saj so se z odhodom superzvezdnika Rocketsi obogatili za kar štiri izbore v prvem krogu nabora (dva v letu 2022 ter po enega v 2024 in 2026), ter pravico z Brooklynom štirikrat menjati svoj izbor v prvem krogu (leta 2021, 2023, 2025 in 2027).


NFL – Houston Texans


Kdor visoko leta, nizko pade. Texansi so v zadnjih letih dvakrat zapored osvojili prvi mesto v diviziji AFC South, lani pa so bili z eno nogo že v tekmi za prvaka konference AFC – a na njihovo žalost je potem na sceno stopil Patrick Mahomes.


Globlje rane kot poraz s 51 – 31 (po tem ko so po prvi četrtini vodili s 0 – 24) pa je v srca navijačev Texansov zarezal 20. marec, ko je franšizo v eni najbolj nepojmljivih menjav v zgodovini lige NFL (morda celo profesionalnega športa) zapustil najboljši wide reciever zadnjih let DeAndre Hopkins.

Hopkins in quarterback Watson sta bila v Houstonu eden najboljših dvojcev lige


V menjavi za zvezdnika Houston iz Arizone ni prejel praktično nič. Obup navijačev pa je le poglobila še porazna sezona, zaradi katere je po le štirih tekmah službo izgubil glavni trener in izvršni direktor Bill O'Brien.


Skoraj komično je, da ekipa kljub slabi sezoni ne bo imela visokega izbora v prvem krogu nabora – »njihov« tretji izbor na prihodnjem naboru namreč pripada Miamiju.


Glavna skrb franšize je v zadnjih tednih postlao nezadovoljstvo ključnih igralcev. Že med sezono je svoje nezadovoljstvo s franšizo in soigralci izrazil veteran J.J. Watt, še bolj pa so v zadnjih dneh zaskrbljujoče novice o situaciji s quarterbackom Deshaunom Watsonom.


Watson naj bi s franšizo imel dogovor, da bo lahko izrazil svoje mnenje glede kandidatov za novega izvršnega direktorja ekipe in glavnega trenerja. Za njegovim hrbtom je franšiza sklenila pogodbo z Nickom Caseriom. Po poročilih NFL insiderjev Watsonovega mnenja ne nameravajo upoštevati tudi pri novem glavnem trenerju.

Watson naj bi si želel koordinatorja napada Kansas Cityja Erica Bieniemyja, ki bi tako postal trenutno tretji temnopolti glavni trener v ligi NFL. Prav ravnodušnost franšize do diskriminacije na podlagi rase – predvsem glede zaposlovanja trenerjev in funkcionarjev – naj bi Watsona motila že dalj časa.

Bieniemy bo po koncu končnice eden najbolj vročih kandidatov za novega trenerja v ligi


Nesmiselno je predvidevati, kakšen bo rezultat trenutnega konflikta med Watsonom in ekipo. Vse karte pa ima v svojih rokah Watson – mladi quarterback, ki je lani vodil ligo v številu podajalskih jardov, bo v primeru, da izsili menjavo, imel veliko snubcev. Texans pa bodo po drugi strani obtičali s podpovprečnim kadrom, njihova edina smiselna prihodnost pa bi bila takojšen začetek rebuilda.


Tudi, če Watson ostane, pa franšiza ne bo imela lahke naloge z iskanjem novega glavnega trenerja. Čeprav je trenerskih kandidatov (iz vrst lige NFL in iz vrst univerzitetne lige) malo morje, pa trenutna situacija v Houstonu ni najbolj mikavna za nove trenerje. Veliko bolj idealne izgledajo službe pri Los Angeles Chargers, Jacksonvilleu ter celo pri New York Jetsih. Texans se bo tako za preostale kandidate moral boriti z Detroitom, Atlanto in Philadelphio.


Bejzbol – Houston Astros


Veliko vem o NBA, še več o NFL. A moje poznavanje lige MLB in bejzbola nasploh je omejeno na informacije, ki sem jih prejel iz ogleda filmov 42 in Moneyball.


Vseeno bi moral biti slep, da v preteklem letu v ameriških medijih ne bi zasledil enega največjih športnih škandalov zadnjih let.


Houston Astros so v primerjavi z prej omenjenima franšizama z naskokom najuspešnejša houstonska franšiza zadnjih let. V letih 2017 in 2019 so obakrat prišli vse v finale lige MLB – tako imenovan World Series –, leta 2017 pa so domov odnesli tudi končno zmago.

Leta 2017 je Houston v sedmih tekah premagal Los Angeles Dodgers


A edini naslov prvaka za franšizo ima od novembra 2019 črno piko. Takrat je The Athletic objavil članek, v katerem so razkrili goljufanje franšize v zadnjih sezonah. V članku je bivši pitcher ekipe Mike Friers razkril, da je ekipa že več let ilegalno snemala signale nasprotne ekipe med tekmo, na podlagi katerih so lahko predvidevali mete nasprotnikovega pitcherja.


Preiskava lige MLB je potrdila, da so Astros to metodo goljufanja uporabljali med leti 2016 – 2018. Za leto 2019, ko so Astros v finalu izgubili, preiskava ni našla dokazov goljufanja.


Zaradi goljufanja sta bila odpuščena izvršni direktor Jeff Luhnow in glavni trener A. J. Hinch, poleg njiju pa sta bila suspendirana še dva trenerja, ki nista bila več v Houstonu. Franšiza je bila oglobljena za 5 milijonov dolarjev (najvišja možna kazen), odpovedati pa so se morali tudi svojim izborom v prvem in drugem krogu nabora leta 2021 in 2022. Zaradi sodelovanja igralcev pri preiskavi so vsi igralci prejeli imuniteto.

Škandal je v zadnjem letu dosegel status pravega memea


Kljub vsem kritikam in kontroverznosti, ki se drži franšize, se je v skrajšani sezoni ekipa dobro znašla. Korak pred novo uvrstitvijo v World Series jih je zaustavila Tampa Bay, ki je slavila na sedmi tekmi serije.Na mojo žalost Houston trenutno nima NHL ekipe, ki bi v mesto vnesla še dodaten obup in nemir. Lahko pa na tem mestu izpostavim še nogometno ekipo Houston Dynamo, ki je lansko sezono končala kot zadnjeuvrščena ekipa v zahodni konferenci lige MLS.

Če se situacija ne začne hitro izboljševati, zna največje teksaško mesto dobiti status, ki je bil v zadnjih letih ali desetletjih rezerviran za Cleveland ali Detroit – status najslabšega športnega mesta v ZDA.


Vir naslovne slike: Pinterest

186 views0 comments