• Luka Skarlovnik

"Houston, we have a problem"

Houston Rockets zadnja leta doživlja kot vožnjo z vlakcem smrti. Čeprav so prikriti občutki prijetni in navdušujoči, je tesnoba vseprisotna. Ko že zgleda, da se lahko sprostiš, te čaka nov strm spust. Vendarle pa se zdi, da se bo po prihajajočem loopingu vožnja vendarle končala.

(vir: logos-world.net)

James Harden se je po odhodu iz Oklahome uveljavil kot superzvezdnik lige NBA. Pri Raketah je vselej igral prvo violino, s poudarkom na ogromno, precej podobno zvenečih, solih. In čeprav moram priznati, da mi je njegova igra vse prej kot všeč, ne gre nasprotovati dejstvu, da se je bradati mož razvil v enega boljših »scorerjev« v zgodovini lige. Strelski pohodi so že pisani v zgodovinskih knjigah, njegovo ime že najdemo na seznamu najkoristnejših igralcev lige, vseeno pa pri njegovih uspehih zeva dokaj velika luknja večjega moštvenega uspeha, ki verjamem – ko je izrečena zadnja beseda – pomeni največ.


POGLED NAZAJ

Težko bi govorili, da Harden na svoji poti ni imel pomoči. Poskus z Dwightom Howardom je nepresenetljivo propadel, saj je problematični center (šokantno) ustvarjal probleme, brez večjega učinka na igrišču.


Sledila so »zlata leta« naveze s Chrisom Paulom. Kar nekaj časa sta predstavljala enega najboljših branilskih parov v ligi NBA, večno pa se bomo spraševali kaj bi bilo, če se Paul v finalu zahodne konference leta 2018 ne bi poškodoval – Houston je bil le zmago oddaljen do finala, kjer bi se srečali s precej slabšimi Cleveland Cavaliersi. Paul se je v končnici dokazal celo za vrednejšega igralca kot Harden, ki ima kar nekako navado, da na zaključni turnir ne uspe prenesti predstav iz rednega dela sezone. Čeprav je CP3 predstavljal najboljšega partnerja »Bradi«, njuni igri ne sovpadata idealno. Paul je izjemen dirigent napada, z zelo visokim košarkarskim IQ-jem za odklepanje obramb, Harden pa za svojo učinkovitost potrebuje žogo v svojih rokah. Ker sta si hodila po prstih, je počilo – Paula so menjali v Oklahomo in – TA DAM – prišel je Russell Westbrook.

(vir: rocketswire.usatoday.com) Harden in Paul

VODSTVO

Začel bom s koncem – vodstvo kluba se je po zaključeni sezoni letos dodobra premešalo. Mike D'Antoni, ki je štiri leta dokaj uspešno vlekel niti in celo popolnoma spremenil sistem igre, se je odločil za nekaj »oddiha« v Brooklynu, kjer bo deloval kot pomočnik Steveu Nashu. V Philadelphio pa se je napotil še športni direktor Daryl Morey, izjemno sposoben poznavalec košarke, ki rad ogromno tvega. Njegova tveganja so zanimiva, všečna, včasih vprašljiva, a velikokrat uspešna. Razmerje s franšizo se je sicer začelo krhati, ko je na začetku lanske sezone izrazil podporo Hong Kongu, kar ni bilo pogodu ogromnemu kitajskemu NBA trgu. A s »tveganji« je uspel leta 2012 Oklahomi smešno poceni ukrasti Hardena, prav tako pa mu je uspelo preložiti masivno pogodbo Paula, da je pripeljal (sicer nič manj dragega) Russella Westbrooka. In stopili smo v ero small-balla. Nizke košarke. P. J. Tuckerja.


Poskus je bil zanimiv. Atletski, nekoliko mlajši Westbrook, ki že ima vzpostavljeno prijateljsko razmerje z Hardenom. Zanašali so se na met izza črte, kar je malo smešno, glede na to da Russ za tri ne zadane niti bazena. Na centru je igral 196 cm visok P.J. Tucker. Pogumen načrt, vendarle pa nisi potreboval doktorata iz poznavanja košarke, da menjava Paula z Westbrookom, ki potrebuje še več žoge, ni uspešen strelec z razdalje in ne poseduje Paulovega košarkarskega znanja, ekipe ne bo znatno izboljšala. Sezona je mimo, Russell si želi oditi v franšizo, kjer bo zopet prvo ime, po osmih letih v Teksasu pa si je tudi Harden zaželel novega izziva.


OPEKA na OPEKO (ne govorim o Westbrookovih metih)

Zdi se, da Rakete odpirajo novo poglavje. Predvidevamo lahko veliko prevetritev ekipe, ki se je delno že začela, kar nakazuje, da so predvidevanja vsaj delno resnična. V Portland so že poslali Roberta Covingtona, vendarle pa se največ pogovarjamo o menjavah, ki se lahko zgodijo. O zvezdah.

(vir: cbssports.com) Westbrook in Harden

WESTBROOK

Prvi, ki je zaprosil za menjavo, vseeno pa najverjetneje franšize niso tako navdušene nad njegovim prihodom, kot bi si želel. Westbrook je vrhunski atlet na napačni strani tridesetih, kar ponavadi pomeni znaten upad v kvaliteti. Njegova pogodba, ki mu v naslednjih treh sezonah prinese dobrih 130 milijonov dolarjev, pridno skrbi, da se možne destinacije ne nabirajo.


Kam bo šel Russ, ne vem. Govori se o Charlotte Hornetsih, kjer bi se slej kot prej potegoval za osmo mesto na vzhodu, nekaj tudi o Wizardsih, ki hočejo Johna Walla 1.0 očitno zamenjati z Johnom Wallom 2.0. Dejstvo je, da se bodo morali pri Houstonu potruditi, da najdejo ekipo, ki bi bila pripravljena poslovati tako, da bosta zadovoljni obe franšizi in tudi Westbrook. V vsakem primeru njegov postanek pri Raketah ni bil ravno uspešen – vendarle pa verjamem, da lahko pri pravi ekipi Westbrook še vedno ponudi veliko – če le sprejme vlogo, ki mu bo dodeljena.


HARDEN

Kronski dragulj, ki ga lahko vnovčijo za svetlo prihodnost, je nedvomno Harden. O menjavi za Brado se govori veliko. Največ valov povzroča večja newyorška ekipa Brooklyn Nets, ki si želi ustvariti veliko trojico Kevina Duranta, Kyrieja Irvinga in Jamesa Hardena. Ko na papirju vidiš ta imena, podpišeš, zapečatiš in greš po naslov. V zameno bi Netsi skoraj zagotovo prejeli Jarretta Allena, Carisa LeVerta in Spencerja Dinwiddieja poleg izborov na naboru. Zanimiv paket, trije zelo kvalitetni igralci, a noben ne odraža zvezdniškega sija. Poleg tega v mojih očeh ta menjava nima smisla niti za Brooklyn (razen če menjajo katerega od svojih zvezdnikov, kar je malo verjetno). Ostali bi s tremi košarkarji, ki se zanašajo na individualno kvaliteto in solo akcije, lastne zaključke … Na kratko povedano, potrebovali bi tri žoge, da bi napad lahko deloval, obramba bi bila neobstoječa. Brooklyn bi si tako, kljub znatnemu vzponu po individualni kvaliteti, najverjetneje ustvaril precej problemov kar se tiče razdeljevanja vlog in organizacije napada.


Druga ekipa v središču pogovorov so Philadelphia 76ers. Z novim trenerjem Docom Riversom in Moreyem, ki se je iz Houstona preselil v mesto Rockyja Balboe, je franšiza že začela vleči dobre poteze. Kljub nekaj dodanim izborom na naborih, so se po mojem mnenju dokaj lahko znebili neverjetno visoke pogodbe Ala Horforda, v zameno pa so dobili še Dannyja Greena, ostrostrelca, ki je lani sicer precej razočaral, a če najde svojo formo, lahko 76ersem doda ravno to kar jim manjka – met za tri. Poleg tega so v Dallas Maverickse poslali Josha Richardsona v zameno za Setha Curryja, še enega tricaša in moram priznati, ekipa Philadelphie izgleda vedno bolj všečna. Mogoče se zdaj lahko pogovarjamo celo o tem, da so svoja »zvezdnika« obdali z ostrostrelci, kar bi ju lahko naredilo precej bolj učinkovita, a vseeno – tukaj nastopi Harden. Philadelphia ima dva izjemno zanimiva žetona za menjave – omenjeni zvezdi – Joela Embiida in Bena Simmonsa. Houston bi tako v zameno za Hardena zagotovo dobil enega izmed njiju in si že v začetku zagotovil dobro prihodnost ter zagotovo boljšega posameznika od kateregakoli, ki ga lahko ponudijo Netsi. Po mojem mnenju bi (poleg ostalih delov menjave) žrtveno jagnje najverjetneje predstavljal Simmons, mlajši izmed Philadelphijinega dvojca, z dobrimi organizacijskimi sposobnostmi, ki bi se bolj prekrivale s Hardenovo igro.

(vir: thesportsrush.com) Simmons in Harden

Pri 76ers bi se tako osnoval dvojec Harden – Embiid, njihova igra pa bi končno lahko imela rep in glavo, glede na to, da smo v zadnjih sezonah gledali dve glavi, brez repa. Tako Harden kot JoJo bi zaigrala z zvezdnikom, ki sovpada z njuno igro, česar do zdaj nista mogla reči. Brada bi nadzoroval igro okoli trice, medtem ko bi Embiid dominiral raketo. Slednji bi se verjetno moral vsaj nekoliko podrediti starejšemu kolegu, ki bi med tekmo videl veliko več žoge, ampak igra bi delovala – če okoli trojke postaviš še Tobiasa Harrisa in zgoraj omenjene košarkarje, ki so jih letos že pripeljali, pa se res zdi, da po dolgem času lahko vidimo lepo izrisano identiteto Philadelphie.


Za vse strani tako mislim, da je boljše, da se Brada preseli v mesto, ki leži južneje. Ne gre seveda izključiti tudi drugih franšiz, ki bi se lahko potegovale za njegove usluge – govora je tudi o Miamiju – a v večini scenarijev se znajdeta ekipi iz omenjenih mest. V vsakem primeru pa, prosim, če do menjave res pride, naj odide v franšizo vzhodne konference, ki bi postala tako bolj zanimiva kot precej močnejša.


In da negiram še svoj naslov, ne, mislim, da v Houstonu ni problema. Kako se bodo znašli na novo nameščeni vodilni možje kluba, bo pokazal čas, a Houston gre naprej. Poskušali so s tveganji in ugotovili, da ne gre. Odpirajo novo ero, ki jo bodo zgradili na temeljih stare. In temelji so trdni.

29 views0 comments

Recent Posts

See All